IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към жилищния пазар – плод на любопитство или на намерения за сделка

Агенции отчитат ръст при реалните сделки за покупка на жилище, но купувачите все още са малцинство на пазара

11:37 | 13.06.12 г. 21
<p>
	<em>Посоката на движение на пазара на имоти ще се определи от ситуацията в Европа. Снимка: Investor.bg</em></p>

Посоката на движение на пазара на имоти ще се определи от ситуацията в Европа. Снимка: Investor.bg

В последните месеци агенциите за недвижими имоти съобщават за активизиране на жилищния сегмент от пазара, ръст на интереса от страна на потенциални купувачи, на огледите, както и на реалните сделки.

Действително през последните две години на пазара се появиха стойностни имоти на по-ниски цени. Обяснението за това е необходимостта на собствениците от "свежи" финансови средства в условията на криза.

Увеличават ли се обаче купувачите или брокерите си имат работа по-скоро с любопитни клиенти, които следят пазара без някакви конкретни намерения?

Според Диана Матеева, старши брокер „Продажби“ в агенция „Явлена“, купувачите все още са малцинство на пазара.

„Преценката на купувачите и финансова им обезпеченост определят динамиката на пазара и условията по закупуването на имотите. Дори започна да се говори за ситуации, в които собственикът-продавач не продава на определена от него цена, а за толкова, колкото потенциалният купувач е готов да плати за имота“, коментира тя.

Купувачите

Резултатите от анкета на Investor.bg сред читатели показват, че купувачите с твърди намерения за сделка наистина са малцинство. Три четвърти от 985-те участници в допитването посочват, че нямат намерение да купуват жилище през настоящата година.

От останалите участници в анкетата 8% са заявили, че смятат да инвестират в жилищен имот през 2012 г., тъй като им е наложително да притежават собствено жилище. Седем на сто от отговорилите посочват, че искат да купят жилище с инвестиционна цел.

Една десета от участниците в анкетата обаче попадат в графата „любопитни клиенти“. Те обмислят покупка на собствено жилище, но не бързат със сключването на сделка.

От Arco Real Estate посочват, че през първото полугодие се наблюдава известен ръст и на групата на купувачите, и на групата на любопитните клиенти, които се интересуват от развитието на пазара.

„Освен, че получаваме повече запитвания и консултантите осъществяват повече огледи, то и броят на реализираните сделки е съществено по-голям в сравнение със същия период на миналата година“, коментират от компанията.

„Отчитаме ръст от 75% на сделките с жилищни имоти за първите пет месеца на годината спрямо същия период на миналата година“, допълват експертите.

Двигателите на пазара

В последните години на криза купувачите на имоти в България предимно задоволяват нуждите си от основно жилище. Това остава основен двигател на пазара и през първата половина на годината, като основно се търсят жилища в по-ниския ценови сегмент.

Делът на клиентите, които търсят да закупят жилище за живеене, е около 80% от участниците на пазара на имоти, показват данните на „Адрес“.

От агенцията разграничават три основни типа купувачи: такива, които живеят под наем и вече искат да закупят собствено жилище, клиенти, които притежават наследствен имот и искат да го продадат, за да използват парите за закупуване на по-голямо жилище, както и купувачи, които искат да живеят в по-качествено и ново жилище.

