IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти - апокалипсисът се отлага

Възстановяването на пазара обаче също няма да бъде лесно

08:01 | 22.06.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-песимистичните прогнози за срив на пазара на летни ваканционни имоти в България не се сбъднаха. Възстановяването на пазара обаче също няма да бъде лесно.

Интересът от страна на купувачи и от други националности, освен руснаци, както и на българи, все още не е достатъчно силен, че да промени структурата на пазара. На пазара освен това има сериозен запас от жилища, които са предназначени за рускоговорящи клиенти – основната група, която се оттегли заради изострянето на конфликта в Украйна, санкциите срещу Русия и срива на рублата.

Надеждите в момента са свързани с кризата в отношенията между Русия и Турция, заради която има вероятност за пренасочване на туристи и купувачи на ваканционни имоти. Другият вариант за инвеститорите е да намалят цените и да търсят други пазари за реализация на имотите.

Що се отнася до пазара на градски имоти във Варна, ситуацията там е коренно различна. Пазарът – и наемен, и покупко-продажбите, е изключително активен заради миграционните процеси, а сделките „на зелено“ са все повече, поради което е трудно да се проследи реалната ситуация на пазара само по данните на Агенцията по вписванията.

Апокалипсис не сега

След анексирането на полуостров Крим от Русия, задълбочаването на конфликта в Източна Украйна и активирането на санкциите срещу Русия последва икономическа криза, заради която рублата претърпя рязък спад срещу долара.

На този фон в България бяха завършени или стартираха проекти, насочени изцяло към руските купувачи. Голяма част от тях се оттеглиха от пазара заради финансови проблеми, а тези проекти няма как да се адаптират към изискванията на другите купувачи, коментира за Investor.bg Евгени Златев, регионален мениджър на консултантската компания Bulgarian Properties за Варна.

Руснаците, които се ориентират към покупка на имот в България, все по-често предпочитат градски жилища за постоянно живеене, а не имоти в отдалечени затворени комплекси без достъп до социален живот.

Все пак оттеглянето на руските купувачи от ваканционния сегмент не се случи в такива мащаби, в каквито се очакваше, посочва Златев. Освен това отливът е частично компенсиран от засиления интерес от страна на българи и купувачи от други националности – най-вече украинци и британци. Делът им обаче още не е достатъчен, за да настъпи обрат на пазара, допълни той.

Новите инвестиции се отлагат

Нови мащабни инвестиции по Северното Черноморие едва ли ще се появят през следващите години, тъй като обемите са свити, а търсенето e изключително взискателно по отношение на историята на инвеститора и качеството, смята Евгени Златев.

Във вече съществуващите селища и комплекси около Варна се отчитат почти само препродажби и в много малка степен директни продажби от инвеститор, казва той. Обяснението на този факт е съвсем просто - индивидуалният продавач може да си позволи да намали драстично цената на предлагания от него имот, докато при инвеститора нещата са доста по-сложни и комплексни.

„Отговорът на инвеститорите в тази ситуация, която неминуемо води до спад в цените, е промоционални цени на определен брой еденици в даден комплес, допълнително завършване на апартаменти и обзавеждане като бонус“, допълва Златев.

Добромир Ганев от агенция „Форос“ добави, че в Несебър и Поморие – едни от най-предпочитаните дестинации за покупка на ваканционни имоти, сделките отчитат спад от по 20% през първото тримесечие на годината.

Тъй като около 90% от руснаците купуват, след като са били на почивка у нас, както и 50-60% от британците, основният риск в случая идва от проблемите с обменния курс на рублата, смята той. Делът на руснаците, които тази година планират да не почиват, е висок, т.е. от това могат да пострадат сделките.

Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Жилища за рускоговорящи клиенти означава малко и евтино, по възможност със скидка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Е не мога да разбера какво става, в едната статия пише че имотитИ са в нечуван разцвет, в другата статия пише, че апокалипсиса (за малко) са разминал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Да. По-малки и по-скъпи, 2 в 1 = непродаваеми :) Направени за балъци, обаче балъците се оказаха продавачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Ето това има впредвид/за пример само, има и други:http://ibg-bulgaria.com/http://***.dreamhome-bg.ru/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 7 години
какво значи "запас от жилища за рускоговорящи клиенти" ? тези жилища по различни ли са от жилищата за другоговрящите клиенти ... примерно с външна тоалетна или нещо подобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 4
doba
преди 7 години
По морето всичко е в застой.Празни/полупразни хотели, надписи For Sale/Продажа от застройчика безброй.Който не вярва - да пали колата и след 3-4 часа е там.Цените на жилищата във Варна са долу-горе колкото в Столицата.Наемите обаче са наполовина и натретина от тези в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
" На пазара освен това има сериозен запас от жилища, които са предназначени за рускоговорящи клиенти основната група, която се оттегли заради изострянето на конфликта в Украйна, санкциите срещу Русия и срива на рублата." - да даааа, поскъпване - в мечтите на "инвеститорите" :) А то със скапана реалност се сменяяявааа хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 16
skeptika
преди 7 години
Всичките апокалипсиси се Отложиха...дойде пак Поскъпването ;)..........през 2029 год....Пак ще има Апокалипсиси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още