IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в София е под натиска на увеличаващото се предлагане

Средният спад на цените на жилищата във високия сегмент през първата половина на годината достига 12%

12:45 | 16.08.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на луксозни имоти в София попада под натиска на увеличаващото се предлагане през първата половина на 2019 г. Цените вече са в корекция, нараства също броят и размерът на отстъпките при сделки, показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Ситуацията на пазара на луксозни имоти все по-отчетливо работи в полза на купувачите и прогнозата на компанията е тази тенденция да се задържи поне до края на годината. Добър знак са нарастващият брой запитвания и сделки, които показват, че цените все пак са близо до пазарните нива.

Търсене и предлагане

Пазарът на луксозни имоти отбеляза висока активност през първото шестмесечие на 2019 г., подкрепян от продължаващия ръст на икономиката, ниските лихви и оживлението на кредитния пазар. Водещо остава търсенето за жилищни нужди. Ограниченият потенциал за ръст на цените и засиленото предлагане на наемния пазар охлаждат желанието на купувачите за инвестиционни и спекулативни сделки.

Традиционно купувачите на луксозни имоти предпочитат централните райони на София и утвърдени квартали като Лозенец. В тези части на столицата са регистрирани и най-голям брой сделки през първата половина на годината. Прави обаче впечатление и появата на нови квартали, като Кръстова вада и Манастирски ливади, във високия сегмент на жилищния пазар.

“След като през миналата година цените на жилищата в центъра на София достигнаха нереално високи нива, през тази претърпяха известна корекция и това стимулира покупките. В Лозенец ценовите нива остават почти без промяна през последните месеци, но очакваме по-сериозен ръст с появата на нови проекти на утвърдени на пазара компании, като БЛД и Бигла 3“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

В района на Манастирски ливади цените на завършени и луксозно обзаведени жилища се движат средно около 1500 евро/кв. м, докато в затворените комплекси на бул. „България“ подобни имоти може да надхвърлят 2000 евро/кв. м. Сред предимствата на квартала е близостта до Витоша и едновременно с това – до един от главните булеварди в София и офис зоната покрай него.

В същото време с разрастването на строителната активност в тази част на София вече са в ход и мерки за подобряване на инфраструктурата, което също е предпоставка за нарастващ интерес за покупка. Подобна е ситуацията в квартал Кръстова вада, където изграждането на метростанция и оформянето на голяма търговска и офис зона стимулираха жилищното строителство.

Докато кварталите в южната част на София се оформят като предпочитани за покупка на висок клас апартаменти, тези по Витошката яка остават основно в полезрението на търсещите къщи. Данните на Unique Estates показват, че в тази част на София са регистрирани над 70% от продажбите на къщи за последната година и половина.

„С появата на затворени комплекси кварталите в подножието на Витоша се развиха и като апартаментни локации. Въпреки това купувачите припознават Бояна, Симеоново, Драгалевци и района около Камбаните като емблематични места за покупка на къща, докато за апартаменти се насочват към кварталите в рамките на компактния град, отчасти и заради по-добрата комуникативност“, обобщи Светослава Георгиева.

Цени

Изминалото шестмесечие отбеляза средно 12% спад на цените на луксозните имоти в София спрямо същия период на предходната година. Най-значим дял в намалението на продажните нива имат имотите в центъра и квартал Изток, докато в квартали като Лозенец и Кръстова вада ценовите нива се задържат около тези от миналата година.

Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
От години търся точно или поне приблизително определение за луксозен имот и няма. Няма. Ако накой знае да каже. Аз така си го представям - паркоместа поне 20-30 процента повече от колите. Не мога да се здрависам със съседа през терасата. Коеф. на застрояване да речем наполовин по-малък от средния за града. Престъпност няма. Видеонаблюдение бол. Няма шум. Няма мръсен въздух или поне не е 90, а само 19 дни в година, паркове толкова квадрата на жител. Е нещо такова трябва да е. Или поне колко и какви мутри са съседите. Ама да прилича на определение. Тва цена, тва квартал, тва мебели.... какво толкова. Точно в престижните квартали често има огромно презастрояване, никаква светлина и изглед, келяви улички, никакви паркоместа, шум, всякакви фирми и магазини тракат и блъскат по партери и не само. Специално новото строителство е масов евтинджос на дограми, врати, мазилки и т.н. Всички пишат маркови материали ама не е баш така. Имам та знам. Имало натиск някакъв си там. Има. Демографски е натиска. Освен другите натиски, като социалното разслояване, което изхвърля да речем поне 1/3 от българите доживотно от групата на купувачите. Основния натиск в бъдеще поне до 2050та година ще е демографския. Всеки следващщ набор ще е по-малък и удара ще дойде бързо, почти рязко и то скоро. След 1985та грубо наборите са доста свиващи се. Започнат ли да купуват тези набори не при 3, а при 0.3 процента годишна лихва няма да имат клиенти банките. Времето ще покаже. Доскоро умураха от старост селските набори и къщите им сега пустеят в селата. Скоро започват индустриалните следвоенни набори на соца да си отиват. Градски набори. Празни ще стоят оставените от тях жилища в градовете. Някой си мисли, че София ще я подмине това. няма. Повсеместно ще е. То и сега има незаети 25 процента жилища нови в най-големите градове. Ниски данъци и недоверие в държавата е причинаата да не се продават тези имоти. Ама вечно празни няма да стоят, все накога ще излязат на пазара. Например при срив и на наемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Спада в цените на жилищата тепърва предстои. Масова информационна манипулация от банките, агенциите за недвижими имоти, и строителното лоби, цели да внуши, че няма как цените да паднат, и как пазара е стабилен. Всички те са зависими от високите цени. Както казва Уорън Бъфет, когато всички излязат от водата, се вижда кой е плувал гол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
"завършени и луксозно обзаведени жилища", aз не разбрах, как това прави един имот луксозен? Аз и сам мога да си обзаведа една панелка луксозно. Луксозен имот би бил, ако се намира в хубав квартал, отсреща не гледаш панелки, а примерно парк. С хубава фасада, големи прозорци, това че е смесица от черно и кафяво и изглежда по-модерно, на фона на панелката до него, не го прави луксозен, защото пак са ти набичили някаква тераса от един квадрат, без ясно предназначение, 5 прозореца без никаква идея, един нисък таван 2.50...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още