Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Навлезе ли във фаза на възстановяване жилищният пазар в България?

Добрите времена отново се отлагат, перспективите са помрачени заради кризата, високата безработица и нежеланието да се поемат дългове

Навлезе ли във фаза на възстановяване жилищният пазар в България?

Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Снимка: Investor.bg

Измина една изключително спокойна и предвидима година за жилищния пазар в България. Секторът като че ли тръгна по пътя на възстановяването, за което свидетелстват забавеният темп на понижението на цените, потвърдено от данните на Националния статистически институт (НСИ) и редица консултантски компании, както и известното засилване на интереса на потенциални купувачи, което се отчита от агенциите.

За всички играчи на пазара обаче е ясно едно – бумът отпреди кризата няма да се повтори, а възстановяването след спукването на балона ще бъде доста по-дълго от очакваното не само заради кризата, обхванала Европа, а и заради демографските проблеми и високата безработица у нас, които оказват допълнителен натиск върху активността.

Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Най-активни на пазара се очаква да останат купувачите на първо собствено жилище, които имат известна сигурност в бъдещето и им е омръзнало да стоят в позиция на изчакване.

Още по темата

Малкото купувачи на пазара обаче със сигурност няма да сключват сделките прибързано, каквато тенденция имаше преди кризата. Още повече, че хората с ограничен бюджет вече се затрудняват да намерят достатъчно качествено жилище на добра цена, което да отговаря на всичките им критерии.

Жилищният пазар – фаза на възстановяване

„Още през първата половина на 2011 г. пазарът на имоти в България направи опит да премине във фаза на възстановяване предвид по-добрите тогава перспективи за излизане на икономиката от кризата. Тези първи опити обаче бяха помрачени от задълбочаването на дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции, които се засилиха през втората половина на 2011 г.“, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

“В резултат на това, имотният пазар се върна в кризисен режим, довел до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г.”, допълни тя.

През втората половина на 2012 г. станахме свидетели на повече позитивизъм, затихване в спада на цените на имотите и повече сключени сделки с ваканционни имоти. Развитието на имотния пазар в положителна посока обаче се диктува най-вече от нарастващия чуждестранен интерес и покупки на имоти от руски купувачи, смята Стойкова.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
25
преди 7 години
Няма профилна снимка
Цената на жилищата трябва да е колкото дават за тях. Проблемът е, че тук този пазар се определя от мутрафони, които се съчетаха с банките. Другият е, че всички искаме да продаваме скъпо и да купуваме евтино - което като психологическа нагласа е общовалидно за всички хора, но за нас българите измеренията са други...
0
 
1
 
24
kalendar до: Ricco
преди 7 години
леж на тая кълка-личи си, недвижими имоти си гледал в нета само:)
0
 
3
 
23
Ricco до: kalendar
преди 7 години
Няма профилна снимка
"колко смятат, че трябва да е цената на жилищата?? "
-----------------------
Календар,
защо питаш? Какво ще направиш ако разбереш? Да не би да знаеш къде е скрито и/или да имаш достъп до тайното копче, което определя посоката на цените? Ако е така, да ти кажа - върти го надолу и няма да сгрешиш.
2
 
1
 
22
преди 7 години
добре де...тия които чакат "корекции" още надолу(не говоря с намаляване от типа на 3-5% на година) колко смятат, че трябва да е цената на жилищата??
ПС:оня глупава формула за 100те наема не действа по 2 причини-1. измислена е много отдавна и в момента(разбирай от повече от 10 год) даже няма пазар на който да е валидна-който е следил западните пазари и азиатските знае за какво говоря-изключение беше Украйна, за малко; 2. В България наемите са нереалистични(разбирай-ниски в големите градове-заради фалшиви обяви и т.н. и високи в малките-а там вече са и без това нерентабилни).
Единственият пазар, който се сещам да е падал дълго време е Японският, ама ако погледнете какви са цените там(предвид че падат от '87 до сега и не са спрели) ще се скъсате да се пляскате по челото-все едно Манхатан.
Относно цените в Бг-винаги са били ниски(спрямо западните) и ще си останат ниски. Не сравнявайте бедните предградия на Лондон(на 60 км от центъра) с добрите квартали на София.
Та очаквам отговори.
4
 
2
 
21
преди 7 години
Навлезе ли във фаза на възстановяване жилищният пазар в България
--------------------

Когато се пишеше:
Имотите Падат - Те падаха без значение дали това се харесва от всички
.......

Щом се пише "фаза на възстановяване жилищният пазар"....

Значи Имотите се възстановяват..и пак без санкция на чудещите се
-----
Пазарът е глупава система защото винаги има Глупаци които не са съгласни ...и накрая плащат сметката

Още от Анализи
Как градовете да се съживят след пандемията?