IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостиг на качествени активи се усеща и на пазара на бизнес имоти

През миналата година усвояването на първокласните активи във всички сегменти от пазара ясно се е откроило като водеща тенденция

13:51 | 29.01.14 г.
Недостиг на качествени активи се усеща и на пазара на бизнес имоти

През миналата година усвояването на първокласния продукт във всички сегменти от пазара на бизнес имоти се е откроило като водеща тенденция. Очертава се недостиг на качествени активи, а и за първи път след кризата се наблюдава ръст на сделките с качествени проекти “на зелено”.

Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на Colliers International Иглика Йорданова.

И на пазара на офиси, и при търговските площи, и при индустриалните имоти наемните нива остават стабилни. Отваря се място за качествени спекулативни проекти, които биха могли да променят условията на пазара.

Офиси

Усвоените през миналата година офис площи отчитат нива, сходни с тези отпреди кризата, като надвишават 116 хил. кв. м, посочи Верка Петкова, мениджър “Офиси и индустриални площи” в компанията.

Заради преместване на компаниите са сключени 60 на сто от всички сделки, 13% се дължат на експанзия на фирми, а 13% - на новонавлизащи в България компании, главно в сектора на изнесените услуги, сочат данните на консултантите.

През втората половина на годината предлагането на нови офиси клас А и Б отбелязва незначителен ръст. През миналата година общият обем на офис площите достига над 1,686 млн. кв. м, което е с 2 на сто повече спрямо 2012 г. Около две трети от офисите са съсредоточени в периферията на столицата, малко над една пета са в широкия център, а само 12 на сто от офисите са в централната градска част.

Проектите в строеж също са предимно в периферията на София – близо 187 хил. кв. м. Повечето от тях ще бъдат завършени през тази година. През второто полугодие на 2013 г. няма завършени проекти клас А.

От компанията отчитат ръст на търсенето, като през второто полугодие са били усвоени над 40 хил. кв. м. Усвоените площи на годишна база (над 116 хил. кв. м) надвишават с 35 на сто обемите от 2012 г.

Основният двигател на търсенето остават международните компании от аутсорсинг и ИТ сектора. Те се интересуват главно от наличните първокласни площи с добро местоположение. Най-важните фактори при наемането на офис за наемателите остават местоположението, разходите, достъпа, паркинга и управлението на имота.

Свободните площи в София са 18 на сто (близо 311 хил. кв. м), като повечето са съсредоточени в периферията на града. Очаква се да продължи усвояването на свободните площи в сгради клас А, които обаче вече трудно посрещат нуждите на големи наематели.

Наемните нива остават стабилни – около 12 евро за кв. м в центъра, 11 – в широкия център, и 9 – в покрайнините на града. Очаква се като цяло те да останат стабилни през годината, като наемите за първокласни офиси вероятно леко ще нараснат.

Индустриални площи

Пазарът на логистични и индустриални имоти продължава да се развива стабилно, но с умерени темпове на ръст при предлагането. Търсенето се диктува основно от фармацевтичните компании, дистрибутори на бързооборотни стоки и компании от автомобилния сектор.

Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още