Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Мерките за финансова дисциплина поляризират инвестициите в имоти в Европа

Гърция, Ирландия, Италия и Португалия са определени като "най-засегнати" от строгите финансови мерки

Апетитът към рискови сделки в сферата на недвижимите имоти е ограничен, показва нов доклад на консултантската компания DTZ. Документът, озаглавен "Въздействие на строгите финансови мерки в Европа", категоризира страните от Стария континент по три критерия: държавен дълг като дял от БВП, икономически растеж и съкращения в държавния сектор (като дял от общата офис заетост).

Гърция, Ирландия, Италия и Португалия са определени като "най-засегнати" с резултати под средните по два или повече от критериите. Пет държави, включително Германия и Великобритания, отговарят на един от критериите и са класифицирани като "маргинално засегнати". Страните, които не се вписват в нито един от критериите, са в групата на "най-малко засегнатите". Сред тях преобладават икономики извън еврозоната, включително Скандинавските страни и страните от Централна и Източна Европа. Най-засегнатите пазари имат обща годишна възвращаемост от 8,4%, маргинално засегнатите са със 7,8%, а най-малко засегнатите – 6,7%.

Разликата в представянето между трите категории се дължи основно на спредовете на доходността. Най-засегнатите пазари в момента предлагат доходност от около 100 базови точки над тази на най-малко засегнатите пазари.

Докладът също така прогнозира известна компресия на доходността, като доходността на държавните облигации на най-силно засегнатите пазари се очаква да се затегне и да се върне към по-ниски дългосрочни средни стойности. Ситуацията при най-слабо засегнатите пазари е противоположна - там се очаква доходността на държавните облигации да расте, което на свой ред ще предизвика отрицателно въздействие върху доходността. Въпреки че общата възвръщаемост е по-висока при най-засегнатите пазари, ръстът при наемите остава слаб.

Прогнозираните съкращения на работни места влияят негативно върху офис пазарите, а ефектът от строгите финансови мерки се отразява пряко на заетостта в държавния сектор и косвено върху растежа в частния сектор.

Според Матю Хол, асоцииран директор на DTZ Forecasting & Strategy Research и автор на документа, "четирите държави, които са най-засегнати от строгите икономически мерки, са Гърция, Ирландия, Италия и Португалия. Трябва да се отбележи обаче, че повечето страни, общо 17, остават маргинално засегнати или почти незасегнати от кризата. Скандинавските страни и държавите в Централна и Източна Европа са в най-добри позиции да се справят с кризата, тъй като повечето от тях упражняват строг контрол върху държавните финанси и не са част от еврозоната, което им позволи да използват по-ефективно финансовите си политики при справянето с ранните етапи на кризата".

Въпреки че докладът е базиран на критерии от национален мащаб, налице са вариации при степента на въздействие на ограничителните мерки в различните области в отделните държави. Наблюдава се тенденция второстепенните региони и градове като цяло да са най-засегнати, тъй като в тях делът на заетостта в държавния сектор е висок.

Тони Макгоу, който оглавява отдела за прогнози и проучвания на DTZ, коментира, че "въздействието на строгите икономически мерки в Европа върху пазара на инвестиции в имоти се проявява в поляризацията на пазарите. Доходността остава висока при периферните икономики, докато при ключовите локации тя пада. Капиталът бързо се измества от държави, определяни като рискови, и се насочва към по-слабо засегнати градове в рамките на отделните страни.... В цяла Европа има обявени мерки за затягане, но реално малко от тях са приложени, така че пълната степен на въздействието им все още предстои през следващите две години".

Още по темата: Анализи офиси офис наеми

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Дворците на Ердоган: богатство въпреки икономическата криза