Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на имоти в България се връща към ръстовете

Рекордно ниските лихви по депозитите насърчават хората да инвестират в имоти, коментира глобален портал

Пазарът на имоти в България се връща към ръстовете

Снимка: Investor.bg

След пет години на стагнация цените на жилищата в България вече отчитат резки ръстове благодарение на спада на лихвите по кредити и депозити и стабилната икономика, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.com.

Столицата София е основен двигател на възстановяването, като се отчита двуцифрено увеличение на цените в процентно изражение.

За 12-те месеца до края на третото тримесечие на 2016 г. индексът на цените на жилищата в България записва ръст от 8,8% (9,79% с отчитане на инфлацията), което е най-силното повишение от последните три месеца на 2008 г. насам. За сравнение, година по-рано е отчетено увеличение от 2,4%.

За третото тримесечие на миналата година, откогато са последните данни, спрямо предходните три месеца увеличението е 1,59% (1,29% с отчитането на инфлацията).

Към края на септември 2016 г. цените на новите жилища се увеличават с почти 8% на годишна база (8,6% с отчитане на инфлацията) спрямо годишен ръст от 4,9% през второто тримесечие. В сравнение с предходните три месеца увеличението е с 3,8% (3,3% с отчитане на инфлацията).

Рекордно ниските лихви по депозитите насърчават хората да инвестират в имоти, включително и в жилища в строеж.

Предишният жилищен бум в България беше в периода 2000-2008 г., отбелязва изданието. Цените на жилищата в страната се увеличиха почти четирикратно за периода. Балонът обаче се спука в края на 2008 г., а през 2009 г. цените на жилищата записаха и най-силния си спад по време на кризата – 25,7%, допълва порталът.

Още по темата
През 2010 г. понижението на цените се забави до малко под 5% (8% с отчитане на инфлацията), през 2011 г. се ускори леко до 5,8% (8,75% с отчитане на инфлацията). През 2013 и 2014 г. ценовият спад се забави до под 2%, а от 2014 г. цените се върнаха към ръст с увеличение от 2,8% (3,65% с отчитане на инфлацията).

През 2015 г. ръстът се ускори до 4% (4,23% с отчитане на инфлацията).

Очакванията са пазарът на имоти в България да остане силен и през 2017 г. Търсенето на имоти във водещите градове на страната продължава да се увеличава, но предлагането остава ограничено.

Изданието припомня, че през 2015 г. икономиката на България се разшири с 3%, което е най-силният растеж от 2008 г. насам. За 2017 г. се очаква растежът да достигне 2,8%, сочи прогнозата на Международния валутен фонд.

Основен двигател на растежа на пазара на имоти като цяло е пазарът в София. Увеличението на цените на жилищата в града достига 14,4% към края на септември 2016 г. на годишна база. Ръстът на цените на старите жилища е изпреварил увеличението при новите – съответно 16,2% и 10,5%.

В Стара Загора за периода е регистрирано годишно повишение на цените от 9,5%, като там основен двигател е увеличението на цените на новите жилища – над 24% на годишна база.

В Пловдив годишният ръст на цените на имотите като цяло достига 8% за периода при 11,6% ръст за съществуващите жилища и 1,6% за новите. Във Варна годишното увеличение за пазара като цяло е 6% при 6,6% за старите и 4,5% за новите. В Русе годишното увеличение достига 5%, като новите и старите жилища поскъпват почти с еднакви темпове, а в Бургас е 4,6% с по-бърз ръст на цените на новите жилища спрямо старите – съответно 6,6% и 1,3%.

Изданието цитира и данните на агенцията за имоти Bulgarian Properties, според които София е лидер в продажбите, следвана от Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Логистиката - безопасен остров за инвеститорите в имоти в коронакризата