IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната криза в Швеция се изостря

Плановете на правителството за активизиране на строителството изглеждат нереализириуеми

09:51 | 05.07.16 г. 6
<p>
	Недостигът на жилища в Стокхолм е най-остър. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Недостигът на жилища в Стокхолм е най-остър. Снимка: архив, Ройтерс

Строителството на нови 700 хил. жилища за период от десет години. Това е едно от обещанията на шведския премиер Стефан Льовен, който се опитва да облекчи недостига на жилища на фона на активния бизнес, който привлича все повече служители, включително и от чужбина, пише Ройтерс.

Страната обаче е на прага на имотен балон, а плановете на правителството не успяват да се реализират, отбелязва информационната агенция.

От десетилетия строителството в Швеция изостава от темповете на ръст на населението. Над 80 на сто от общините в страната се оплакват от недостиг на жилища, като броят им се е увеличил с 30 на сто спрямо миналата година, показват данни на Националния съвет за жилищно строителство.

Това може да се окаже ахилесовата пета на една от най-бързо развиващите се икономики в Европа. Недостигът на жилища допринася сериозно за силния, двуцифрен ръст в процентно изражение на цените на имотите в Швеция. Това предизвиква опасения за загуба на международната конкурентоспособност на предприятията в условията на рекордно ниски лихви.

За правителството на малцинството на Льовен недостигът на жилища може да се превърне в политическа пречка на предстоящите избори през 2018 г., още повече, че едни от основните обещания на премиера на Швеция са в сферата на жилищното строителство.

Строгите правила обаче, както и липсата на капацитет в сектора на строителството спъват плановете на кабинета. Политическата безизходица пък означава, че реформите за насърчаване на строителството вероятно няма да се осъществят.

"Или те не разбират как работи строителният пазар, или не вярват в собствената си цел”, коментира Ленард Вайс, търговски директор на строителната фирма Veidekke. Според него недостигът на жилища в страната достига 350 хил. жилищни единици.

Заради затегнатата ситуация на пазара на имоти през април базираната в Швеция компания за музикален стрийминг Spotify изпрати писмо до политиците с призив за решаване на жилищната криза. Компанията предупреждава, че заради състоянието на пазара могат да бъдат изгубени хиляди работни места.

През последната година цените на жилищата в Стокхолм скочиха с 12 на сто. За наемане на общинско жилище пък се чака около 10 години.

“Льовен може да реши колко нови жилища иска, но той не може да направи нищо по въпроса", коментира Хан-Сук Сон, асистент в Кралския технологичен институт в Стокхолм. Според него изграждането на 300 хил. нови жилища за 10 години е по-реалистична цел.

Сон подчертава, че строгите регламенти, включително и конституционното право, която позволява на общините да налагат вето на строителни планове, връзват ръцете на правителството.

Швеция инвестира сериозно в жилища през 60-те и 70-те години на миналия век, когато бяха изградени 1,7 млн. нови домове. От началото на 90-те години обаче строителството изпадна в застой. За периода 2010 – 2015 г. са построени 158 549 нови жилища, докато населението на страната се е увеличило с 435 447 души.

През януари правителството започна преговори с дясноцентристката опозиция с надеждата да се постигне споразумение за засилване на строителството. Плановете на лявоцентристите обаче предвиждат изграждането на предимно финансирани от държавата имоти за отдаване под наем, а опозицията настоява за дерегулация и насърчаване на частното жилищно строителство.

Жилищният министър Петер Ериксон обвини опозицията в липса на политическа воля за справяне с проблема. “Може да заведете едно магаре до водата, но няма как да го накарате да пие”, коментира той.

Ериксон посочва, че плановете на правителството за засилване на строителството ще бъдат внесени в парламента. Предвид обаче, че изборите в страната са през 2018 г., едва ли политиците ще поискат да вземат непопулярни решения точно сега.

Дори и плановете на правителството да минат през парламента обаче, строителните фирми нямат достатъчно капацитет. През тази година строителният сектор се очаква да дава работа на 320 хил. души от населението на Швеция, което наброява приблизително 10 млн. души. Според бранша са необходими повече работници, за да може целите на правителството да се изпълнят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
ppl
преди 7 години
Къде забрави IKEA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis21
преди 7 години
SKF, Volvo, Scania, Scanska, Sandvik, H&M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 7 години
Че кое и е бръзоразвиващото на икономиката на? Аз не знам нито една могъща понастоящем шведска компания. Може би броят като част от икономиката отглеждането и развъждането на новите швеци - с различна степен на мургавост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
крас
преди 7 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ КЪМ 1Да не говорим за това, че малко от купувачите обръщат внимание на обстоятелството, че заедно с апартамента те придобиват собственост и върху ИДЕАЛНА ЧАСТ от земята която най често строителя е ИПОТЕКИРАЛ.На банките не им пука, че някой тегли кредити и купува обременени с тежести имоти, каквато е земята върху която е осъществено строителството!Към настоящия момент огромната част от покупката на жилища е "ново строителство" което не само не е завършено , но и строителя няма намерение да се стигне до издаване на УВЕ и изпълнение на ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ!Време е МЕГИ да поотупате тези строителни пирамиди и работещите с тях АГЕНЦИИ за недвижими имоти!!НАПРАВЕТЕ ПРОВЕРКА И ВИЖТЕ КОЛКО ОТ ПРЕДЛАГАНИТЕ СГРАДИ ИМАТ УВЕ , И КОЛКО ОТ ТЯХ СЕ ПРЕДЛАГАТ САМО С ЕДНО НИЩО НЕ ЗНАЧЕЩО "РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗАВАНЕ" КОЕТО НЕ ДАВА ПРАВА НА НОВОДОМЦИТЕ ДА ОБИТАВАТ СГРАДАТА!! .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 7 години
НЕ ГЛЕДАЙ ШВЕДИТЕ МЕГИ. Гледай нас българите в какъв строителен балон сме се вкарали. Строителните обекти са се увеличили двойно спрямо миналата година.ЗАВЪРШЕНИ СГРАДИ с изискващото се за това УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ /УВЕ/ няма!!На шашнатите и бързащи да "ВЛОЖАТ" парите си инвеститори се предлагат НЕЗАВЪРШЕНИ жилища с издаден от надзора документ за "ВЪВЕЖДАНЕ ВЕКСПЛОАТАЦИЯ" , но без СЪРТИФИКАТ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ , който е задължителен за издаването на УВЕ!! УВЕ е окончателния документ с който се узаконява сградата!!Издава го КМЕТА на общината , а не СТРОИТЕЛНИЯ НАДЗОР!!Няма да влизам в подробнисти за това какво следва ако сградата няма УВЕ , и продължава да бъде строителен обект!!То е разписано в чл. 177 и 178 от ЗУТ !!Впечатляваща е измамата която агнециите за недвижими имоти правят в обявите си сочейки, че новопостроените ЖИЛИЩНИ сгради имат АКТ 16!!АКТ 16 ПРИ ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВО НЕ СЪЩЕСТВУВА КАТО ПРАВНА НОРМА И КАТО ПОНЯТИЕ!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още