IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в София е близо до равновесие

Ръстът на цените е минимален, активността на продавачите се засилва, според консултантска компания

16:01 | 01.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Цените на жилищата в София вече достигат равновесната си точка и нови силни ръстове не се очакват. Това посочват от агенцията за имоти Адрес Недвижими имоти в анализа си за изминалото първо тримесечие.

Същевременно компанията отчита и все по-голям ръст на имотите за продажба. Все повече продавачи се решават да пуснат имот на пазара, за да излязат от инвестиция, реализирана на някакъв предходен етап.

Като цяло на пазара покупките на имот директно от инвеститор остава основен фактор, подчертава компанията. Интересът е насочен към новостроящи се сгради в райони с изградена инфраструтура и добра транспортна комуникация.

Без почти никакви промени са ценовите нива както в столицата, така и в страната. Колебанията са в рамките на 0.5%-1%, което не може да се определи като показателна тенденция за постигане на равновесие на пазара.

Предлагането се увеличава

Около 12% е нараснал обемът на излезлите на пазара продавачи през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2016 г., сочат данните на експертите.

Според Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес, продавачите постъпват обмислено, като проучват условията на пазара. „Тези, които искат да сключат сделка днес, знаят, че пазарът, освен активни купувачи, им предлага и добри финансови условия – улеснено кредитиране, ниски лихви по кредити и депозити“, допълва той.

Павлов подчертава, че настоящите условия са благоприятни за продажба – състояние, което няма как да бъде константно. „В САЩ лихвите вече се покачват, твърде вероятно е скоро това да се усети и у нас”, казва още той.

По данни на компанията, над 25% от продавачите имат за цел да излязат от вложена на предходен етап инвестиция. Делът им е значително по-нисък през 2016 г., когато повечето единични продавачи отлагаха продажбата в очакване на по-високи цени и притиснати от значителната конкуренция на новото строителство.

Цените – ръстове, но не съвсем

Според консултантите ценовите нива в момента са достигнали максималните си стойности, което в голяма степен мотивира инвестиционно настроените продавачи.

„В продължение на няколко години бяхме свидетели на постоянен ръст на цените, макар и с различен интензитет. Днес те достигат стабилни нива и ново покачване в скоро време не се очаква”, посочва Павлов.

„Това е момент, в който много продавачи основателно решават да пристъпят към сделка, особено ако имат свободен имот или такъв, купен именно за инвестиция в даден етап в миналото”, казва той.

Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още