Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазара

Прекалено предпазливият подход на българите по отношение на кредитирането при покупката вероятно също вече е в миналото

Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазара. През второто тримесечие се отчита силен ръст на сделките с недвижимости и още по-голямо увеличение на изтеглените ипотеки, които свидетелстват за трайния ръст на пазара на жилища, сочат данните на Агенцията по вписванията.

Припомняме, че агенцията не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, земеделска земя и парцели за строителство, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, включително областните центрове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

За периода април-юни са регистрирани 58 149 сделки за цялата страна, което е с 15% повече спрямо първото тримесечие (50 465) и с 13% повече спрямо същия период на миналата година, когато са отчетени 51 265 сделки с имоти.

През първото полугодие са регистрирани общо 108 614 сделки, което представлява ръст от 11% спрямо първата половина на миналата година.

При изтеглените ипотеки ръстовете са още по-впечатляващи, което свидетелства за възходящия тренд на жилищния пазар, за който от месеци говорят и брокерите. Договорните ипотеки записват ръст от почти 35% през второто тримесечие спрямо първото до общо 7 784 броя, а общо договорните и законните – от 32,5% до 10 690. На годишна база увеличенията достигат съответно 46,7% и 36%, а за полугодието – съответно 42% и 38%.

За сравнение, в края на юни 2014 г. Агенцията по вписванията отчете годишен спад от 3% на договорните ипотеки за тримесечието и 5% за цялото първо полугодие. С отчитането и на законните ипотеки за полугодието на миналата година имаше умерен ръст от 5%, което сигнализира, че прекалено предпазливият подход на купувачите по отношение на кредитирането при покупката на имот вероятно също вече е в миналото.  

София-град остава водещ пазар за страната. Пазарът на имоти в Пловдив също се засилва, докато във Варна и Бургас ръстът на сделките изостава заради отлива на руски купувачи на ваканционни имоти. Силният ръст на изтеглените ипотеки в двата града обаче свидетелства за стабилността на пазара на градски жилища.

В София през второто тримесечие на годината са осъществени 6 486 сделки – с 35 на сто повече за тримесечието и с 25,7 на сто повече спрямо второто тримесечие на 2014 г. За полугодието сделките са почти 11 300 – с 28% повече спрямо първата половина на миналата година.

При ипотеките ръстовете са още по-силни – 40,5% на договорните ипотеки за тримесечието и 39% общо на законните и договорните за тримесечието, както и 43% на договорните на годишна база и 39% - общо на законните и договорните на годишна база. За полугодието ръстовете достигат съответно 49% за договорните ипотеки и 42,7% - общо за законните и договорните, спрямо същото полугодие на 2014 г.

В Пловдив сделките се увеличават с 33,4% за тримесечието и с 27% на годишна база до 4 124 за периода април-юни. За полугодието е отчетен ръст от 19 на сто на сделките до общо 7 215.

При ипотеките ръстовете са също двуцифрени, макар и малко по-слаби в сравнение със София. За тримесечието увеличението при договорните ипотеки достига 24%, а общо при законните и договорните – 25%. На годишна база ръстовете са съответно 31,4% и 30,6%, а за полугодието спрямо първата половина на 2014 г. – 40% и 34,6%.

Във Варна сделките през второто тримесечие се увеличават с 31,5% спрямо първото и със само 5,7% на годишна база до 2 777. За първата половина на годината спрямо първата половина на миналата година увеличението достига 8,5% до 4 888 сделки.

Договорните ипотеки отбелязват ръст от 34,3% за тримесечието и 40,5% за годината, а общо законните и договорни ипотеки – съответно 34,4% и 25,6%. През първото полугодие спрямо първото полугодие на 2014 г. ръстовете достигат съответно 45% и 32%.

В Бургас тенденциите на пазара за подобни – отчетен е ръст на сделките от 31% за тримесечието и 8,4% на годишна база до 1 634. През първата половина на годината спрямо първата половина на миналата година увеличението на сделките е по-умерено – 5%.

При договорните ипотеки ръстът за тримесечието достига 32,8%, а на годишна база – 51,6%. Общо законните и договорните ипотеки се увеличават с 38,4% през второто спрямо първото тримесечие и с 53,6% на годишна база. Ръстът на договорните ипотеки през полугодието спрямо първото полугодие на 2014 г. достига 44%, а общо на законните и договорните ипотеки – 42%. 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
4
 
1
 
22
OPASEN до: julian12
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ако ти кажа какви наеми прибирам ще ти падне шапката :-))
В същото време подобен имот, който съм купил есента на 2013 г., в момента е с 2000-3000 еврака горница, което за боксониера в Люлин си е сериозен ръст !
Ама всеки сам си преценява, де - аз само правя коментар :-))
4
 
1
 
21
OPASEN до: julian12
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ако ти кажа какви наеми прибирам ще ти падне шапката :-))
В същото време подобен имот, който съм купил есента на 2013 г., в момента е с 2000-3000 еврака горница, което за боксониера в Люлин си е сериозен ръст !
Ама всеки сам си преценява, де - аз само правя коментар :-))
2
 
11
 
20
преди 5 години
Няма профилна снимка
Цените пропаднаха, наемите пропаднаха, хората се изнасят, а те ми говорят за подем.
1
 
3
 
19
OPASEN до: pepince
преди 5 години
Няма профилна снимка
То и аз това правя, бе - купувам и отдавам под наем, т.е. ти си като мен или аз съм като теб ... все тая ;-)

Ти да не се опасяваш, че ще ти умре бизнеса с наемите ?

Споко - ако наемите паднат това ще е постфактум на покачването на имотите, т.е. ще спечелиш при всички положения :-)
3
 
3
 
18
преди 5 години
Няма профилна снимка
OPASEN, OPASEN, колко да си опасен :) брокер, манипулатор...не само че имаме пари да купуваме, а имаме и доста имоти, които отдаваме под наем, та добре си правим сметката и знаем от какво дърво, каква *** става...леко с изхвърлянията :)

Още от Анализи
От Абрамович до Сталоун: Какви имоти си купиха звездите през 2020 г.?