IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как жилищният пазар нанесе двоен удар на дребния бизнес в САЩ

Сривът не само удари американския бизнес; той затруднява подизпълнителите, доставчиците и други участници във веригата да вземат заеми срещу жилищата си

10:11 | 11.08.11 г.
<p>
	Малкият бизнес в САЩ едва ли ще се възстанови преди жилищния сектор. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Малкият бизнес в САЩ едва ли ще се възстанови преди жилищния сектор. Снимка: sxc.hu

Кийт Сатън строи жилища в Кливланд от 1991 г. По време на бума на пазара той е продавал по 20 къщи годишно. Днес той притежава 50 парцела, от които не може да се отърве, и има дълг за 3,5 млн. долара, включително близо 1 млн. долара, за които вече е обявил неплатежоспособност.

"През 2006 г. и през ум не ми минаваше, че това ще продължи до 2011 г., че и по-дълго", твърди той, цитиран от BusinessWeek. "Мислех си, че ще отмине бързо". В момента Сатън има само двама работници в сравнение с 13 преди срива, а от година не е продал нито една къща. "Едва крепя положението", казва той.

Упоритите проблеми на жилищния пазар в САЩ нанасят двоен удар на дребния бизнес. В сектори като строителството и недвижимите имоти преобладават малки фирми, а редица предприемачи вземат заеми срещу жилищата си, за да финансират дейностите си. Това означава, че малкият бизнес, на който се пада половината от частния БВП извън селското стопанство и 65% от ръста на трудовия пазар, едва ли ще се възстанови, преди жилищният сектор да се съживи.

"Неотдавнашният спад на цените на жилищата е достатъчно значителен, за да създаде реални трудности при финансирането на дребния бизнес", заключиха изследователи от Федералната резервна банка в Кливланд в доклад през декември.

Предприемачите, чиито къщи са се обезценили, едва ли биха инвестирали спестяванията си в своя бизнес, а за тях е и по-трудно да съберат пари, като ипотекират жилищата си, казва Дени Денис, старши анализатор в Националната федерация на независимия бизнес.

Организацията твърди, че 94% от работодателите в дребния бизнес притежават жилищата си. По данни на компанията за пазарна информация Barlow Research Associates пък една четвърт от собствениците на малки компании теглят заеми срещу ипотеки на домовете си с цел бизнес. Според Федералната резервна банка в Кливланд собствениците на фирми са загубили 7,9 млрд. долара под формата на налични ипотечни кредити по време на срива на жилищния пазар. "Възможността за теглене на заеми е наистина ограничена", твърди Денис.

Около една шеста от частните работодатели в САЩ са малки фирми, работещи в сфери, свързани с жилищния сектор, включително строители, агенции за недвижими имоти, архитекти и производители на мебели, сочат данни на Националното бюро за преброяване на населението. Въпреки че строителният бизнес често е бил двигател на излизането от рецесии в миналото, малцина малки компании, свързани с него, успяват да се надигнат от прахта при сегашното възстановяване. "Този път единственият двигател на растежа, ако изобщо има такъв, е износът", казва Денис.

И докато производителите и технологичните компании могат да навлязат на разрастващи се пазари в чужбина, водопроводчиците и шпакловчиците са вързани за местните си икономики.

Продажбите при малките строителни фирми и специализирани подизпълнители като строители на покриви и електротехници в САЩ бележат спад всяка година от 2007 г. насам, според производителя на финансов софтуер Sageworks. Цените на жилищата леко се покачиха през втората половина на 2009 г., но в момента са на нива от дъното през май 2009 г., показва индексът за цените на жилищата в 20 градове S&P/Case-Shiller.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още