Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Премествания на компании движат офис пазара в София

От това печелят първокласните офис сгради, докато офисите с по-лоши характеристики продължават да изпитват натиск за допълнително намаление на наемните нива

Премествания на компании движат офис пазара в София

Делът на празните офиси в столицата остава 31%. Снимка: sxc.hu

Активността на наемателите на офис площи в София леко нараства и през второто тримесечие на 2011 г., показва доклад на Forton International. Въпреки това основите на пазара са все още слаби и ще бъде необходимо време, преди съществуващото в момента свръхпредлагане да бъде усвоено, отчитат анализаторите.

“Активността в София е движена главно от премествания на компаниите. От това печелят първокласни офис сгради, докато офисите с по-лоши характеристики продължават да изпитват натиск за допълнително намаление на наемните нива”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър на отдел “Офис площи” в консултантската компания.

“През второто тримесечие на 2011 г. средните наеми на висококачествени офиси в столицата са били около 12 евро на кв. м, което показва трайно стабилизиране на пазара за период от една година. Все още е рано да очакваме повишение на цените, тъй като има голяма част изградени и очакващи своите ползватели площи. Едва когато бъдат поети от пазара, ще можем да говорим за евентуален ръст”, допълва Кайзеров.

Площта на наличните офиси в София през второто тримесечие на 2011 г. достига 1,367 млн. кв. м. За този период са завършени само две нови сгради с площ от 12 900 кв. м. Това контрастира рязко с рекордния обем от нови офиси през 2010 г. и началото на 2011 г., когато на пазара се появиха 328 хил. кв. м и увеличиха значително предлагането. Поради тази причина довършването на някои мащабни проекти беше отложено до осигуряването на по-значителна заетост в тях.

Обемът на офисите в процес на изграждане остава стабилен – около 580 хил. кв. м. В това число обаче се включват проекти, които се развиват на етапи и част от тях могат да бъдат отложени или изобщо да бъдат отменени. Офис площите, които се очаква да бъдат завършени до края на 2011 г., са близо 140 хил. кв. м.

Заетите офиси клас А и клас В са се увеличили с 43% на тримесечна база, сочат данните на Forton. Това е положителен тренд въпреки ниската база за сравнение през първото тримесечие на настоящата година. Наетите офис площи през второто тримесечие на 2011 г. са близо 14 хил. кв. м. Значителна част от тях са резултат от седем по-големи сделки за наеми, приключени през периода.

Активността се дължи главно на преместването на наематели в нови офис сгради с висок стандарт и по-добри условия. Договорите за наем в новите офис сгради нерядко се придружават от пакети със значителни допълнителни бонуси.

Още по темата

Търсенето на офиси над 1000 кв. м идва най-вече от компании от IT сектора, медии, търговски банки, аутсорсинг и фармацевтични компании. Международните фирми се насочват предимно към висококачествени офис сгради клас А с професионален мениджмънт. Офисите клас В и вторичните локации в момента изпитват натиск и нивата на наемите в тях продължават да падат. За тези от клас А обаче съществува необходимото търсене и отстъпките зависят от размера на наеманата площ, условията на договора и допълнителните бонуси, предлагани от наемодателя.

Нивото на незаетите площи в София остава 31%, тъй като ограниченото ново предлагане на офис площи се балансира от обема новонаети. До края на годината очакваме леко покачване на този дял, тъй като по-сериозен обем се очаква да се появи на пазара през второто полугодие. Тъй като голяма част от сделките за наем на практика са преместване на наематели от един офис в друг с незначително разширение, ще станем свидетели на увеличение на свободните площи в сградите от Клас В, откъдето наемателите се изнасят, докато първокачествените офис сгради се очаква да повишат нивата си на заетост”, посочи Владислав Кайзеров.

Наемите на първокласните офиси са намалели с 4% на годишна база, но на тримесечна са стабилни. Нивата на офиси клас В и клас С са спаднали през последните 12 месеца съответно с 14% и 25%, което показва още веднъж ориентирането на активните наематели към първокласни офис сгради.

За първокласните офиси се смята, че е достигнато дъното на наемните нива, а решенията за наемане ще се вземат въз основа на допълнителните стимули, предлагани от собствениците. Наемателите все по-често вземат под внимание наличието на професионално управление и други допълнителни възможности за по-ефективна работа в сградата.

Доходността от първокласните офис площи през изминалото тримесечие се свива леко до 9,75%. Инвестиционните сделки, подготвяни от известно време, се очаква да дадат допълнителни данни за очакванията за нивата на доходност на българския пазар. Според анализаторите може да се очаква допълнително леко понижение на доходността, като реалното възстановяване тепърва предстои, тъй като на пазара има значителен обем свободни площи.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 9 години
Няма профилна снимка
средна цена от 12 Е/м2... а какъв е относителния дял на клас А от 2008-2009 години с над 15Е/м2? тези късметлии ще усетят също кризата съвсем скоро като почнат да им изтичат договорите и трябва да свалят цените под 12Е/м2, защото и сградите им са по-лоши в повечето случаи.
0
 
1
 
1
преди 9 години
Няма профилна снимка
Вероятно анализите в тази статия са верни. Но гледаме само върха на носа си, а не виждаме всичко останало на хоризонта пред нас. А има защо да се бие тревога - масово производствата от България се местят в Румъния. При това все големи. Да си припомним как премиера на България откри завод на Монбат за преработка на стари акумулатори. Аз бих се срамувал да отида, защото нормално веднага би възникнал в главата ми въпроса "Къде сгрешихме в държавната политика, че този завод не е в България ?". Вече Пещерска гроздова ще се прави в Румъния. И това е една от двете хиляди лентички, но не се чу нищо в медиите. Защо ли ? Сега и Лукойл ще хлопнат кепенците. И не заради много принципното ни правителство, а защото това е хитър ход - правителството си приписва заслуги, които не струват нищо, а Лукойл напускат България като инвеститор тихомълком без да оставят конкурент на мястото си. Сега гориво ще идва от Лукойл Румъния.

Чудя се само кога народът ще спре да гледа носа си и да му се радва.

Още от Анализи
Дворците на Ердоган: богатство въпреки икономическата криза