IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват търсене предимно на малки апартаменти в добри райони на столицата

Прогнозата за офисите е дисбалансът между търсене и предлагане да се запази догодина, а при търговските площи наемите и цените да останат стабилни

09:47 | 22.12.10 г. 1
Очакват търсене предимно на малки апартаменти в добри райони на столицата

През 2011 г. ще продължат да се търсят предимно малки апартаменти в добрите райони на столицата, въпреки че офертните цени на жилищата в централните части, „Изток“ и „Изгрев“ и сега са над очакванията на купувачите, прогнозират от консултантската компания „Елта Консулт“. През следващата година клиентите все повече ще търсят имоти, разположени в райони с качествена, развита заобикаляща среда и инфраструктура, посочват анализаторите.

От компанията очакват, че през 2011 г. ще продължава намалената активност от страна на строителите, които не обявяват нови, мащабни жилищни проекти, а ще завършват започнатите. Реализираните обеми на продажби на нови жилища не задоволяват предприемачите, а от друга страна, те не отговарят на очакванията на купувачите. Това ще продължи и преимуществото ще е в полза на купувачите, които не зависят от все още слабото банково кредитиране.

В офисния сегмент ще се запази дисбалансът между търсене и предлагане, който оказва натиск върху наемодателите. От компанията очакват до края на първата половина на годината да намалее темпът на спад на наемите. На наемателите ще се предлагат бонуси като стъпаловиден наем и гратисен период, покриване на разходи за преместване, довършителни работи, обзавеждане на помещенията. Пазарът на офис площи ще продължи да бъде доминиран от тенденцията фирмите в страната да оптимизират разходите си чрез преместване или предоговаряне на наемите си. Тази тенденция ще направи търсени качествените офис площи от клас А и B.

Сегментът на търговските площи ще запази стабилни наемни и ценови равнища. И догодина водещо при търсенето на този тип площи ще бъде местоположението и качествените характеристики на търговската сграда, които я правят предпочитана от потребителите. Международните вериги ще развиват присъствието си чрез договаряне на атрактивни финансови условия и добра локация в съществуващите търговски центрове. И през 2011 най-активни в сегмента ще останат хипермаркетите и дискаунтерите. След силния първоначален интерес към помещения в големите търговски центрове, търговците отново ще преоткрият изгодните самостоятелни търговски площи в централните градски части.

В основните логистични пазари в страната - София, Варна и Пловдив, има значителен брой нереализирани индустриални и складови площи на етап проект. Макар и в по-малка степен, индустриалният пазар ще продължи да бъде засегнат от общия спад на наемните нива на недвижимите имоти в страната. Усвояването на складови и логистични площи ще остава сравнително слабо, като това ще доведе до изравняване на търсенето и предлагането. Финализирането на договорите за наем продължава да е в резултат на продължителни преговори и отстъпки от страна на собствениците на проекти с най-добрата транспортна достъпност, развита инженерна инфраструктура и привлекателност.

Като цяло от компанията очакват предстоящата година да донесе известно стабилизиране на пазара на имоти. Цените на имотите са близо до своите оптимални нива и е малко вероятно да има резки промени в тях. Както и преди, София ще остане най-привлекателна заради разнообразното предлагане на имоти, по-високата доходност и по-гъвкавото отношение на инвеститорите.

Докато на инвестиционните пазари в Централна и Източна Европа през втората половина на 2010 положителните сигнали са налице - с ръст на наемите и капиталовите стойности на сградите, в България непроменената доходност заедно с намаляването на наемите води до спад на цените на активите. Очакваме тази тенденция да остане непроменена и в първата половина на 2011 г., посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Абе *** сега се търсели малки апартаменти....големи глупости пишете тук. Големи, малки и какви ли не още, а истината е следната, че българина търси РАБОТА и ПАРИ. Ето това ние търсим и чак тогава ще му мислим за апартаменти, коли и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още