Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Небостъргачи до празни офис кули - добре дошли в новото лондонско Сити

Докато компаниите изкушават служителите с обещания за по-голяма гъвкавост, предприемачите залагат на топ наеми за най-добрите нови сгради

Небостъргачи до празни офис кули - добре дошли в новото лондонско Сити

Снимка: Bloomberg LP

Когато кулата „Корнишонът“ отвори врати преди 17 години, нейният извисяващ се на небосвода силует възвести нова ера в строителството в лондонското Сити. Сега няколко новопланирани небостъргача заплашват да го заличат от погледа и да намалят значението му, пише Bloomberg.

В момент, когато един от основните обитатели на „Корнишона“ обмисля преместване, дори култови сгради може да изпитат затруднения да задържат или заменят наематели във водещия финансов квартал в Лондон. Докато пандемията опразва офисите в Ситито с най-бързия темп от над десет години, тя не забавя задаващата се вълна от кули. Това носи предупреждение за собствениците – ако има връщане в офиса, то няма да е в сиви сгради само с безкрайни редици от бюра.

Всичко това предвещава още един период на промяна за Ситито – географски район от малко над 1,6 кв. км с 2000-годишна история на преобразяване. За имотните компании, които десетилетия наред смятаха квартала за дойна крава, предизвикателството е страховито – как да напълнят отново, преустроят или продадат стотици остаряващи офиси, уязвими към двойния удар на Brexit и пандемията.

Във финансов хъб, който привлича повече международен капитал от всеки друг, съдбата на по-старите сгради може да подкопае богатството на някои от най-големите инвеститори в имоти в света – от China Investment до Норвежкия държавен фонд и най-големия пенсионен фонд в Малайзия.

„Дали бих купил съществуващ инвестиционен имот в лондонското Сити днес? Вероятно не“, казва Джон Ритблат, бивш президент и главен изпълнителен директор, който превърна British Land в един от най-големите собственици на имоти в Лондон преди близо четири десетилетия. Но ако „можете да се справите с разходите, с времето и да отдадете прилично под наем нов офис, това все още е много добър залог“, допълва той.

Редица предприемачи правят този залог. Три небостъргача са на етап строеж в рамките на сто метра от „Корнишона“, а още толкова са одобрени за строителство наблизо. Те са част от 18-те големи кули на различни етапи в процеса на планиране в Ситито, показват данните на Bloomberg и City of London Corporation. Един от най-големите наематели в „Корнишона“, правната кантора Kirkland & Ellis, обмисля да се нанесе в една от новите сгради, съобщават запознати източници.

„Корнишона“, собственост на семейството на покойния милиардер Джоузеф Сафра, беше една от едва четирите сгради в Ситито, която беше  по-висока от катедралата „Сейнт Пол“ при завършването си. Броят може да скочи до близо 40 през това десетилетие.

Ентусиазмът на предприемачите е в рязък контраст с дебата около бъдещето на офиса, който върви, откакто ръководителят на Morgan Stanley Джеймс Горман прогнозира бъдеще с по-малко недвижими имоти през април м. г. Дори сега скептиците продължават да прогнозират значително по-различна ера за Ситито и конкурентния финансов квартал Canary Wharf, след като банки, които вече се освобождаваха от площи, ускориха свиването си, а заможните служители избягаха към провинцията с мечти, че работата от разстояние може да продължи завинаги.

В момент, когато компаниите изкушават служителите с обещания за по-голяма гъвкавост, предприемачите залагат на топ наеми за най-добрите нови сгради, тъй като наемателите плащат повече за офиси, които отговарят на нуждите им след пандемията. В Лондон няма твърде много сгради, които изпълняват тези критерии, а заради затихването през последно време на строителството компаниите с достатъчна смелост да започнат сега, вероятно ще имат още по-малка конкуренция, когато проектите им бъдат завършени след няколко години.

„Натрупали сме най-много пари, строейки нови сгради по време на кризи“, коментира Саймън Картър, настоящ главен изпълнителен директор на British Land. „Имахме голяма строителна програма след световната финансова криза, към която по онова време хората имаха негативна реакция, но тя се оказа много успешна“, допълва той.

Компанията не си губи времето. Тя неотдавна получи одобрение за нов 38-етажен небостъргач в офис кампуса Broadgate. По време на пандемията компанията се договори и за преустройство на друга сграда в Broadgate, която ще бъде отдадена отчасти под наем на консултантската компания JLL. И двата проекта заменят стари сгради, опразнени от банката UBS и компанията за брокерски услуги TP ICAP Group.

Great Portland Estates започна най-голямата си програма за строителство на офиси в Лондон в историята си, заделяйки около 900 млн. паунда за нови проекти, включително две големи кули в Ситито. „Знаем, че количеството на свободните площи се увеличава, но голямото мнозинство от това предлагане е втора ръка или контролирано от компании, стремящи се да излязат от стари сгради и да се установят в добри“, казва главният изпълнителен директор Тоби Курто.

Още по темата
Преустройството на стари офис сгради може да е в ДНК-то на строителни компании като British Land, но е нова граница за много от пенсионните фондове, застрахователни компании и ултра богати инвеститори, които заложиха на сгради в Ситито за стабилни приходи от наеми и съхранение на стойност.

Предизвикателството пред собствениците е, че пандемията ускорява темпа, с който сградите остаряват, коментира главният изпълнителен директор на консултантската компания Savills Марк Ридли. Причината е, че потенциални клиенти искат най-съвременна климатизация, асансьори и площи, които могат да се приспособяват към по-гъвкави изисквания в света след COVID, където ролята на офиса е съсредоточена отново върху сътрудничество и иновации. По-малко килими и кабинети, повече общи зони и стаи за почивка.

Промяната вече тече. Свободните офис площи в Ситито нараснаха с около 70% по време на пандемията до над 1,1 млн. кв. м, след като коронавирусът накара повече работодатели да преосмислят нуждите си от недвижими имоти, сочат данни на Savills. Това се равнява на двадесет празни „Корнишона“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Жилищната криза в Германия няма бързо и лесно решение