IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на пазара на индустриални имоти в България през първото полугодие

Моментната икономическа обстановка и завишените очаквания на собствениците на имоти са сред факторите за понижаване на активността

17:24 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лек спад на пазара на индустриални имоти в България през първото полугодие на 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година отчитат от платформата „БГсклад“.

Моментната икономическа обстановка в страната, липсата на достатъчна мотивация от страна на чуждестранните инвеститори, както и завишените очаквания на собствениците на имоти са сред факторите за понижаването на активността.

София

В столицата и населените места в радиус от 25 км е съсредоточен над половината от пазара на индустриални имоти в страната. Най-голямо е търсенето в районите на Казичене, гара Елин Пелин, с. Равно поле, Военна рампа, Илиенци. „Търсят се основно имоти, които не са в регулация, но с бърз достъп от централната част на София и магистралите.

Интересът е насочен към имоти с изградена инфраструктура и близо до магистрала или на местата с излаз на Северната скоростна тангента“, обобщават Ненчо Кънев и Радослав Конов от „БГСклад“ - София. От важно значение е също наличието на градски транспорт и цената на имота да е с около 20-30% по-ниска от първоначално определената, допълват те.

Експертите констатират завишени очаквания от собствениците на имоти за цената и сроковете на реализацията им.  „В резултат на недобрата икономическа политика отлични имоти на възлови места  с изградена инфраструктура  не се използват или се използват непълноценно за сметка на урбанизиране на нови земеделски земи и свързаното с това пренатоварване на всички комунални услуги и транспортни връзки“, допълват те.

Налице е желание от страна на търговците да използват все повече нови и модерни бази и складове въпреки по-високите наемни цени. В същото време намалява интересът към по-старите бази, характеризиращи се с по-високи експлоатационни разходи, понижени критерии за охрана и контрол на достъпа, лошо състояние на санитарните възли. Представителите на платформата констатират тенденция към по-бавно вземане на решение за наемане на площи (до 45 дни), като водещите критерии при избора на наемателите са общото състояние на базата, ясни и непроменими в средносрочен план условия по наемането, професионално ориентирана администрация, управляваща складовата база.

„Има ясна тенденция за проучване на пазара от страна на наемателите в търсене на по-евтини решения и по-добри условия от тези, които са им предоставени от настоящите наемодател“, констатират от компанията. Представителите на платформата съветват собствениците на имоти да не губят наематели, ако им поискат отстъпка до 10%.

Те констатират редица проблеми в процеса на наемане на индустриален имот като неясна или променлива нормативна среда с отчетлив административен натиск, несигурност за дългосрочните намерения на наемодателите относно собствеността и статута на базата,  покачващи се постоянни и променливи разходи на фона на несигурен пазар, липса на качествена работна ръка.

Поради това средните и малките инвеститори предпочитат да насочат свободния си ресурс към покупка на жилищни площи. Ефектът от такъв избор е виден на пазара на жилищни площи, особено в София.

Пловдив

Пазарът на индустриални имоти в Пловдив също отчита спад през първото полугодие. Търсенето на складови площи за наемане е намаляло с около 60%, а на производствени площи под наем – с около 75%, отчита Атанас Ласков от представителството на „БГсклад“ в града.

При покупките и продажбите все още има търсене на готови проекти от 150 хил. до 250 хил. евро или парцели с ПУП до около 50 евро за кв.м. Търсенето на по-големи обекти за наемане или покупка е по-слабо.

Варна

В града се запазва започналата през миналата година тенденция за по-бавна реализация на освободени складови площи под наем. „Наемателите все по-често се ориентират към осъвременени и новопостроени производствени и логистични бази, предлагащи добър мениджмънт, допълнителни удобства за персонала, оптимизиране на консумативните разходи и не на последно място представителност на сградния фонд. В по-високия клас складове се реализират наеми на нетни нива от 4 евро на кв. м, като повечето заявки са за обекти с площ между 500 и 800 кв. м“, отбелязва Тони Танев

В най-кратък срок се сключват сделки за обекти с търговски локации, а най-бавно се отдават амортизирани и остарели производствено-складови помещения въпреки значително по-ниските им наемни цени. „Продължаващата тенденция за все по-изявен интерес от активни наематели към покупка на складове и строителни терени постепенно извежда на пазара атрактивни обекти, но със завишени офертни цени. В масовата си част бюджетите на потенциалните купувачи са в диапазона от 200 хил. до 500 хил. евро, все по-често осигурени чрез външно финансиране, като обикновено се търси градски обект с използваема площ между 300 и 600 кв. м върху собствен терен от 1,5-2 декара“, коментира Танев.

Продажбите на промишлени парцели във Варна се реализират най-често на нива между 60 и 90 евро на кв. м. Плавно нараства и търсенето на по-мащабни индустриални имоти в района на Девня, както за логистични проекти, така и за производствени предприятия.

Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още