IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде гледат големите офис наематели в София?

Повечето компании не планират експанзия извън столицата, а за останалите фаворит е Пловдив

16:32 | 08.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-голямата част от големите офис наематели в София не планират експанзия извън столицата, а за тези, които все пак гледат към провинцията, фаворит се оказва Пловдив. В София най-предпочитаният район е бул. "Цариградско шосе", а най-важният фактор при избора на нов офис остават разходите за наем, макар че местоположението и управлението на сградата също играят голяма роля. Това са част от основните изводи от проучване на консултантската компания в областта на бизнес имотите MBL|CBRE, представено пред журналисти днес.

Основната част (64%) от големите офис наематели не планират експанзия извън столицата в обозримо бъдеще. Планове за откриване на сателитни офиси извън София имат 13%, а други 12% вече разполагат с офиси в провинцията.

Като безспорен "лидер" извън столицата се очертава Пловдив, който привлича интереса на 45% от компаниите, планиращи да отворят офис извън София. На второ място е Велико Търново с 33%, а трета е Варна с 11%. Прави впечатление, че в отговорите отсъства Бургас, въпреки усилията на местните власти да създадат привлекателни условия за бизнеса. Възможно е обаче част от компаниите, които още не знаят накъде ще се насочат (11%), да изберат именно морския град, коментира Николай Неов, директор „Офис площи“ в MBL|CBRE.

Графики: MBL|CBRE

В рамките на София като най-предпочитан район се очертава бул. „Цариградско шосе“ - най-голям процент от анкетираните наематели (67%) са посочили именно него като район, който отговаря на техните представи за съответствие и удобство. Основни фактори за това са концентрацията на новопостроени офис проекти, лесният достъп и присъствието на утвърдени местни и международни наематели.

Преднината на най-дългия булевард в София обаче не е значителна, тъй като центърът, Бизнес паркът в кв. "Младост" и "Лозенец" изостават в предпочитанията на наемателите с не повече от 6 - 7 пр. пункта. Като по-второстепенни локации се очертават бул. "България" (40%), бул. "Тодор Александров" (36%) и Летище София (20%).

Компаниите планират увеличение и на служителите, и на офис площите

Около 84% от фирмите в проучването са увеличили броя на служителите си през последните пет години и само 1,5% са го намалили (при останалите 15 на сто няма промяна). Интересна подробност е, че при основната част (64 на сто) нарастването на работната сила е с над 25%.

В близ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още