IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с достъпността на жилищата ще се разпространява в цял свят

Недостигът на домове се запазва въпреки инвестициите за милиони долари и стотиците хиляди построени жилища

12:54 | 03.04.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Градове в цял свят, от Ню Йорк до Лондон и от Стокхолм до Сидни, не могат да разрешат задълбочаващата се криза с достъпните жилища, пише Wall Street Journal.

Острият недостиг на жилища се запазва въпреки инвестициите за милиони долари и стотиците хиляди построени жилища. Някои страни са съсредоточени върху решения, насърчаващи свободните пазари, а други се насочиха към контрол на наемите и субсидии.

Нито един от тези подходи обаче не разреши кризите и повечето от тях пораждат и други негативни последици.
Цените на жилищата в 32 големи града в света са нараснали средно с 24% през последните пет години, докато средните реални доходи са се увеличили само с 8% през същия период, показва доклад на консултантската компания Knight Frank.

Според икономисти е учудващо, че достъпността на жилищата се е влошавала дори в период на глобален просперитет през последните шест години. Но ръстът на доходите не е успял да догони бързото повишаване на цените на жилищата.

Съобразеният с инфлацията ръст на цените на жилищата е изпреварил покачването на доходите през последните пет години в 18 от 25 града в света, включени в доклада на Knight Frank. В други два града – Дубай и Сао Пауло, реалните доходи са намалели повече от цените на жилищата, създавайки сходни предизвикателства.

Причината отчасти може да се търси в миграционните тенденции. През последните десет години градовете процъфтяват, тъй като работни места и хора се връщат в централните градски части и напускат отдалечените покрайнини.

„Глобалните градове изпитват проблеми с достъпността, които отчасти са резултат от собствения им успех“, казва Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдел „Изследвания“ в Knight Frank.

Растящите цени са стимулирани и от нарастващото търсене от инвеститори. Те включват родители, купуващи второ жилище за децата си, и чуждестранни инвеститори, които се възползват от новите технологии и все по-глобализираната финансова система.

Правителствата нямат пари да субсидират ново предлагане. Повечето бюджети са ограничени от застаряващо население с нарастващи пенсии и нужди от здравни грижи.

Частният сектор също не помага. В редица силно пострадали градове строителни предприемачи строят стотици хиляди жилища, но повечето от тях са предназначени за заможни купувачи и наематели, а не за хора от средната и работническата класа, които са изтласквани от пазара.

Токио е един от малкото градове, в които предлагането отговаря на търсенето, предотвратявайки появата на криза. Но това се дължи до голяма степен на дерегулиран жилищен пазар, който останалите страни трудно биха могли да възпроизведат.

„Това противоречи на правилото за подредено планиране и развитие на градовете“, казва Лорънс Трой, изследовател в City Futures Research Centre към университета в Нов Южен Уелс, Австралия.

За да държат цените под контрол, правителствата в някои страни, сред които Канада и Австралия, прибавиха данъци, целящи да ограничат покупките от инвеститори или чужденци. Закупуваните от китайски инвеститори имоти, които бяха особено активни през по-голямата част от последните десет години, намаляват заради въведения неотдавна контрол върху капиталите в страната.

Тези тенденции, съчетани със свръхпредлагане на луксозни имоти, доведоха до намаляване на цените в някои от най-наженените пазари. В Сидни средната цена на жилищата в края на миналата година беше около 1,1 млн. австралийски долара (780 хил. щатски долара), което е спад с около 11,3% спрямо пика от 2017 г., сочат данни на CBRE.

Преди няколко години цените във Ванкувър и Торонто растяха с над 30% на година. Но днес те на практика са непроменени благодарение отчасти на соления данък върху продажбите за чуждестранни купувачи и затегнатите правила за отпускане на ипотечен кредит.

„В основни линии това, което правим сега, е да неутрализираме лудите години“, казва Бенджамин Тал, заместник-главен икономист в CIBC World Markets.

Но въпреки че пазарите се охлаждат, цените са недостъпни за семейства от средната класа. В Сидни те все още са с около 12 пъти над средните доходи спрямо осем до десет пъти повече на пазари, където цените са смятани за по-достъпни. Когато цените са се повишили с 90% и намаляват с 10%, те все още са нагоре с 80%, отбелязва Брадли Спиърс, ръководител на отдел „Изследвания“ в австралийския клон на CBRE.

Държавният и частният сектор търсят нови решения. Градове като Лондон и Ню Йорк презонираха терени, за да позволят повече високо строителство и смекчиха правилата, за да позволят строителството на по-малки жилища.

Архитектурните и строителните компании изпробват нови строителни техники, станали възможни благодарение на технологичния напредък. Например, британското архитектурно студио Rogers Stirk Harbour+ Partners търси начини да разшири към предградията техниките на модуларното строителство, които въведе за първи път в пилотния си проект Y:Cube

В същото време жилищните политики все повече се превръщат в горещ политически проблем с предложения за разширяване на контрола върху наемите на места като Калифорния, Германия и Лондон.

