Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на имоти в Европа се изправя пред "стена от пари", която тласка цените нагоре

Жилищата се очертава да са следващият голям политически проблем, след като пандемията отшуми

Пазарът на имоти в Европа се изправя пред "стена от пари", която тласка цените нагоре

Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg

Пандемия, икономическа криза с исторически размери и привидно безкраен скок на цените на жилищата – това привидно изглежда невероятна комбинация, пише Deutsche Welle в свой анализ.

Цените на жилищата в ЕС се увеличиха с 5,5% през миналата година. Разликата в сравнение с общата икономика, която се срина с 6,2%, е доста голяма.

Цените в Европа се увеличиха бързо през годините преди пандемията, но здравната криза стана уникален катализатор на процеса. Огромните държавни стимулиращи пакети помогнаха да се запазят разходите по заемите на исторически ниски нива, докато частните спестявания на потенциалните купувачи се увеличиха на фона на принудителното затваряне вкъщи.

На всичкото отгоре пандемията предизвика както голяма културна промяна към работа от разстояние, така и преоценка на стойността на собствения дом. Търсенето на къщи нараства, а предлагането се забавя.

Нещо друго обаче процъфтява на европейския пазар на имоти: обемът на институционалните инвестиции, особено под формата на международни капиталови потоци от големи корпорации, хедж фондове и други участници на финансовия пазар.

Стена от пари

Според данни на Real Capital Analytics институционалните инвестиции в жилищния пазар в Европа са постигнали нов рекорд през 2020 г., като представляват близо 30% от цялата дейност по придобивания. Това представлява скок от 10% спрямо 2015 г.

Пандемията подхрани тази тенденция, коментира Оливър Найт, експерт по жилищни имоти в Knight Frank, глобална консултантска компания за имоти.

„Ръстът на инвестициите се случва, когато започнем да наблюдаваме структурна промяна на пазарите на жилищни инвестиции, а не на някои от по-традиционните сектори, като офиси и търговски площи“, коментира той пред медията.

„Данните продължават да сочат, че жилищният сектор и по-специално многофамилните жилищни сгради са преодолели въздействието на пандемията, като събирането на наеми и заетостта са по-високи в сравнение с други управлявани недвижими активи“, казва още Найт.

Потокът на пари в европейските недвижими имоти не е нещо ново, но тенденцията очевидно се ускорява. В Германия чуждестранните инвестиции в бизнес имоти са се увеличили четири пъти между 2010 и 2017 г., според проучване на Bulwiengesa, консултантска компания.

Предупреждение в Ирландия

В някои европейски държави има напрежение във връзка с нарастващите нива на институционалните инвестиции в жилищния сектор, особено когато наемите и цените на жилищата нарастват. В Ирландия 78% от над 5 милиарда евро, инвестирани на пазара на бизнес и жилищни имоти между 2017 и 2019 г., идват от чуждестранни инвеститори, голяма част от които от големи предприятия от САЩ.

Правителствените данъчни облекчения и стимули, въведени вследствие на икономическата криза в страната през 2009-2011 г., привлякоха многомилиардни хедж фондове и фондове за дялов капитал, както и лешоядни фондове, които са специализирани в изкупуването на проблемни заеми.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Цените и продажбите на земеделска земя в САЩ растат силно