Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на логистични имоти в Европа продължава да върви нагоре

Благоприятните икономически условия подкрепят развитието на сектора

Пазарът на логистични имоти в Европа продължава да върви нагоре

Снимка: Pixabay.com

Пазарът на логистични имоти в Европа продължава да върви нагоре заради благоприятните икономически условия, които стимулират икономиката, продажбите на дребно и потребителските разходи, посочва в нов доклад BNP Paribas Real Estate.

Продажбата на големи портфейли от имоти в Германия напомпва общия обем на инвестициите в сегмента през първата половина на годината. Същевременно доходността от първокласните активи продължава да намалява и се придвижва към нови рекордно ниски нива. 

Още по темата

Очакванията за пазара на логистични площи в цяла Европа са и през следващите тримесечия спадът на доходността да продължи.

Усвояването на складове с площ над 5 хил. кв.м се увеличава с 22% през първата половина на годината в сравнение с първото полугодие на 2016 г. на 21 пазара, традиционно наблюдавани от компанията.

Германия остава водещ пазар в Европа заради засилването на производствения сектор и търсенето на площи от логистични оператори. За трета поредна година германският пазар достига в средата на годината границата от 2,5 млн. кв.м сделки за индустриални и логистични имоти. Същевременно инвестиционните обеми за периода януари – юни надвишават значително годишните исторически нива от последните няколко години.

Във Франция търсенето също е силно, като усвоените площи достигат 1,56 млн. кв.м към края на първото полугодие. Макар че пазарът записва спад от над 20% в сравнение с рекордите, отчетени през първата половина на 2016 г., активността в Лил и Марсилия се ускорява, а в по-широкия район на Париж остава стабилна.

Във Великобритания пазарът на логистични площи се забавя в синхрон с икономиката. Усвояването намалява до 1,2 млн. кв.м или 14% на годишна база, като се дължи изцяло на срива на логистичния пазар. При индустрията има ускоряване на усвояването заради доброто развитие на автомобилния сектор и няколко сделки с големи активи в покрайнините на Бирмингам.

Въпреки спада на усвояването инвестициите растат с 18% спрямо първата половина на 2016 г.

В Испания усвояването на площи в сектора нараства с 84% до 660 хил. кв.м за периода януари – юни. Това е и най-високият обем досега, отчитан в средата на годината. Най-динамичен е пазарът в Мадрид заради големите сделки (за площи над 40 хил. кв.м), сключени от Amazon, DSV, Transaher и други компании.

В Холандия обемът на усвоените площи към края на първата половина на годината надвишава значително целия обем за 2016 г. Подобна тенденция се отчита и в Чехия и Полша, където основен двигател на целия сектор е електронната търговия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Виж ти, логистичните имоти бележат ръст дори и у нас, камо ли в стара Европа.

Още от Анализи
Лек спад на пазара на индустриални имоти в България през първото полугодие