IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е връзката между цените на имотите и дефицитите по текущите сметки?

Има няколко възможни сценария за взаимовръзката, проучването на които би могло да предотврати бъдещи балони в сектора на имотите

10:57 | 28.12.11 г. 1
Каква е връзката между цените на имотите и дефицитите по текущите сметки?

Наскоро Федералният резерв на Сан Франсиско публикува икономически доклад, озаглавен „Цените на активите надуват дефицитите по текущите сметки“. Дали наистина съществува такава корелация и ако да - какви са причините?

Отговорът на този въпрос е по-скоро „Да“, пише BusinessInsider. Естествено, има и изключения, като например Китай, но ако се погледнат по-внимателно данните за повечето водещи икономики, определено може да се открие връзка между цените на жилищата и дефицитите по текущите сметки.

Годините на най-големия бум в сектора на имотите в САЩ (2002-2006 г.) съвпадат перфектно с най-големите дефицити по текущата сметка в съвременната история на САЩ. В много европейски държави се наблюдава същото съвпадение, посочва изданието.

Има няколко възможни обяснения на този „феномен“. Първо, нарастването на цените на имотите увеличава богатството на потребителите. Така те увеличават своите разходи, което пък влияе върху вноса.

Второто обяснение е, че растящите цени на имотите дават на потребителите по-сериозни възможности за предоставяне на обезпечения по кредити. Това на свой ред води до облекчаване на условията за кредитиране и позволява увеличаване на потреблението, както и ръст на вноса.

Третото обяснение е, че нарастващите цени на имотите водят до преразпределение на ресурсите от производството към строителството. Така се стига до набавяне на производствени стоки от други източници и нарастване на вноса.

Когато една държава се радва на по-засилени капиталови потоци, както се случи със страните от периферията на еврозоната след приемането на еврото, това също оказва влияние върху цените на жилищата, посочва още изданието.

Притокът на капитали оказва натиск върху лихвите и дърпа нагоре цените на дълготрайните активи, каквито са жилищата. По-засилените капиталови потоци обаче изискват компенсиране на дефицита по текущата сметка, което се изразява в покачване на валутния курс. С фиксираните обменни курсове в еврозоната обаче това се изразява в покачване на цените за крайните потребители и засяга по-скоро прекомерно търгуваните активи, каквито са имотите.

Изданието отбелязва, че не претендира представените сценарии да изчерпват темата за взаимовръзката между цените на имотите и дефицитите по текущите сметки на икономиките. Резултатите от едно допълнително проучване на тези сценарии и особено на връзката между капиталовите потоци и цените на активите може дори да послужат за предотвратяване на балони в сектора имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
FRUKTO
преди 12 години
каква е разликата между първата и втората причина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още