Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на жилища прави опит за възстановяване

През второто тримесечие цените са записали ръст от 1% спрямо първото, но на годишна база продължават да падат, според Global Property Guide

Пазарът на жилища прави опит за възстановяване

Страната ни запазва стабилни позиции в класацията на Global Property Guide. Снимка: Investor.bg

Цените на жилищата в България са направили опит за растеж през второто тримесечие, според редовния доклад на Global Property Guide.

За периода април-юни е отчетен среден ръст на цените, коригиран с инфлацията, от 0,95%, след като през предходното тримесечие беше регистрирано намаление от 0,87%. В номинално изражение обаче почти не е отчетена промяна на цените.

На годишна база обаче темповете на понижение на цените се запазват стабилни. След като през първите три месеца на годината беше отчетен спад от 4,52%, през второто той е регистрирано намаление от 4,6%. През второто тримесечие на миналата година беше отчетен годишен спад на цените от 4,09%.

Страната ни запазва стабилни позиции в класацията на Global Property Guide, в която са включени 42 държави – седмо място по спад на цените на жилищата и 36-то в общата класация.

През второто тримесечие Кипър вече е изпреварил Гърция и води по най-силно понижение на цените – годишният спад в периода април – юни се е ускорил до 12,74% от 7,68% година по-рано. Само за предходното тримесечие цените на имотите на средиземноморския остров са изтрили още над 4 на сто.

Гърция е втора с годишен спад от 11,12% и тримесечен от 4,08%, а Румъния е трета със съответно 10,2% и 2,84%. Челната десетка се допълва от Хърватска, Холандия, Русия, Полша, Португалия и Великобритания.

Ирландия е страната, записала най-голям напредък в класацията. След като няколко поредни тримесечия това беше държавата с най-силен спад на цените, а през последните две тримесечия неизменно попадаше в челната десетка по понижение, за април – юни е постигнат обрат. Отчетен е годишен ръст на цените на жилищата в страната от 0,5% и тримесечен от 2,34%. За сравнение, по същото време миналата година е бил отчетен годишен спад на цените от над 15 на сто.

Дубай остава лидер по ръст на цените на жилищата в глобален мащаб. През второто тримесечие темповете на повишение са се ускорили до почти 18 на сто от близо 13% по същото време на миналата година.

На второ място е Тайван, където е регистриран годишен растеж от 14,5%. Заради мерките за затягане на пазара на имоти Хонконг е вече на трето място в класацията с годишен ръст от 13,7%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата се допълва от Китай, Филипините, Япония, САЩ, Дания, Турция и Бразилия.

В доклада на съставителите на подреждането се посочва, че миналото тримесечие е било най-доброто за жилищния пазар в глобален план от началото на кризата и възстановяването продължава да набира сила.

Ръст на цените е отчетен на 30 от 42-та изследвани пазара, а в номинално изражение – в 34 от наблюдаваните държави. На 23 от пазарите се наблюдава подобрение спрямо ситуациите през миналата година.

Най-силни повишения се наблюдават в Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия Изток и САЩ, а освен Ирландия, рязко подобрение се вижда и на още няколко пазара в Европа – Дания, Турция, Украйна, Австрия, Естония и Германия. Южните, източните и югоизточните европейски пазари на имоти обаче остават в депресия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
5
 
1
преди 6 години
Мъкааа...

Още от Анализи
Трендът при търсенето на офис площи в Азия загатва за кардинална промяна в бизнеса