Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Необитаемите жилища в София се увеличават

В някои сгради в центъра делът на т.нар. "тъмни прозорци" достига 60%, което нарушава баланса на пазара и се отразява негативно и на състоянието на сградите

Необитаемите жилища в София се увеличават

Снимка: Investor.bg

Търсенето на имоти в София расте, но същевременно се наблюдава увеличение и на т.нар. „тъмни прозорци“ - необитаемите жилища, съобщават от консултантската компания Имотека.

Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%. Те са извън пазара на имоти, като това се отразява и на състоянието на сградния фонд, коментира изпълнителният директор на компанията Любомира Атанасова.

Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска. 

Още по темата

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата.

Проблеми със собствеността

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите.

При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова.

„Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде“, допълва тя, като посочва, че със средствата може да се купи по-малък или нов апартамент, който би бил и по-ликвиден на пазара.

Възход на краткосрочните наеми

Заради увеличаването на туристическия поток към София се засилва и интересът на инвеститорите към жилища, които краткосрочно се отдават под наем чрез различни онлайн платформи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са точно централните – бул. „Витоша“ и НДК, пл. „Св. Неделя“, пл. „Възраждане“, бул. „Христо Ботев“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Дондуков“, пл. „Независимост“, Малките пет кьошета (в района на ул. „6-ти септември“) и т.н.

Туристите внасят сериозно оживление в Центъра, част от празните апартаменти вече имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват от Имотека.

Българи в чужбина

Сред собствениците на необитаеми жилища са и българи, заминали в чужбина, които още нямат яснота дали ще се върнат в България, или ще се устроят трайно извън страната.

Същевременно обаче доста българи, които работят в чужбина, купуват жилища в България. Тези сделки чувствително се увеличават спрямо миналата година, отчитат от Имотека.

Купувачите са два типа - едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити, като възвръщаемостта на жилищата в София може да достигне и 5-7% при дългосрочен наем.

Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (33)

   1| 2| 3| 4    
0
 
5
 
33
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ДОБРЕ СТЕ НАЛУЧКАЛИ, ЧЕ "в центъра делът на т.нар. "тъмни прозорци" достига 60%"

НО ТОВА Е САМО ПОЛУИСТИНАТА.

ЦЯЛАТА ИСТИНА Е, ЧЕ ромските квартали са на 100% със светли прозорци.

Тенденцията е ясна.

ГЕТОТО ПРЕВЗЕМА ЦЕНТЪРА, и качествения МАТРЯЛ ще се изтече през ТЕРМИНАЛ 2.

НА ТЕРИТОРИЯТА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ остават едни весели и симпатични РИМЛЯНИ за които всеки ден е ФИЕСТА.

ФИЕСТАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО ТОГАВА ДОКАТО ИМА ПОМОЩИ И ПЕНСИИ.

Когато фиестата спре идва времето когато центъра ще грейне , а гетото ще угасне защото просто ще се преместило на друго место.
7
 
6
 
32
преди 5 месеца
По-малоумна статия не бях чел скоро, неква патица ми обяснява, какво трева да правя с имотите си?!? WTF?!
4
 
14
 
31
panther до: panther
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тези с минусите, дето 200лв са ви много, не сте за този сайт, момчета, ходете в 24 часа, шок, трета възраст - за там сте.
7
 
22
 
30
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Доста са ми странни хора, на които 200 лв годишен имотен данък им се вижда много... Да не кажа, че на много от тези същите данъка на колата им е по-висок, косето за мен е безумно.
7
 
18
 
29
red6 до: popo323
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това, с ниските данъци НИ е поредния абсурд. Отново се слугува на една върхушка (която, поради ниски умения може да прави и развива бизнес на примитивно ниво, респективно и по подобен начин си управлява спестяванията / инв. портфейл) и/или се води социална политика (която, както данък МПС се води отново с неправилните средства). Чисто, като % от себестойността, данъците за НИ са ниски в България и това води до изкривяване на пазара. Не, че това е основната причина, но е съществена такава.
Ако ти си решил да инвестираш в НИ и на базата на това да печелиш пари или да съхраняваш стойност, то за това следва и да си готов да покриваш насрещните разходи.

Още от Анализи
Colliers: Местните инвеститори остават ключови в ЦИЕ