IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде ще се спука следващият имотен балон?

Израел, Канада, Норвегия, Белгия, Австралия, Дубай, Германия и Хонконг са сред най-застрашените пазари

15:26 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Къде ще се спука следващият имотен балон?

Цените на имотите на развитите пазари започнаха да се възстановяват от срива след кредитната криза от 2008 г. Темповете на ръст на някои места обаче са такива, че подклаждат страховете за нов балон, пише CNBC.

Израел, Канада, Норвегия, Белгия, Австралия, Дубай и Хонконг са пазарите, които причиняват най-големи главоболия на икономистите и анализаторите на пазара на имоти. В Израел например от 2009 г. насам цените на имотите са скочили с близо 40 на сто, в Норвегия – с 30 на сто, а в Швейцария – с над 20 на сто.

Бумът на тези „горещи“ пазари се подхранва и от лесния достъп до кредитен ресурс, който имат купувачите. След като Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ наводниха банките с пари, много от тях насочиха целия този ресурс към кредитиране на купувачите на жилища при ниски лихви заради рекордно ниските основни лихви, поддържани от централните банки.

„Когато лихвите са толкова ниски, винаги има риск от насочване на много пари в активи“, коментира Лиам Бейли, партньор в глобалната консултантска компания Knight Frank.

Ръстовете на цените на повечето от „горещите“ пазари се очаква да продължат и през 2014 – 2015 г., а икономистите на Goldman Sachs предупреждават, че някои от имотните балони отново ще се спукат.

Някои от правителствата на държавите с „нагорещени“ жилищни пазари вече предприеха действия за „охлаждане“. Властите обаче се опасяват от прекалено рязък спад на цените, което може да преобърне и икономиките на страните.

Goldman Sachs прогнозира, че през следващите 5 години има огромен риск цените в Израел, Германия и Швейцария например да се сринат с над 15 на сто заради бързия и рязък ръст на цените в последно време. Ако обаче се вземе предвид съотношението между цените на жилищата и наемите и в един момент хората спрат да купуват жилища, защото им излиза твърде скъпо, най-застрашени от спукване на имотния балон са Белгия, Финландия, Норвегия и Канада.

Икономистите предупреждават, че в някои страни балонът може да се спука още с неизбежния момент, когато лихвите по ипотечните кредити започнат да се покачват. Те разглеждат търсенето и предлагането в страните и са установили, че обикновено пикове в жилищното строителство са следвани от пикове при цените в рамките на няколко години.

В Израел например бумът на пазара е предизвикан от засилените международни инвестиции, но и историческата липса на предлагане. Малко е вероятно проблемът с предлагането да бъде разрешен скоро, тъй като строителството е обичайният „горещ картоф“ в споровете с Палестина.

В Канада същевременно броят на издадените разрешения за строеж е на историческо високо ниво и точно високите нива на активност в строителния сектор предизвикват притеснения и опасения за свръхстроителство. Във Ванкувър например засиленото строителство се движи основно от азиатското търсене.

Сидни и Мелбърн в Австралия също се облагодетелстват от международните инвестиции, най-вече от Китай, Малайзия и Сингапур. В Лондон също голяма част от търсенето идва от чужбина, като то е съсредоточено в централните части на града. В по-периферните ситуацията е различна и цените там растат значително по-бавно.

Дубай, подобно на Лондон, също се възползва от статута си на убежище в региона на Близкия Изток и привлича капитали от Индия и размирните държави. И докато се стигне до затягане на паричната политика на Фед, то пазарът в емирството вероятно в голяма степен ще се е възстановил от загубите след срива от 2008 – 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още