IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти и жилища в Европа се забавят

Средата с ниски лихвени проценти ще продължи да предлага атрактивен спред на доходност за първокласни бизнес имоти, но на фона на голяма несигурност

13:14 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общият обем на инвеститорите в бизнес имоти и жилища в Европа достига 111 млрд. евро през първата половина на 2019 г., което е с 16% под нивото на вложенията през същия период на предходната година и 2% под средносрочната дългосрочна стойност за същия период.

Това показват данни на консултантската компания Savills.

За цялата година компанията очаква обемът на инвестициите да достигне 241 млрд. евро, което ще е приблизително с 18% под нивото от 2018 г.

Инвестициите в две трети от наблюдаваните от компанията държави инвестиционните обеми са под съответните нива за първото полугодие. Ръст се отчита само в Гърция (+ 120%), Чехия (+ 59%), Италия (+ 44%) Ирландия (+ 34%), Швеция (+ 42%), Норвегия (8%) и Франция (3%), сочат данните.

Делът на инвестициите, разпределени за трите основни пазара на имоти в Европа, намалява от 63% през първото полугодие на 2018 г. на 60% през първото полугодие на 2019 г. Това е показател, че равнището на цените може да се е превърнало в тежест за инвестиционните дейности в основните страни.

Въпреки че САЩ остават най-големият трансграничен инвеститор в Европа, южнокорейските инвеститори са вложили общо 6,2 млрд. евро през първата половина на годината спрямо 5,4 млрд. евро за същия период на миналата година, което е рекордно високо ниво.

Офисите остават най-предпочитания клас активи, като обемът на вложенията в този сегмент от пазара на бизнес имоти възлиза на 44,4 млрд. евро. Това е 41% от общите инвестиции спрямо 37% през първото полугодие на 2018 г.

Интересът към офис сегмента се движи от силните пазари на труда в почти всички европейски страни и нарастващата нужда от модерно пространство, което да е адаптирано към съвременните нужди на работещите.

Инвестициите в логистични имоти възлизат на 12,4 млрд. евро за периода, което е с 16% под нивото на вложенията за същия период на миналата година. Делът им от общите инвестиции в бизнес и жилищни имоти достига 11%.

В сегашния предизвикателен контекст на търговската индустрия вложенията в търговски площи намаляват с 28% в сравнение с първото полугодие 2018 г., като представляват 15% от общите инвестиции в бизнес и жилищни имоти спрямо 17% за същия период на миналата година.

Средата с ниски лихвени проценти ще продължи да предлага атрактивен спред на доходност за първокласни бизнес имоти, подчертават консултантите. Тъй като обаче европейската икономика се забавя и геополитическата несигурност нараства, инвеститорите все по-подробно ще разглеждат основите на всяка инвестиционна възможност, за да оправдаят ценовото и ниво, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още