Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Масовите жилища поскъпват, а инвеститори планират да строят все повече сгради*

Все по-видимо паричното разхлабване раздува балон с цените на активите, коментира Лъчезар Богданов

Масовите жилища поскъпват, а инвеститори планират да строят все повече сгради*

Снимка: Pixabay

В последните месеци фокусът в анализите на стопанската конюнктура постепенно се измести върху ценовата динамика. Видима е отчетливата тенденция за покачване в основни ценови индекси – по данни на Евростат, цените на производител в ЕС през юли 2021 г. са с 12,2% по-високи от юли 2020 г., потребителските цени в Еврозоната през август са 3% над стойността на индекса година по-рано, при 15,4% поскъпване на енергийните стоки и услуги, коментира в свой анализ икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Измерваният в Германия индекс отчита ръст от 3,9% на годишна база през август, а освен ефекта на енергийните цени се наблюдава и поскъпване на храните с 4,6%. 

Още по темата

В България индексът на потребителските цени достигна 3% към юли спрямо година по-рано, но трябва да се отчете, че у нас пандемията само прекъсна вече започнала отчетлива тенденция от средата на 2018 г. Това проявление на инфлацията изглежда успешно насочва по-сериозно внимание към негативните въздействия от паралелно провежданите монетарни политики на нулеви и отрицателни лихви, съчетани с количествени улеснения и високи бюджетни дефицити, за продължаването и разширяването на които от повечето правителства пандемията предложи удобно извинение.

Не трябва обаче да забравяме, че винаги в историята, а през последните десетилетия – все по-видимо – паричното разхлабване първоначално и в много по-голяма степен раздува балон с цените на активите. Понякога потребителските цени реагират със закъснение, а често под въздействие на други фактори, действащи в обратна посока – например технологични иновации, структурни промени на пазарите, глобализация и либерализация – номиналните цени дори в известен период спад или се задържат, „маскирайки“ проявлението на инфлацията.

В страните с дълбок и ликвиден капиталов пазар поскъпват финансовите активи; навсякъде, и особено в икономиките с изостанал капиталов пазар като българската кредитната експанзия води до строителен бум и по-високи цени на най-големите класове имоти.

Последните данни за динамиката на кредите, цените на жилищата и новото строителство потвърждават тази връзка.

Накратко, със и без пандемия в последните години масовите жилища поскъпват, а инвеститорите завършват и планират да строят все повече сгради.

Всички белези на раздуването на т. нар. „инвестиционен балон“ вече са видими и потвърдени от наличните статистически индикатори. Ето какво знаем към момента:


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
5
 
14
OPASEN до: Varfor
преди 1 месец
Няма профилна снимка
О, да - наемите в момента определено са надолу!!! Това го казвам не само аз, който давам под наем, но и брокерите... До скоро нямаше никакъв смисъл да живееш под наем, защото ако си купиш имота ти е много по финансово изгодно, но в момента ножицата наем-покупка се затваря и отива към точка, при която покупката става все по-неизгодна! Това, ако си спомняте, се случваше 2005-2007 година, когато простата аритметика показваше, че да живееш под наем е със 100 лева на месец по изгодно и това тогава беше сигурен показател, че ще има голямо бум :-) В момента тази аритметика е леко в полза на покупката, но сметката е много деформирана от изключително ниските лихви по кредитите и едно малко рали нагоре ще разтърси пазара... И, да, Веск - всеки път спусъкът е различен, защото иначе масата ще знае какво да гледа, за да не се прецака. Всъщност, преди 2-3 дни прочетохте ли новината от Китай - фалирал е втория по големина строител в Китай !!!!!!! ;-) Някой отрази ли тази новина??? ;-)
0
 
7
 
13
Веск до: OPASEN
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вече едни 12 години си минаха от предната криза. Дет се вика време за нова е. Въпросът е кога преялите със заеми ще започнат да повръщат - грубо казано. Дават още 10 процента нагоре цените за 2022ра. Може. Но не и чак 10. После щяло да има чувствително забавяне. Мисля, че пълната истерия всеки да купува всичко без да има пари още не сме я видели. Ако я видим - тя ще е спусуъка.
1
 
6
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Кви имоти бе? Я въведете нормални данъци и да видим какво ще стане. Нормален данък е общината от данъка и от сметта да има пари да чисти, боядисва, прави паркинги, тротоари и т.н. Масово из големи градове в новите квартали няма ни улици ни тротоари нормални. Сега много имоти стоят празни. Колко още. В София на едно дете родено има по едно разрешително за строеж на жилище. При това средната площ на жилище расте и тристайните са все по-актуални от двустайните. Значи не живечт по един в апартамент средно, а по над трима поне в големите градове. Мислете. Вчера 120, днес 60 починали отгоре само от ковид. Колко жилища се освободиха извънредно? 50 примерно. Раждаемостта е смешна. Иначе не било професионално да говорим за балони. Е кво, за пуканки ли да говорим. Образователния и интелектуалния ценз пада. Демек младите са все по-малко и за сметка на това все по-непригодни за високоплатен труд. Не говорим за малцинства (щото е само част от проблема, не бих казал определяща).
1
 
10
 
11
Varfor до: OPASEN
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Моето впечатление е, че наемите в София започнаха да падат. Приятели, които живеят в Пловдив имат същите впечатления. Доскоро имаха наематели, които плащаха 550 лева. След като се изнесоха, бяха пуснали апартамента за 620. Не само че нямаше интерес, но сега са го пускали отново на 550 и пак не го наемат. Казах, че ще го поддържат още месец и може би ще смъкнат на около 500-520.За мен е мистерия на какво се държат тези цени, при все че сме в невероятно тежка демографска криза, която се задълбочава.Преброяването ще го покаже още по-ясно.
1
 
5
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
само бабуля -брокер Dury от имотната тема не може да осмисли същинската новина от темата :) А останалите и никове пригласят в хор кой от кой по *** от другия :). сапа ,сапа ще ядете брокерастите - още малко само

Още от Анализи
Дългът на китайските строителни компании надвишава японския БВП за 2020 г.