IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси - отличникът в сектора на бизнес имотите в България

Развитието на аутсорсинг индустрията тласка напред сегмента на офис площите, при индустрията стъпките са още плахи

08:10 | 30.12.15 г. 1
<p>
	Офис сградите се очертава да са и във фокуса на инвестиционния пазар. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Офис сградите се очертава да са и във фокуса на инвестиционния пазар. Снимка: freeimages.com

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Пазарът на бизнес имоти в България започна да бере плодовете на кризисните години, образно казано. След няколко години на застой, в които всеки изчакваше да види какво ще последва и никой нищо не правеше, секторът най-сетне дава признаци за отлепяне от дъното и начало на нов възходящ цикъл.

Цялостното усещане за позитивно развитие се подклажда най-вече от сегмента на офис площите, подкрепен от утвърждаването на България като една от водещите дестинации в аутсорсинг индустрията, управлението на бизнес процесите и сектора на информационните технологии.

Разширяването на съществуващите фирми на този пазар и навлизането на нови играчи – и чуждестранни, и местни, вече се отразява не само на пазара на офиси в София, но и на пазарите в другите големи градове. Това води след себе си и интерес към пазара на жилища предвид създадените нови работни места и доходите в тези сектори.

През миналата година България поведе по ръст на сключените сделки с бизнес имоти в Европейския съюз (ЕС) – повече от три пъти на годишна база, показват сравнителни данни на консултантската компания Cushman & Wakefield. Предвид сделките през тази година, както и запитванията, консултантските компании очакват още по-осезаемо раздвижване през следващата година, още повече, че географският фокус на инвеститорите все повече се разширява и вече е близо и до страната ни.

Още е рано обаче да се прогнозира какъв точно ще е ръстът на инвестиционните обеми през тази година. Той зависи от приключването на няколко сделки, които са в ход в момента. Нивата обаче няма да са по-малки, отколкото бяха през 2014 г.

Аутсорсинг индустрията – водещата сила

През последната година България зае водеща позиция като най-добра аутсорсинг дестинация в Европа в няколко класации. Последното признание идва от European Outsourcing Awards (Европейските аутсорсинг награди), организирани от британската National Outsourcing Association.

Според глобалната класация за аутсорсинг дестинациите на Cushman&Wakefield за 2015 г. страната ни е лидер в Европейския съюз (ЕС), а в световен план се нарежда на трето място след Виетнам и Филипините.

Според Global Services Location Index за 2014 г., изготвян от анализаторската компания A.T. Kearney, България е на девето място в глобален мащаб и единствената европейска държава в топ 10 на водещите аутсорсинг дестинации.

Отговорът на тези позиции можем да търсим в развитието на пазара на офис площи през последните две години. В страната ни навлизат все повече компании от индустрията, с бързи темпове се увеличава и броят на заетите в нея.

Според оценката на Българската аутсорсинг асоциация в момента в индустрията са заети 24 хил. души, а до 2018 г. се очаква те да се увеличат до 60 хил. души. От тях 40 на сто са заети с разработване на софтуер, като страната ни е първо място в Европа по сертифицирани ИТ специалисти на глава от населението и на трето място в света по същия показател. Индустрията генерира и 6 на сто от БВП.

Водещите консултантски компании на пазара на бизнес имоти – Colliers и Forton, партньорът на Cushman&Wakefield за България и Македония, отчитат ефектите от разрастването на аутсорсинг индустрията върху пазара на офиси.

“В тази сфера работят образовани хора, които като заплащане са над средното ниво за София и големите градове. Съответно те са двигател и на жилищния пазар, също на съживяващото се потребление и стабилизирането при търговските площи. Крайният ефект е появата на сгради с първокласни наематели, пазарни наеми и висок процент на заетост, които привличат инвеститорски интерес”, коментират от Forton.

Терени за строителство – сигнал за инвестиционния интерес

По данни на Forton за деветмесечието две трети от сделките на пазара са с терени за строителство – главно за жилища и офиси, но не липсват и такива за индустриални площи. Още не са готови оценките за цялата година, но вероятно съотношението ще се запази.

Очакванията са интересът към парцели с добра локация да продължи и през 2016 г., поне доколкото предприемачите вече връщат доверието си в пазара и се насочват към по-мащабни мултифункционални проекти, комбиниращи различни видове площи – жилищни, офисни, търговски и други, допълват от компанията.

И в индустриалния сегмент много от инвеститорите се замислят за покупка и построяване на собствени бази заради високите наеми на новите бази, коментира Симеон Митев от агенцията Шанс 96. Все още обаче инвеститорите, които изграждат проекти с цел отдаване под наем, подхождат доста плахо, допълва той.

Сред най-големите сделки през 2015 г. можем да откроим покупката на земя за строителството на нов комплекс на „Garanti Koza“ в София, както и продажбата на портфолиото от имоти на „Erste Group Immorent“, подчертават от Forton.

Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
"Според оценката на Българската аутсорсинг асоциация в момента в индустрията са заети 24 хил. души, а до 2018 г. се очаква те да се увеличат до 60 хил. души...."И шоколада се очаква да започне завива мармота със станиол до 2018г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още