IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Дубай се забавя. Идва ли нова криза?

Експерти не правят асоциации с кризата, тъй като инвеститорите в емирството не са спекуланти и постигат добра доходност от отдаване под наем

15:09 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Дубай се забавя. Идва ли нова криза?

Пазарът на имоти в Дубай забави темповете на ръст през първото тримесечие, което предизвиква асоциации със срива по време на финансовата криза. Анализатори обаче смятат, че този път ситуацията е различна, пише CNBC.

“Има известно забавяне на цените. Това обаче не означава, че тенденцията ще се задържи“, коментира Кауар Кан от консултантската компания Knight Frank.

През първото тримесечие на годината цените на първокласните жилища в емирството са нараснали със само 1% в сравнение с предходните три месеца, докато обемът на продажбите отчита спад от 10 на сто. На годишна база намалението на продажбите е още по-рязко – 28 на сто, сочат данните на компанията.

Според Кан понижението се дължи на мерките за „охлаждане“ на пазара, които правителството предприе миналата година, като увеличи двойно таксата върху трансакциите до 4% с цел да отстрани спекулантите от пазара. „Този път ситуацията е различна. При срива видяхме масова загуба на доверие по целия свят“, коментира той.

Изданието припомня, че след години на масирано строителство, включително и на най-високата сграда в света, Дубай преживя срив на пазара на имоти през 2008 г. заради финансовата криза. Имотите изгубиха над 50 на сто от стойността си заради прекомерните спекулации на пазара.

Кризата се влоши, след като много чужденци, които съставляват около 80 на сто от населението на Обединените арабски емирства (ОАЕ), напуснаха Дубай, за да се опитат да се отърват от изплащането на дълговете за купени от тях имоти и други активи.

В момента обаче строителните компании изискват плащания от купувачите на всеки един етап от строежа. Така според Кан се привличат само сериозни инвеститори.

Забавянето на пазара Доналд Хан от консултантската компания Chestertons обяснява със загубата на доверие на продавачите. „Няма желание за продажба или за редуциране на цените, но и строителните обеми са по-скромни. Няма паника сред строителите, че трябва да продават на по-ниска цена“, коментира той.

Според Хан има още една важна промяна на пазара - инвеститорите могат да получат добра доходност от отдаването под наем на своите имоти, докато преди кризата капиталовите стойности нарастваха въпреки пренаситения наемен пазар.

Данните на Knight Frank показват, че през първото тримесечие на годината наемните нива в Дубай са се повишили с около 30 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още