IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Румъния си играе на гатанки

Въпреки по-ниската безработица спрямо средното за ЕС и притока на чужди инвестиции пазарът не може да се отлепи от дъното

10:09 | 22.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Румъния си играе на гатанки

В последните месеци все по-ясно забележимо е известно напрежение сред строителния бизнес и агентите по недвижими имоти в Румъния заради застоя на пазара. Равнището на безработица в страната е 7%, едно от най-ниските нива в Европа, чуждите инвестиции нарастват, но пазарът на имоти така и не помръдва, пише New York Times.

“Това се превърна в нещо като игра на гатанки: Кога ще стигнем дъното? Кога активността ще се възстанови?”, коментира Дейвид Хауърд, управляващ директор на Winterhill Largo, базирано в Букурещ дружество за оценка на недвижими имоти.

“В момента няма налично финансиране, почти никой не кредитира”, допълва той.

В следствие на световната финансова криза от 2008 г. цените на имотите в Румъния рязко се понижиха. В различните региони на страната спадовете са различни, но варират в интервала 30-70%, отбелязва изданието. През последните няколко години единствените признаци на дейност са на самото дъно на пазара и на върха – в луксозните квартали на Букурещ.

Гръцките банки, които бяха сред най-активните кредитори за сектора на имотите в Румъния до икономическа криза, замразиха кредитирането за строителите и  индивидуалните купувачи. Румънските банки пък, които бяха принудени от Европейската централна банка (ЕЦБ) да приведат в ред балансите си, също силно ограничиха кредитите за сектора, което тежко порази активността на пазара.

Това рязко контрастира на ситуацията на пазара в периода 2004-2008 г. Тогава цените скачаха средно с около 20 на сто на година, а новото строителство в столицата Букурещ никнеше като гъби след дъжд. Според различни оценки в този период годишно в града са се появявали по около 8 хил. жилища, благодарение на интереса от страна на чужди инвеститори, основно британски, както и притока на рисков капитал.

Заради кризата обаче много от проектите така и не бяха завършени, а някои части на града изглеждат като призрачни, осеяни с полузавършени сгради. През миналата година са били завършени по-малко от 800 нови жилища.

Въпреки като цяло обтегнатата обстановка, в някои части на Букурещ все пак започва да се забелязва раздвижване. Средната класа беше подтикната от правителството поне да обмисли вариант за покупка на собствено първо жилище, тъй като властите започнаха да субсидират ипотеките на купувачите на жилища с цена до 60 хил. евро. Стабилна остава и активността в луксозните северни квартали, както и цените там.

Забелязва се и съживяване на строителната активност в центъра на Букурещ, където поетапно започват да се реновират старите жилищни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още