IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство остава концентрирано по Черноморието

В София се строят все повече жилища в относително стабилен брой сгради, т.е. жилищата са по-малки

12:12 | 11.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новото жилищно строителство продължава да се концентрира в областите по Черноморието, макар и темповете да се забавят, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на годината.

Като цяло за страната през първото тримесечие въведените в експлоатация нови жилищни сгради и жилища намаляват спрямо последното тримесечие на миналата година и първото на предходната.

Като се гледат данните за отделните най-големи градове, където строителството е най-активно, се вижда относителна стабилност, която вероятно ще се трансформира в ръстове по-късно през годината.

В София например въведените в експлоатация нови жилищни сгради са със само 4 по-малко спрямо предходната година, а жилищата са над два пъти повече. В Пловдив има намаляване на броя на жилищата, т.е. новопостроените жилищни сгради са с по-големи апартаменти. Подобна е и тенденцията във Варна, а само в Бургас е негативна заради по-свитото строителство във ваканционния сегмент.

Новите жилищни сгради и жилища в България

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на 2017 г. е 462, а новопостроените жилища в тях са 1 751, показват предварителните оценки на НСИ. Спрямо първото тримесечие на 2016 г. сградите са със 79 по-малко, или с 14,6%, а жилищата в тях намаляват с 559, или с 24,2%.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 78 сгради с 460 жилища в тях, Бургас - 75 сгради с 362 жилища, и Пловдив - 55 сгради със 157 жилища.

Следва София област с 53 сгради и 84 жилища, а едва след това София град с 23 сгради със 133 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (38,4%), следват тези с три стаи (31,4%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3%.

Повече жилища се строят в столицата

През първото тримесечие на годината въведените в експлоатация нови жилищни сгради в София град са 23 спрямо 27 година по-рано, а жилищата в тях се увеличават до 133 от 55.

В Пловдив броят на сградите остава стабилен, но жилищата в тях намаляват от 261 до 157.

Във Варна през първото тримесечие са въведени в експлоатация 78 жилищни сгради спрямо 69 година по-рано, а жилищата в тях са 460 спрямо 500 през януари-март 2015 г.

В Бургас сградите намаляват до 75 спрямо 80 през миналата година, а жилищата – до 362 от 734 – най-резкият спад от всички водещи градове в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още