IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в Русия - има ли лъч надежда?

Инвестициите и наемите падат заради икономическата нестабилност, но интересът към пазара бавно се възстановява

10:20 | 06.04.15 г. 6
Пазарът на бизнес имоти в Русия - има ли лъч надежда?

Празните витрини и знаците „Отдава се под наем“ на помещенията по ул. „Тверская“ в Москва илюстрират въздействието на срива на рублата и по-широките икономически проблеми на Русия, които удариха пазара на бизнес имоти, пише Wall Street Journal.

Празните магазини обаче не са проблем само на собствениците. Наемателите все по-често се обръщат към собствениците на помещенията – търговски или офис, с молба за предоговаряне на наемите. И собствениците обикновено съдействат, защото осъзнават перспективите да останат без никакви наематели.

Падащите наеми и икономическата несигурност доведоха до срив в инвестициите в имоти. Анализатори предупреждават и за натиск върху банковата система, тъй като намаляващите доходи на собствениците на имоти може да ги затруднят да си обслужват дълговете. Само от началото на 2015 г. собствениците на имоти в Москва са изгубили от намалени наеми над 2 млрд. долара, според Алексей Филимонов от консултантската компания Astera, която сътрудничи на BNP Paribas Real Estate.

Проблемът се крие в местната практика наемите да се изчисляват в долари, което се дължи на това, че собствениците на имотите теглят заеми в долари. Заради резкия спад на рублата спрямо долара обаче наемателите, които плащат в местна валута, се сблъскаха с двоен ръст на наемите.

През последните седмици рублата успя да се възстанови слабо спрямо долара. Това обаче не намали особено натиска върху наемателите, които се сблъскват с ефектите на отслабената икономика заради спада на цените на петрола и западните санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна.

Правителството на Руската федерация очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с около 3% през 2015 г., което ще е първият спад на икономиката от 2009 г. Други икономисти обаче смятат, че икономическият спад ще е много по-дълбок.

Притиснатите в ъгъла наематели преговарят за по-ниски наеми, както и за наеми, деноминирани в рубли, а не в долари. Тези преговори не се водят лесно, но повечето от собствениците на помещения проявяват разбиране, коментира Олег Каржавик, директор бизнес развитие в O’KEY Group SA – един от водещите търговци в Русия.

Очаква се през тази година делът на празните площи в най-висококачествените молове в Русия да се увеличи средно до 6 на сто от 1,5% през 2014 г., прогнозира консултантската компания Cushman & Wakefield. Същевременно средният наем на кв. м площ се очаква да падне до около 2 500 долара годишно от 2 625 долара през 2014 г. и 3 900 долара през 2013 г.

Наемите за по-нискокачествени площи са изгубили само от началото на годината около 30 на сто, според Владимир Пинаев от CBRE Русия. Забавя се и новото строителство на офиси и търговски площи. Строителни компании обявиха плановете за изграждането на 850 хил. кв. м нови търговски площи в Москва, но според консултантската компания JLL на пазара реално ще излязат не повече от половината.

Данни на консултантската компания Real Capital Analytics Inc. сочат, че през миналата година са били осъществени сделки с имоти за 3,3 млрд. долара, което е с 68% по-малко в сравнение с предходната година. Голяма част от сделките са „замразени“.

Същевременно JLL публикува данни, според които инвестициите в бизнес имоти в Русия през първото тримесечие на годината са в размер на 490 млн. долара - спад от 34% спрямо първите три месеца на миналата година, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Забавеният икономически растеж, ограниченото и скъпо финансиране и политическото напрежение оказват значително въздействие върху инвестиционния климат в Русия през 2014 г. и продължават да оказват натиск върху инвеститорското доверие през годината.

Според консултантската компания обаче има и позитивни сигнали – стабилизирането на цените на петрола и намаляването на волатилността на обменния курс на рублата, която е поскъпнала с 19 на сто от края на януари.

От компанията изтъкват, че преговорите по някои сделки, които са били „на изчакване“ от миналата година, са подновени въпреки икономическата несигурност, а интересът към руския пазар на бизнес имоти бавно започва да се възстановява.

Компанията признава обаче, че рискът остава висок, което се отразява и на доходността от инвестициите в имоти. Доходността на офисите и търговските площи в Москва се е увеличила с по 50 базисни пункта до 10,5% и 10,75% съответно за офисите и шопинг центровете и с 25 базисни пункта до 12% за складовите площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
На колко оценят това твое творение на мисълта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Докога ще търсите под вола теле!България ли ще остане островът на простотията?Хората се бият за руските пазари, американците слагат санкции за баламурниците и си правят търговията с Русия. *** неграмотни тролчета пишат по едно изречение без смисъл и бягат да се отчитат на Найчо Т.Докога?!Докато в България не останат българи ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
Фактите съм ги извадил от извора преди три дни се върнах от изложение на недвижими имоти в Москва ! Цялата статия на Иванова няма нито 1% истина или достоверност ! А това драги ми pecan или може би *** не е за неграмотници като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
pecan
преди 8 години
чудно ми е такива като теб има ги няколко в форума от къде ги вадят тези ДОСТОВЕРНИ данни ,или смяташ хората за много *** или ти си такъв .Много вероятно и двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Нашия лаик никой го няма за нищо. Цяла Европа вече е наясно с дипломатическите му умения. Има ли смисъл да го канят като се знае кой му пише речите? Нямали са време да се консултират с Маккейн и групичката му !"Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция ще обсъдят на 7 април в Будапеща перспективите за участие на страните от региона в проекта Турски поток", съобщи пред журналисти първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от агенция РИА Новости. Според в. "Преса" европейските държави тотално са изолирали България от газопровода, въпреки че има идеи част от него да стига все пак до нашия морски бряг.Според източници на "Преса" българското Министерство на енергетиката е научило за форума едва в петък и не се предвижда наш човек да присъства на събитието, тъй като нямаме покана."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
Stefan--L
преди 8 години
Поредната поручкова статия няма нищо общо с действителноста ! Вчера се върнах от Москва животът там кипи никой не знае с колко е паднала рублата защото те имат всичко по магазините от до ! Дори имам такива неща който ние тук в България ги няма ! Както беше и преди цена на кв/м в подмосковието е 10 000 $ за кв/м в централната част не е за европеиски българи защото започват от 20 000 $ за кв /м и нагоре . На Арбатска и Тверска животът кипи няма никакви празни помещения както пише преписвачката Иванова поне да беше лично да погледнеш едно изложение на недвижими имоти и да се поразходиш по Арбатская и Тверская преди да пишеш коза селска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още