IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще засегне пазара на имоти

Чуждестранните собственици на имоти ще могат да живеят качествено и евтино след връщането на драхмата, смята гръцки брокер

10:25 | 28.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Как евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще засегне пазара на имоти

В последните седмици се засилват слуховете, че Гърция ще напусне еврозоната. Идеята за отказ на Атина от еврото има своите привърженици и противници, водят се и спорове доколко разпадът на еврозоната би бил процес, възможен за контролиране.

Интересно е обаче да се анализират ефектите от отказа на Гърция от еврото върху пазара на недвижими имоти, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Според Рос Михаелидис, брокер на недвижими имоти от о. Крит, връщането на Гърция към драхмата ще облагодетелства чужденците, които са инвестирали в имоти в страната.

„По мое мнение това ще е добре за чуждестранните собственици, които получават доходите си в британски лири или евро. Заради обезценяването на драхмата те ще получат възможност да водят изключително добър и евтин живот в Гърция“, коментира той.

Михаелидис обаче признава, че връщането към драхмата сериозно ще удари по качеството на живот на самите гърци. Това според него ще засегне тежко и местния бизнес.

Майк Сондърс, маркетинг мениджър на строителната компания Snobby Homes, посочва, че въпросът с разпадането на еврозоната по-скоро всява паника и се отразява негативно на пазара на имоти в цяла Европа.

Сондърс Смята, че отказът на Атина от еврото е възможност, но не и вероятност. „Гърция ще се откаже от еврото точно толкова, колкото е вероятността Италия да се върне към лирата или Испания – към песетата“, коментира той.

Експертът цитира и резултатите от актуални проучвания, според които 77% от гърците искат да останат в еврозоната. Гръцкото население обаче е изгубило всякаква надежда, тъй като мерките за строги икономии не бяха съпроводени с изпълняване на мерки за икономически растеж, посочва Сондърс.

Робин Хейнс, директор на валутния брокер Currency Index, допълва, че ситуацията в Гърция и Европа е безпрецедентна. Според него няма начин да е отигран евентуален отказ на Атина от еврото.

Хейнс посочва, че е трудно да се прогнозира как връщането на Гърция към драхмата би засегнало другите европейски държави.

Що се отнася до пазара на имоти и туризма, Хейнс посочва, че купувачите ще имат достъп до евтина недвижимост и изгодни ваканции. Той допълва, че имотите, собственост на чужденци, със сигурност ще изгубят стойността си от гледна точка на международния пазар и излизането от инвестицията ще бъде болезнено за собствениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 11 години
Като гледам цените в северна Гърция май само на нас ни е проблем излизането на Гърция. Може да са паднали цените там ама дори и сега са къде напред от нашите. Морето, плажовете и слънцето остават. Естествено е някой да загуби от гръцките имоти, но не и дългосрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Oscar de la Hoya
преди 11 години
Значи да чакаме още, а?А дано, че много ми се ще нещо там.Обаче миналата година гледах една къщичка за 100 х евро, сега е 140 ,като не са продали почти нищо от комплекса, не знам как я правят тази математика маляките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още