Достъпните жилища се превръщат и в голяма тема преди предстоящите избори в Австралия, като Лейбъристката партия защитава мерки, целящи да подкрепят новото предлагане и да намалят спекулациите. Опонентите на тези мерки предупреждават, че те могат да създадат още по-сериозни сътресения на отслабващия пазар.

В Швеция Стефан Льовен се добра до втори мандат като премиер по-рано тази година, но едва след като се съгласи с редица политики на други партии, включително дерегулиране на наемите за наематели в новопостроени сгради, за да се насърчи новото предлагане. Но действия в тази посока не се очакват скоро заради напрежението в коалиционното правителство.

„За съжаление, предвид правителството, което имаме, изглежда, че и в следващите четири години нищо съществено няма да се случи“, казва Албин Сандберг, анализатор в компанията за финансови услуги Kepler Cheuvreux.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Ами от години у нас се утиква стадото у София. Ама лека-полека. Първо стадния член излезе от село и се утика със заем да си купи у градО. Земята продаде за градо. У областния център даже, оти тва от село да идеш у градо е вековна мечта. После градо се смарангяса и стадника се запъти де към Варна, де към Пловдив, Бургас и т.н.. Това говорим за най-баламите стадни членове. Сега некои по-умни направо минаха на етап от село- в София и добре сториха ама други даже се усетиха и пропуснаха София, та директно в чужбина. Та всеки да си преценява, на ой етап е. Все е стадо де. Няма кой да копа на село. Внасяме основни храни. Поне 1 милион жилища по селата пустеят, а няколко града са жестоко презастроени и *** за век напед може би. А бе стадо. Един умен им рече ***, те му се разсърдиха. Не са ***, а стадо. Е, какво правим със стадото - стрижем го. Водим го за носа. Казваме му за кого да гласува и т.н. Естествено ипотечен заем за поне 20-25 години. Нема никой право да не ползва заем. Всички утикани. Робство. Това му се вика робство. Вие си го имайте за демокрация, аз не го приемам. Никого не виня. В цял свят е така. За съжаление у нас е най-дившки презастроено вече. Толкова ни е акъла - банална свещена истина. Естествено, че ще в суперскъпо. Рибата на куката доживот. Посткапиталистическо общество. Не е важен човекът. Важно е да има як заем и да плаща на ръба на възможностите си доживотно. Странна такава демокрация. Свободен, ама не и от банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
panther
преди 4 години
Статията претендира да отразява "цял свят" но реално показва тенденциите я няколко централни градове на развитите икономики.Няколкото смислени неща: "Но въпреки че пазарите се охлаждат, цените са недостъпни за семейства от средната класа." "Правителствата нямат пари да субсидират ново предлагане. ". Правителствата винаги имат пари, пъпрос на приоритети е за какво ще се използват тези пари.Или цялата статия накратко: В сегашните развити страни олигархията заедно с платете от нея политици продължава да мачка и унищожава средната класа, като разчита на глобализациятч за увеличаване на богатствата си и за увеличаването на неравенството в собствените си държави, без да си дава сметка че реже клона на който седи. Реалното производство се изнася към евтини локации, печатат се огромни количества пари, които отново олигархията "засмуква" и не стигат до средната класа. Разчита се на "финансови инструменти" електронни пари с никакво покритие "тартикатски врътки".За сметка на това някой развиващи се държави си стимулират създаването на средна класа и развитието на икономиката си. И скоро ще станат първа икономика (ако вече не са). Същевременно си развиват и армията с бясна сила.Да видим докъде ще докараме така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 4 години
че къ, волгин ги издаде един път... тапанара му с *** :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
*** и ти гледам си в час с инструкциите и опорите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 4 години
Лоша работа е това с жилищата, защото това е начин за заробване. От друга страна в бг има толкова имоти на разумни цени, да идват тук да живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 4 години
това е щото цъкаш с няколко акунта орез различни броузери и проксита и по някога се мешат сесиите.тая инструкция е има в опорките, *** си тъъъп и си е забравил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Оф, тя система на сайта за логване е шантава - дава грешки къде постваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Кух,за толкова десетилетия мамериха на др. Вальцман (Порошенко) кирливи ризи в офшорни зони.На Путин за толкова време не намериха и пробит долар. Ако бяха, щяха да му наложат санкции и върху дупката на тоя долар.Ама нали *** *** не мож ги запълни с нищо, щото са разпробити,няма смисъл - Запада вече не живее по закони, а по понятия,идващи от Сияйният Град на Хълма (Капитолия) одвъд Голямото блато.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 4 години
от средата на статията започнаха грешните изводи... следователно приблема ще се разшири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
проблемът ше се разреши , когато стадото се осъзнае ...т.е. няма да е скоро ...докат добитъкът не разбере , че системата живееща на гърба му го натиква в градовете-кошари , че да го контролира , храни с боклуцци , стриже и дои , тъй ше е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още