IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се сериозен дисбаланс на пазара на индустриални и логистични площи

Търсенето се засилва, но предлагането на нови и модерни бази остава свито заради липсата на интерес за развитие на спекулативни обекти

17:37 | 18.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Активизира се търсенето на много малки складови и индустриални площи до 200 кв.м. и на площи от 300 до 500 кв.м. Това посочи на дискусия за пазара на индустриални и складови площи Симеон Митев, собственик на консултантската агенция „Шанс-96“ и на платформата за индустриални имоти „Бгсклад“. Дискусията се състоя в Пловдив.

Активно е и търсенето на големи площи – от порядъка на 3 хил. - 5 хил. кв.м., както и до 10 хил. кв.м. Предлагането на нови, модерни и качествени бази обаче е силно ограничено, заради което се поддържа тенденцията за строителство за собствени нужди, подчерта Митев. 

Развитието на спекулативни проекти все още не е атрактивно за инвеститорите заради наемните нива, коментира още Митев. Наемите на индустриалните и логистични площи варират в границите 3,5 – 5,5 евро за кв.м, но маржовете на печалба не са привлекателни за инвеститорите в такива проекти на фона на пазара на земя, както и на конкуренцията от по-старите бази.

Основен двигател на пазара на индустриални и логистични площи са компаниите от сектора „Търговия“, следвани от фирмите в преработващата промишленост, ел. и топлинна енергия и горива, строителство, транспорт и складиране и т.н., отчете Митев.

Най-активно е търсенето и предлагането на площи в София. На второ място е Пловдив, следван от Варна, Стара Загора, Бургас и Русе.

Конкретно за Пловдив готовите промишлени и логистични бази ново строителство са изчерпани, коментира Атанас Ласков, управител на „Индустриални имоти“ и оторозиран партньор на платформата „Бгсклад“ за региона.

Същевременно търсенето е изключително активно. Най-голям интерес има към площи от порядъка на 800 – 5 хил. кв.м, както и 200-600 кв.м за фирми от хранително-вкусовата промишленост, шивашката индустрия, мебелното производство и други.

Ласков допълни, че най-атрактивни за наемателите са зоните по входно-изходните пътни артерии на Пловдив, където се очакват и нови инвестиции.

Владислав Кънчев от „Сиенит“, които са сред разработчиците на „Тракия икономическа зона“ - най-голямата индустриална зона в България в момента, отчете, че през последните 15 години са привлечени повече от 120 компании и над 1,1 млрд. лева, като са разкрити над 13 хил. нови работни места.

През миналата година нови предприятия или разширения на съществуващи площи в „Тракия икономическа зона“ откриха „Уилям Хюз“, „Либхер“, „Дзобеле груп“, „Сенсата“, „Биофреш“ и т.н.

В района на Пловдив ще стартира и още един голям индустриален проект – индустриален парк „Марково“, в близост до околовръстния път на града, митницата и летището, съобщи Стефан Карпузов от "Галакси инвестмънт груп". Проектът ще се разполага на терен с площ от почти 160 хил. кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още