IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в България забавя темповете през първото полугодие

Ръстът на сделките в големите градове влиза в умерени рамки, но рефинансиранията водят до ръст на ипотеките

13:20 | 12.07.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Пазарът на имоти в България продължава да забавя темповете. Броят на сделките общо за страната отбелязва спад през второто тримесечие спрямо второто тримесечие на 2016 г. и за полугодието спрямо първата половина на 2016 г.

От една страна намалението се дължи на забавянето на ръста на сделките в най-големите градове. При експлозивното възстановяване на пазара преди повече от две години резките ръстове в големите градове компенсираха неактивните по-малки пазари в страната, като се превърнаха в двигател на целия имотен сектор.

Със забавянето на големите пазари обаче картината се променя и неактивните малки населени места отново заемат по-видим дял. 

Други фактори, които оказват влияние върху данните, са продължаващите сделки за имоти в строеж, които не се отчитат никъде до окончателното им изповядване, както и забавящата се активност на купувачите. Хората, които отлагаха покупката на жилище заради кризата, вече придобиха имот, парите на вложителите от КТБ са също оползотворени и вложени. Остават младите семейства/домакинства и някои инвеститори, които търсят алтернатива на депозитите. Делът на депозитите в банките обаче, с които би могло да се направи такава инвестиция, не са кой знае колко.

Същевременно обаче при ипотеките продължават да се отчитат силни ръстове, което е индикация за силна активност по рефинансиране заради по-изгодните лихвени нива в момента и предвид вероятността лихвите да започнат да растат след края на тази година.

Голямата картина

Общият брой сделки, отчетени от Агенцията по вписванията, за второто тримесечие е 54 613. Това е с 47% повече спрямо обичайно неактивното първо тримесечие, но с 2,8% по-малко спрямо второто тримесечие на 2016 г.

За първата половина на годината сделките достигат 93 674, което е с 5,5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Същевременно изтеглените ипотеки за периода април-юни са 16 816 и се увеличават с почти 39% спрямо първото тримесечие. На годишна база ръстът достига 30,8%.

За полугодието общият брой на ипотеките е малко под 28 900, което е с 29% повече спрямо първата половина на миналата година.

В столицата София броят на сделките през второто тримесечие достига 7 442 и нараства с 48% за тримесечието и с почти 9% на годишна база. Броят на сделките за полугодието е 12 465, като се увеличава с 4% спрямо първата половина на 2016 г.

При ипотеките, отпуснати в София град, ръстът за тримесечието е 45,75%, а на годишна база – 31%.

В Пловдив сделките за периода април-юни са малко над 4 хил-, като се увеличават с малко под 35% за тримесечието и с почти 8% на годишна база. За полугодието обаче се вижда, че сделките намаляват с почти 6%.

При ипотеките ръстът за тримесечието достига 36%, а на годишна база – 24%. За първата половина на годината отпуснатите ипотеки се увеличават с 29% на спрямо първото полугодие на 2016 г.

Във Варна броят на сделките през второто тримесечие се увеличава с над 46% спрямо първото и с почти 6% спрямо второто тримесечие на 2016 г. За периода януари-юни спрямо същия период на миналата година увеличението е 3,2%.

При отпуснатите ипотеки през второто тримесечие се отчита ръст от 44% спрямо първото, а на годишна база увеличението достига 36,6%. За полугодието се отчита повишение от 32%.

В Бургас през второто тримесечие броят на сделките е 1 640, като се увеличава с над 50% за тримесечието и с 10,4% на годишна база. За първата половина на годината обаче се отчита намаление от 5,6%.

При ипотеките ръстът спрямо първото тримесечие е почти 26%, а на годишна база достига 22%. За полугодието увеличението е също почти 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 0
ejko
преди 6 години
Имат се предвид сделки "на зелено" - при тях се сключва предварителен договор, който не е нотариално заверен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 6 години
От статията узнаваме, че съществуват "сделки за имоти в строеж"!КАК МОЖЕДА ИМА СДЕЛКА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТОВА КОЕТО Е ОБЕКТ НА ПОКУПКО -ПРОДАЖБАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА и в този смисъл "сделката" е нищожна?!Странното е, че нотариусите ИЗПОВЯДВАТ подобни "сделки" осъзнавайки добре, че посочената от закона процедура касае прилагането на ЗЗД в часта му свързана с ДОГОВОР ЗА ИЗРАБОТКА, който е нещо съвсем различно от ДОГОВОРА ЗА ПОКУПКО ПРОДАЖБА.Риска при ПОКУПКО - ПРОДАЖБАТА са за КУПУВАЧА, който плаща за нещо което не съществува в правовия мир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 2
ejko
преди 6 години
Мхм... тепърва ще четем такива новини; чакайте да вдигнат лихвите - тогава ще стане още по-интересно. Не се научиха брокерите, че е важното пазарът да е активен, а не цените да са високи; те - не, надувай та надувай... айде - от 2018 пак ще си търсят втора работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още