IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в България също се активизира

Брокери отчитат двоен ръст на търсенето и силно увеличение на сделките за инвестиция

14:45 | 23.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Двоен ръст на търсенето, увеличение на сделките, особено за инвестиция, и активизиране на наемния пазар – така изглежда пазарът на луксозни имоти в България през 2016 г., според анализ на консултантската компания Unique Estates.

Очакванията и за тази година са ръстовете на цените и сделките да продължат с плавни темпове, както и сделките за имоти в процес на строителство – тенденция, характерна за пазара на жилища като цяло.

„Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

Политиката на банките за понижаване на лихвените нива също е изкарала голям брой купувачи на пазара. Те имат завишени критерии за имотите, но много от тях нямат реалистична представа за цените и диапазона, в който те се договарят, и не намират това, което търсят. Това, заедно с ограниченото предлагане на имоти от висок клас, води до по-слаб ръст на реално сключените сделки в сравнение с търсенето, допълва Светослава Георгиева от компанията.

Двоен ръст на запитванията

От агенцията отчитат двойно увеличение на запитванията от клиенти и 60% ръст на огледите през 2016 г. спрямо 2015 г.

Сделките се увеличават с 10%, като делът на сделките с цел инвестиция достига 30% през миналата година спрямо 10% през 2015 г., отчита още компанията.

През миналата година ръстът на цените на луксозните имоти достига 7-8%. Основен двигател на поскъпването на имотите от висок клас е новото строителство.

Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец“ и „Дианабад“ например цените вече започват от 1 200 – 1 300 евро и достигат 1 500 евро на кв. м, отчита компанията.

Агенцията отчита ръст и при сделките в най-високия сегмент от пазара – над 1 млн. евро. Най-скъпата сделка е за къща в полите на Витоша за 3 млн. евро, следвана от резиденция на Южното Черноморие за 1,95 млн. евро. Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират, смятат от компанията.

Ако за миналата година ценовите ръстове се движат заради новото строителство, то тази година се очаква увеличението да се усети най-вече при старото заради ограниченото предлагане. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които в по-далечен план се очаква да доведат до задържане на цените.

Предпочитани райони

Като цяло през 2016 г. се върна интересът и към централните улици на София. Пешеходната част на бул. „Витоша“ и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това привлича инвеститорите в имоти, коментират от компанията.

Друг търсен район е този около Докторски паметник, който традиционно е предпочитан от купувачите, както и централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“.

В допълнение популярни сред купувачите стават и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
Beck, корупция има навсякъде, не си мисли че е само у нас, просто у нас нагло не се крият дори и са корумпирани даже галошите от ниските нива. Мръсотия също има в много държави, извън Европа разбира се, кара колата и си хвърля минералната водичка или хартии и пр. Но са местни бабаити. Ако ти го хвърлиш там в чуждата дуржава ще дойдат и може и да се разминеш само със забележка.Битова престъпност също има навсякъде но не като у нас, тук си прав, това не е без протекция у нас. Нито ало измамите, нито пирамидите и инстументите за обиране на хората, нито имотна мафия, нито гнусни битови престъпници. Закона и съда ги има и няма небивалици и оправдания от типа - болен бях, не си спомням, или като депутата у нас снощи който каза че бил под упойка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Обяснете що е луксозен имот насред най-мръсната , корумпирана, престъпна и неуредена държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още