IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителни тенденции на жилищния пазар у нас отчита глобален консултант

Страната ни е 38-ма по ръст на цените на жилищата в глобална класация, като се изкачва с 2 позиции за тримесечие

15:31 | 23.09.14 г. 4
Положителни тенденции на жилищния пазар у нас отчита глобален консултант

България запазва относително стабилно представяне в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, с отчетени положителни тенденции на пазара. Страната ни е 38-ма в класацията на компанията с годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие от 0,3%, а спрямо предходното – също с 0,3%.

В класацията за първите три месеца на годината страната ни беше на 40-то място, като за тримесечието цените на жилищата се повишиха с 0,2%, а на годишна база не беше отчетена промяна.

Страната ни е почти на дъното на списъка с държавите с положителни тенденции на жилищните пазари. След нас са само Германия и Белгия, където през второто тримесечие е отчетен годишен ръст на цените на жилищата от съответно 0,2% и 0%.

Европейските жилищни пазари изостават от световните тенденции за подобрение, отбелязва консултантската компания. Изключение от тенденцията са пазарите в Турция, Ирландия, Естония и Исландия, които са в топ 10 по ръст на цените на жилищата за периода април-юни, съответно на 2-ро, 3-то, 8-мо и 9-то място, отчита компанията.

Като цяло годишен ръст е отчетен на 40 пазара от наблюдаваните 54. Само преди две години повишения бяха отчетени в 31 страни.

Въпреки факта, че се отчита увеличение на цените на жилищата в повече държави обаче разликата между най-силните и най-слабите пазари остава относително стабилна през последните две години от порядъка на 30-35 процентни пункта. Държавите в дъното на таблицата на компанията вече не отчитат двуцифрени спадове на цените на жилищата в процентно изражение, но тези на върха на класацията се устремяват все по-бързо нагоре, посочва се в доклада.

Хърватия вече не е най-слабият пазар на жилища в глобален план. Балканската страна е изместена от Кипър, където през второто тримесечие спадът на цените на жилищата на годишна база достига 9,2%, а за тримесечието – 2%.

Лидерът по спад на цените на жилищата през предходното тримесечие – Хърватия, демонстрира завидно забавяне на негативните тенденции, което я изкачва до 48-мо място в общата класация (7-мо по спад на цените) с 2,9% годишно намаление на цените и ръст от 0,6% за тримесечието.

Продължава бавно да се подобрява и ситуацията на пазара в Гърция, макар че страната е втора по спад на цените на жилищата. Понижението обаче се забавя от 8,4% на годишна база през първите три месеца на годината до 7,9% през април-юни.

Ускорява се спадът на цените на жилищата в Словения, която е трета в негативната класация със 7,4% понижение на годишна база спрямо 2,9% през предходното тримесечие.

Същевременно Дубай задържа лидерската си позиция по ръст на цените на жилищата, но увеличението леко се е забавило до 24% от 27,7% на годишна база. Турция измества Китай и застава на втора позиция с 14% ръст, а третото място е за Ирландия с 12,5%.

Топ 10 се допълва от Колумбия, САЩ, Бразилия, Австралия, Естония, Ислания и Израел.

Забавянето на пазара на жилища в Китай е все по-видимо. От втора позиция в класацията на Knight Frank през първото тримесечие, през второто страната се смъква до 26-та с ръст на цените за годината от само 4,3%. За тримесечието е отчетен спад от 0,6%.

Хонконг също продължава да потъва в класацията с отчетен умерен ръст на цените на жилищата от 2,5% през второто тримесечие на годишна база спрямо 2,8% през предходното тримесечие. Забавянето се обяснява с ограничителните мерки, които предприе местното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Не знам кой е луд, но аз например съм дал 3 боксониери в Люлин за общо 980 лв. Ти каква точно цена искаш за магазина си и къде се намира той, защото ако искаш майка си и баща си е нормално магазинът да стои празен и да си мислиш, че само ти подбиват цената :-))Освен това, цените за наем на жилищни имоти са добри, докато при сегмента бизнес наем нещата стоят по коренно различен начин и това още доста време ще е така! А и ако загледаш заглавието и прочетеш статията ще забележиш, че тук става въпрос за ЖИЛИЩНИЯ пазар, т.е. коментарът ти е меко казано не на място :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
pepince
преди 9 години
Лудиии, какво поскъпване, какви 5 лева...от два месеца ми стои магазина без наематели, не че няма запитвания, ама реално ми свалят цената :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
khao
преди 9 години
оо да със сигурност 2027 даже ще бъдат без пари, щото всичко ще се е изнесло от тук и вашата агенция ще е затворила врати отдавна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
avramcho
преди 9 години
тези международни консултанти не четат ли БГ форуми..не знаят ли ,че не сме съгласни с поскъпването..искаме още надолу , да ни е евтинко ,даже без пари ако може ;)...........пак ще бъде евтинко , през 2027 год
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още