IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непродадените празни жилища - големият проблем на пазара на имоти в Китай

Усвояването на запасите може да отнеме четири-пет години в по-малките градове

11:21 | 20.01.16 г. 1
Непродадените празни жилища - големият проблем на пазара на имоти в Китай

За икономика, която се изправя пред предизвикателството да регистрира най-бавния си растеж от 25 години насам, увеличението на цените на новите жилища от декември изглежда като някаква светлина в тунела за Китай, пише Ройтерс.

Данните на китайското държавно статистическо бюро обаче “маскират” основния проблем на пазара на имоти в страната – огромния брой непродадени нови апартаменти, предимно в по-малките градове, отбелязва информационната агенция.

Цените на имотите нарастват с бързи темпове в най-големите градове на страната – в южния град Шънджън е регистрирано увеличение от близо 47% на годишна база, в Шанхай – 15,5%, в Пекин – 8%.

Възстановяването на пазара, което се наблюдава от няколко месеца насам, се разпространява обаче в по-малко от половината от градовете, наблюдавани от националната статистика.

Уън Дзиенлин, най-богатият китаец и председател на борда на директорите на имотния конгломерат Dalian Wanda Group, прогнозира наскоро, че усвояването на запасите от нови жилища на пазара в Китай може да отнеме четири-пет години в по-малките градове. Други анализатори са доста по-песимистично настроени и очакват усвояването на запасите от жилища да отнеме още повече време.

Празните жилища в страната са около 13 млн. – достатъчно да приютят обитателите на няколко по-малки държави, отбелязва информационната агенция. Намаляването на този запас беше наредено сред приоритетите на правителството за тази година.

Продажбите са силно концентрирани в най-големите градове. Инвестициите в тези градове обаче също са рискови заради високите цени на земята за строителство.

Според различни прогнози ръстът на инвестициите в имоти в Китай ще продължи да се свива и през тази година въпреки възстановяването на цените, като това ще продължи да тежи върху БВП на страната. Отделно инвеститорите се опасяват и от обезценяването на юана и срива на фондовите пазари.

До пълното възстановяване на цените пазарът на имоти в Китай има да извърви дълъг път, отбелязва информационната агенция. Големите надежди на брокерите са, че след като много домакинства не могат да си позволят да си купят дом в по-големите градове, в крайна сметка ще отидат другаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
dzk
преди 8 години
Ето решението на проблема с "бежанците". Вместо да се хвърлят милиарди на вятъра, Европа да закупи някой празен град в Китай и да настани "бежанците" там. Както се казва в една реклама "бързо, лесно и икономично".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още