IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисът е мъртъв. Да живее ... офисът!

Пандемията ще насърчи гъвкавостта и офис пространствата ще се адаптират към нея, според консултантска компания

15:21 | 22.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През цялата пандемия новините в сектора на недвижими имоти са фокусирани около това какво  ще означава ситуацията за бъдещето на офисите. Медиите спекулират с това какъв дял от наемателите ще се откажат от излишните пространства, защото работната им сила ще продължи да работи у дома, и ще спестят пари от това, пише  консултантската компания Nuveen Real Estate, цитирана от онлайн изданието Property Magazine.

„Изпълнителните директори на финансови и технологични фирми бият аларма и отправят коментари, които се появяват в заглавията – за възможността да намалят наетите офиси, което да се превърне в норма след пандемията. Ние обаче вече сме били тук и преди. Появата на интернет накара хората да се замислят дали традиционният офис няма да изчезне. Все пак – той още е тук“, коментира Ник Дийкън, ръководител на звеното за офиси в Европа на компанията.

Инвестиционният мениджър смята, че офис сегментът от пазара на имоти е далеч от разпад, а пандемията всъщност ще ускори новите начини на работа в традиционните офис площи.

„Смущенията винаги са задвижвали еволюцията в офис сектора и пандемията може най-накрая да наруши бинарното мислене. Нито всички ще са в офиса, нито всички ще са у дома. Необходимостта на компаниите да бъдат по-гъвкави след кризата  би трябвало да засили преминаването към такъв модел, при който бизнесът притежава по-голямата част от своите стратегически недвижими имоти - да речем около 70%, или е на дългосрочни наемни договори, а останалата част са краткосросрочни договори за наем“, казва още той.

Компанията очаква, че най-вероятният резултат ще бъде нюансиран и оформен от влиянието на пандемията върху множество тенденции, които започнаха да се развиват вследствие на световната финансова криза, като увеличаване на плътността на работното място, гъвкавостта и предпочитане на офисите в добре свързани, градски локации.

Съвсем наскоро устойчивостта, благополучието и сътрудничеството и работното пространство на общността също станаха централни за стратегиите за набиране и задържане на много компании.

По същата причина Nuveen отбелязва, че в бъдеще ще има увеличено място за работа в офиса. Работата от дома би позволила увеличаване на площта на един работник без да е необходимо скъпо разширяване. Това в краткосрочен план отговаря на необходимостта от социална дистанция. В момента средното пространство в сектора на обслужваните офиси е от 4,5 до 6 квадратни метра.

Офисите в крайградските райони също могат да преживеят кризата, ако фирмите решат да предлагат гъвкави опции за офис пространство по-близо до домовете на служителите си.

Като цяло централните офиси на компаниите се очаква да се фокусират върху дейности с по-висока стойност, които насърчават сътрудничеството и иновациите. Това означава, че качеството на продукта и услугата ще трябва да бъде дори по-високо, отколкото преди пандемията, така че институционалните наемодатели ще трябва да се адаптират, превръщайки своите пасивни лизингови практики в активни стратегии за ангажиране и в тясно сътрудничество със съществуващи и бъдещи наематели, посочва Дийкън.

Разглеждайки по-внимателно обслужваните офиси, в краткосрочен план Nuveen Real Estate очаква голямо предизвикателство за сектора, тъй като операторите преоборудват пространства, за да спазват социалното дистанциране, а също така се стремят да освободят нерентабилните площи.

Един възможен смекчаващ фактор обаче е, че забавянето на завършването на нови офиси поради пандемията може да създаде допълнителни възможности, включително и съществуващите офис пространства да се отдават гъвкаво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още