Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Накъде гледат големите офис наематели в София?

Повечето компании не планират експанзия извън столицата, а за останалите фаворит е Пловдив

Накъде гледат големите офис наематели в София?

Снимка: Pixabay

По-голямата част от големите офис наематели в София не планират експанзия извън столицата, а за тези, които все пак гледат към провинцията, фаворит се оказва Пловдив. В София най-предпочитаният район е бул. "Цариградско шосе", а най-важният фактор при избора на нов офис остават разходите за наем, макар че местоположението и управлението на сградата също играят голяма роля. Това са част от основните изводи от проучване на консултантската компания в областта на бизнес имотите MBL|CBRE, представено пред журналисти днес.

Основната част (64%) от големите офис наематели не планират експанзия извън столицата в обозримо бъдеще. Планове за откриване на сателитни офиси извън София имат 13%, а други 12% вече разполагат с офиси в провинцията.

Като безспорен "лидер" извън столицата се очертава Пловдив, който привлича интереса на 45% от компаниите, планиращи да отворят офис извън София. На второ място е Велико Търново с 33%, а трета е Варна с 11%. Прави впечатление, че в отговорите отсъства Бургас, въпреки усилията на местните власти да създадат привлекателни условия за бизнеса. Възможно е обаче част от компаниите, които още не знаят накъде ще се насочат (11%), да изберат именно морския град, коментира Николай Неов, директор „Офис площи“ в MBL|CBRE.

Графики: MBL|CBRE

В рамките на София като най-предпочитан район се очертава бул. „Цариградско шосе“ - най-голям процент от анкетираните наематели (67%) са посочили именно него като район, който отговаря на техните представи за съответствие и удобство. Основни фактори за това са концентрацията на новопостроени офис проекти, лесният достъп и присъствието на утвърдени местни и международни наематели.

Преднината на най-дългия булевард в София обаче не е значителна, тъй като центърът, Бизнес паркът в кв. "Младост" и "Лозенец" изостават в предпочитанията на наемателите с не повече от 6 - 7 пр. пункта. Като по-второстепенни локации се очертават бул. "България" (40%), бул. "Тодор Александров" (36%) и Летище София (20%).

Компаниите планират увеличение и на служителите, и на офис площите

Около 84% от фирмите в проучването са увеличили броя на служителите си през последните пет години и само 1,5% са го намалили (при останалите 15 на сто няма промяна). Интересна подробност е, че при основната част (64 на сто) нарастването на работната сила е с над 25%.

В близкото бъдеще над половината компании планират да увеличат служителите си, като при 37 на сто от тях става въпрос за увеличение с до 25% през следващите две години, а при 28% - с над 25%. Не е изненадващо, че повишението е най-засилено в секторите на информационните технологии, аутсорсинга, професионалните услуги и финанси, застраховане и недвижими имоти. 22 на сто от компаниите не планират увеличение, а 2% очакват броят на служителите да намалее.

Логично плановете за увеличение на работната сила са свързани и с експанзия на офис площите.
31 на сто от компаниите предвиждат да наемат нови офис пространства още тази година, 23% - през следващата, а 13% - през 2018 г. 45% не планират да наемат нови офис площи скоро.

Какво искат наемателите?

При избора на офис има качествени и количествени фактори, коментира Димитър Иванов, консултант „Офис площи“ в компанията. Качествените са свързани например с локацията, техническите спецификации и удобствата в сградата и около нея, а количествените - с наемите и разходите за обитаване.

Прави впечатление, че през последните години все по-голяма значимост се отдава на качествените фактори, отбеляза Иванов.

Въпреки това за 95% от компаниите водещи остават разходите за наем, но местоположението, удобствата в близост, техническите характеристики и управлението на сградата също имат основно значение, като всеки от тях е важен за над 90% от фирмите.

Наличието на метростанция в близост също се оказва значим фактор (75%), особено за компаниите от IT и аутсорсинг сектора, които разчитат на млада работна сила. Също толкова голям дял от фирмите посочват и наличието на паркоместа.

Интересен е фактът, че 82% от анкетираните компании отдават сериозна значимост на гъвкавостта от гледна точка на потенциала за бъдещ растеж или свиване на техните офис площи в сградата или в съседни сгради.

По-второстепенни фактори се оказват миксът от наематели или близостта до летището.

Почти 65% от анкетираните компании изразяват своето удоволетворение от предоставените пропърти и фасилити мениджмънт услуги, 24% запазват неутрална позиция, а 11% споделят неудоволетвореност. От компанията изразиха очаквания делът на доволните наематели да расте в бъдеще, предвид конкурентната среда на офис пазара.

Изследването обхваща 80 водещи компании с над 15 хил. служители, които заемат над 150 хил. кв. м офиси в София. Най-голям дял формират IT фирмите (33 на сто), професионалните услуги (24%) и аутсорсинг (15%).

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пазарът на жилища в Европа показва признаци на живот