IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко "здравословно" се развива пазарът на имоти в САЩ?

Предлагането на достъпни жилища е изключително слабо, което изтласква много купувачи от пазара

12:31 | 01.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На пръв поглед пазарът на имоти в САЩ изглежда изключително добре. Търсенето расте, заетостта и възнагражденията също, а лихвите по ипотеките са ниски, пише в свой анализ CNBC.

Жилищният пазар в страната обаче изобщо не се развива“здравословно“ и всъщност изобщо не отговаря на търсенето. Числата наистина не лъжат, но не разкриват напълно истината за достъпността и предлагането на жилища, посочва се в анализа.

Няколко поредни доклада, публикувани в последната седмица, показват, че цените продължават да се увеличават, а купувачите да отстъпват от пазара. Цените са с около 6% по-високи на годишна база в национален мащаб, но на някои регионални пазари увеличенията са двуцифрени в процентно изражение. Основен двигател на този ръст е недостатъчното предлагане на по-достъпни жилища, за които и търсенето е най-силно.

Това означава, че по-евтините жилища поскъпват с по-бързи темпове в сравнение с по-скъпите, за които конкуренцията от купувачи е ограничена, подчертава се в анализа. Това оказва натиск и върху продажбите, които продължават да намаляват.

Ситуацията е най-тежка за по-младите купувачи, които търсят своя първи собствен дом, както и купувачите с по-скромни доходи, коментира Свеня Гудел, старши икономист на консултантската компания Zillow.

Той допълва, че предлагането е слабо, а половината от наличните имоти на пазара са в най-горния ценови сегмент от пазара.

Предлагането в по-ниския ценови сегмент е слабо, тъй като по време на жилищния срив всякакви инвеститори изкупиха хиляди имоти, повечето от които в процедура по възбрана и отнемане от банки заради дългове, и започнаха да ги отдават под наем. В сравнение с 2007 г. жилищата, отдавани под наем в САЩ, са с 8 млн. повече, показва Бюрото за преброяване на населението в страната.

Инвеститорите биха могли да се възползват от пазара и да продадат тези имоти на значително по-високи цени в сравнение с придобиването им, но днешните по-високи наеми им носят доста по-добра възвръщаемост, посочва изданието.

Слабото предлагане на достъпни жилища за продажба изглежда и като чудесна възможност за строителните компании. Те преживяха кризата и оттогава консолидират пазарен дял и значително подобряват балансите си. Само че те строят толкова достъпни жилища, от колкото се нуждае пазарът. Затова и продажбите на новопостроените жилища, както и на стари жилища, са разочароващи.

Само 2% от продадените през август новопостроени жилища в САЩ са на цена под 150 хил. долара, а само 14% - под 200 хил. долара. Същевременно повече от половината от продажбите на стари жилища са на имоти под 250 хил. долара.

Строителите посочват, че имат желание да изграждат по-достъпни жилища, но разходите за покупка на земята, за труд, материали и регулаторната тежест са доста високи. Същевременно по-младите купувачи искат да живеят близо до градските центрове, което също увеличава цената, докато строителството в предградията е на по-ниска цена.

Цените на имотите в САЩ няма да претърпят корекция докато има някакви купувачи, които са готови да платят по-висока цена за жилище. Това означава, че делът на наемателите все повече ще се увеличава, все по-малко американци ще успяват да влагат парите си в имоти, а наемите ще продължат да растат.

Същевременно обаче данните показват, че ръстовете на цените на жилищата в САЩ се забавят. В някои райони на страната, например в Южна Калифорния, от няколко месеца се наблюдава стабилизиране на цените и застой, тъй като много купувачи се отдръпват точно заради високите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още