IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите - горещият картоф за германските политици

Пазарът на имоти в най-голямата европейска икономика има нужда от стимули за строителството, а не от ограничения на наемните нива, според експерти

16:55 | 14.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пазарът на имоти в Германия не премина през криза и продължава да е в цикъл на възход. Наемите неумолимо растат през последното десетилетие и темата стана водеща сред политиците, пише Financial Times.

С наближаващите генерални избори по-късно през годината нарастващите наеми стават все по-гореща тема заедно с разговорите как да се защитят наемателите, допълва изданието.

Темата е особено чувствителна в Германия, която е нация на наематели. Делът на собствениците в страната е най-ниският в целия Европейски съюз (ЕС). 

Според статистиката малко над 48% от германците са живели под наем през 2015 г. спрямо средното за ЕС ниво от 30,6%.

През последните 10 години наемите на новите жилища в Германия са се увеличили с 16,8%, показват данните на консултантската компания F+B. В големите градове ръстът е още по-силен. В Берлин например средният наем на жилище с площ 80 кв.м е скочил с 40% в периода 2007-2016 г. до 634 евро месечно. В Мюнхен ръстът е 21% до средните 1 032 евро месечно.

„Проблемът в големите градове като Мюнхен и университетските центрове е, че наемите нарастват толкова бързо, че ако сте например полицай или медицинска сестра, нямате шанс да живеете някъде по-близо до центъра и трябва да пътувате доста, за да си намерите нещо“, казва Йоханес Фехнер, член на лявоцентристката Социалдемократическа партия, която управлява Германия в коалиция с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

„Все повече хора са принудени да харчат повече от 40 на сто от нетния си доход за жилището, което е твърде много“, допълва той. 

През юни 2015 г., в опит да се забави темпа на покачване на наемите, правителството представи нови мерки, които позволяват на провинциите да слагат спирачки на пазара, където това се налага. Ограничението предвижда в тези райони със засилено търсене и недостатъчно предлагане новите наематели да не могат да плащат повече от 10 на сто над средното за района.

Ограничението вече действа в Берлин, Хамбург и Франкфурт. Много наблюдатели обаче са скептично настроени за ефективността на механизма. Какви законодателни промени ще се предприемат обаче ще се види най-вероятно след изборите през есента.

Някои наематели смятат, че с въвеждането на „тавана“ на наемите правата им вече не са защитени изобщо. Преди наематели и собственици някак стигаха до консенсус за сумата, а с „тавана“ някои собственици предпочитат да продават, вместо да отдават под наем, на фона и на растящите цени и търсене и от купувачи.

Експерти посочват, че вместо по-нататъшно затягане на правилата за наемите, пазарът на имоти в Германия има нужда от повече стимули за строителството. Германия статистическа служба съобщи миналия месец, че за периода януари-ноември 2016 г. са издадени 340 хил. разрешителни за строеж на жилища, което е с 23% повече спрямо същия период на 2015 г. Необходимите нови жилища всяка година обаче, така че да се посрещне търсенето, са 400 хил.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още