IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставени сгради и проекти в Европа вещаят проблеми за строителите

Строителната индустрия в Европа може да понесе основната тежест от съкращенията на държавните разходи

10:21 | 04.08.10 г.
Изоставени сгради и проекти в Европа вещаят проблеми за строителите

Отложеният ремонт на двореца Stadtschloss в Берлин и несигурното бъдеще на проект за мост до Сицилия на стойност 8 млрд. долара са като сигнални лампи за инвеститорите за това, че строителната индустрия в Европа ще понесе основната тежест от съкращенията на държавните разходи, пише Bloomberg.

Европейският индекс за строителния сектор Stoxx 600 Construction & Materials Index, в чийто състав влизат испанската Ferrovial SA и френската Lafarge SA, е загубил 8,1% тази година, докато по-широкият индекс Stoxx 600 е отбелязал ръст от 1,3%.

Заплахата от бюджетни съкращения накара производителя на цимент Lafarge да намали на 30 юли оптимистичния си сценарий за ръст на пазара до 3% тази година от 5% по-рано.

“Очакваме акциите на строителните компании да останат под силен натиск и мудни за следващите шест месеца“, казва Франк Никола от базираната в Париж Natixis Asset Management, която управлява инвестиции за 309 млрд. евро. „Строгите икономии в бюджета няма да ускорят края на кризата.”

Заради намаляването на инфраструктурните проекти, до което държавите прибягват, за да ограничат бюджетните си дефицити, европейските строителни компании са изправени пред свиване на сектора тази година и едва 0,6% ръст през 2011 г., според прогноза на консултантската компания Euroconstruct.

Италия планира да спести 25 млрд. евро през следващите две години. Германия обяви намаления и мерки за повишаване на приходите на стойност 81,6 млрд. евро до 2014 г, а Франция предвижда да намали разходите с 45 млрд. евро до края на 2013 г.

Акционерите в сектора вече могат да видят резултатите от затягането на коланите. Миналия месец Италия обяви, че може да отложи строителството на мост, свързващ Сицилия с континента, на стойност 6,3 млрд. евро, а Испания обяви на 22 юли замразяване или отлагане на близо 20% от общо 1116 договора за нови проекти за над 1 млн. евро, поръчани от строителното министерство.

Отложено възстановяване

Във Франция и Испания съществува допълнителната заплаха от премахване на данъчни стимули, посочва Франк Никола.

„Усетихме кризата и помислихме, че сме достигнали дъното, но сега се притесняваме от големите икономии“, казва Жан Роси, директор на строителното подразделение на Vinci SA и председател на френската федерация на строителните компании.

Три договора на стойност около 300 млн. евро с испанската Fomento de Construcciones y Contratas SA, която е най-зле представящата се компания в строителния индекс, са били отменени, съобщи главният й финансов директор Виктор Пастор Фернандес на 28 юли.

Индекс, измерващ доверието в строителните компании в 16-те държави от еврозоната, е паднал до минус 29 пункта през юли, което е само с пет пункта над рекордно ниската стойност, отбелязана през април 2009 г.

„Има обаче и някои положителни фактора, включително строителството на устойчиви проекти, както изискват новите регулации“, коментира Никола. „Много проекти вече са започнати.”

Спад в Испания, Великобритания изостава

Продажбите на Ferrovial от строителни проекти в Испания ще намалеят с около 15% през 2010 г., след като се сринаха с 18% през 2009 г. с ограничаването на разходите за публични проекти, заяви Иниго Мейрас, главен изпълнителен директор на базираната в Мадрид строителна компания, в края на юни.

„Всяка испанска строителна компания с голяма експозиция към местния си пазар е изложена на възможност от намаляване на кредитния рейтинг“, казва Жан-Пиер Хъсбанд, анализатор от Fitch Ratings. “Във Великобритания перспективата за строителните компании е слаба относно проектите извън инженерното строителство”.

Великобритания също обяви повишения на данъците и най-големите намаления на публичните разходи от Втората световна война насам. Вторият по големина производител на изолационни материали в света - Rockwool International A/S, очаква строителната криза на Острова да продължи още две години, изоставайки от възстановяването на други места в Европа, заяви изпълнителният й директор Хенрик Франк Нилсен на 8 юли. Според него възстановяването в Европа няма да се случи в идните 12 до 18 месеца.

За берлинчани бюджетните ограничения означават по-дълго чакане на старта на възстановителните дейности по двореца Stadtschloss. Отлагане от страна на законодателите вече забави първоначалното решение за реконструкцията на бароковата сграда от 18-ти век, някога зимна резиденция на пруските крале от династията Хоенцолерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още