Последна актуализация: 17:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 1
mikewolf
преди 11 години
Аз пък се чудя, а кога се очаква увеличение на огледите на НИ през една календарна година?! По Коледа ли? Или през февруари при минусовите рекорди на околната среда? Разбира се, че най силния период е май-юни. Аз обаче с интерес очаквам, сравнението с предходните две години на второто тримесечие. тогава ще стане ясно има ли, няма ли, или си още все така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
bubblehead
преди 11 години
Бай Гошо изтърва най-важния фактор, който може и да не е бил най-важен то тук но от тук нататък ше е най-важния в определяне на цените а именно заплатите и то не просто заплатите на дюлгерите ами просто нивото на доходите у нас. Средната работна заплата в България през 2000 година беше около 250 лева днес е 700 лева за страната и точно 1033 лева за София... Заплатите в България от вече 15 години растат постъпателно ( независимо колко тоя факт се игнорира от правителство, медии и по седянки) и не са спрели да растат дори в последните 3 години на кризата и така само за последните 3 години са нараснали акумулативно доходите у нас с 35% ... Тоест докато цените на имотите паднаха с едно 40% вече то доходите се качиха с 35% ... Тука се вижда че се е отворила една голяма ножица между доходи и цени и дори да е имало някакви малки дисбаланси през 2008 всичко това е паднало в канала, става още ясно че проблема на българския имотен пазар е чисто психологически, защо как успявахме да купуваме през 2008 на цени с 40% по-високи от днешните със заплати 35% по-ниски от днешните !? Достъпност на имотите грубо след ръст ана доходите и спафда н ацените поне 2 пъти по добра... И като психологически проблема н апазара е ясно че все някога спада ще спре или ще стане пренебережим ( за да продължим да плшатме наеми) и тогава идва и промяна на психологията... Българина показва че има биполярно разстройство в инвестиционото си поведение и има да гледаме сеир ... Може би за това говори Супертеидъра. Отново сеир рано или късно ще има когато психологията се месни от пълен надолу до купуваме всичко наред, когато и да стане това ... дано си заел удобно място да гледаш сеира. ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
dhd58
преди 11 години
Мокри брокерски сънища! За да има траен тренд нагоре би трябвало: 1. Икономиката да даде прираст поне 4-5% годишно. 2.Ръст на доходите на населението. 3.Липса на свободни площи /магазини и жилища/. 4.Механичен прираст на населението нещо от горните да е станало реалност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
А средните доходи на купувачите, намират ли място в уравнението ти? :)... Не знам защо, но повечето, да не кажа всички, пропускат в анализите си доходите на местните!? ...а качеството и вложените материали в Берлин и София !!!? А цената на човекочаса там и тук!!? А задълженията към държавата там и тук? ...Да не се окаже че при еднакви материали /като цена качество и количество/ В София са по скъпи от Берлин!? Хубаво е, да се гледа от повечко ъгли когато се правят анализи! 300 Евро си е даже добра цена за тукашните масови жилища. Е ако си ги държат още 10 години може и да им тръгне на 700 -800 Евро пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
бай Гошо
преди 11 години
Хубаво е да си мечтаеш за ниво на цените на НИ като от 2000 година, но това ще си останат само мечти за наивници. Веднага се аргументирам,: Ако чакаш такива цени като преди 12 години, когато бяха около 300 Евро м2 или два пъти и половина повече средно от сегашните, първо бензина, строителните материали, храните трябва да си дойдат на цените от 2000 год или около 1 лев за литър бензин, хляба около 25 - 30 стотинки, бирата - 12 стотинки, кило сирене - 2 лв.........ех мечти. Аааа забравих за данъци, такси, строителни разрешения, които скочиха с пъти и увеличиха тежестта в цената на НИ. Или някой се заблуждава че ще станат "без пари" имотите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
От статията:"Инвестицията в магазин с добри параметри и подходяща локация с постоянен човекопоток осигурява добра доходност на годишна база над 6%, а срокът й за откупуване е около 15 години"--------------------Аз пък си мисля, че след 5-10 години магазините в експлоатация ще са двойно по-малко от сегашните защото ще бъдат пометени от е-търговията. От което следва, че възвръщаемостта от магазин трябва да е поне двойна на цитираната за да си струва инвестицията. Същото и с жилищата, но там помитането ще стане по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 2
Crux
преди 11 години
Забележително е, че на всеки 2-3 месеца излиза по една такава статия, в която брокитата от различните агенции се надпреварват да ну убеждават следното:1. Спадът приключи, цените се стабилизират;2. Има ръст на сделките;3. Банките отново отпускат ипотечни кредити;4. "Атрактивните" имоти няма да загубят от стойността си, даже напротив.Мдобре.Почти повЕрвАх, да знаете.:-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 2
sisiko
преди 11 години
Супертрейдъре, ти от поне 2-3 години мечтаеш тренда да се обърне. Мислиш ли , че след един месец ще стане? Обръщането на тренда при имотите не е като във форекса. Отдолу за нагоре е дълго и мъчително, а отгоре за надолу вече го видяхме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 2
sisiko
преди 11 години
"В момента купувачите се мусят на цени от порядъка 650-700 евро. Но спред мен това вече са реални, при това изгодни цени. Просто разликата между очакванията на купувачи и продавачи е КОЛОСАЛНА. А брокерите гладни! Гледат с една сделчица бюджета си да вържат."Ако знаеш само в тези изречения колко противоречия има..... Веднага си личи за какво мечтаеш и каква е реалността. Няма смисъл да ти се разяснява. Ти си в системата НИ и няма да разбереш никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
ale1
преди 11 години
гледам , че за 15 мин има 25 негативни вота срещу поста ми , което е добре ;)значи има заинтересовани!----ако освен заинтересовани са и Прави , всичко е ОК ;)-----------има обаче един особен аргумент :когато всички повярват в Нещо което са чули по Телевизора - най-вероятно идва време за промяна на убежденията им и за ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още