IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажните цени на жилищата се стабилизират

Ще продължи да се стеснява ценовата ножица между очакванията на продавачите и купувачите на имоти, според консултантска компания

12:18 | 18.03.13 г. 7
<p>
	Цените на жилищата - и наемните, и продажните, се очаква да останат стабилни като цяло. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Цените на жилищата - и наемните, и продажните, се очаква да останат стабилни като цяло. Снимка: Investor.bg

Средно с близо 2% са се понижили средните продажни цени на жилищата в България през 2012 г. спрямо 2011 г., отчитат от консултантската компания Форос.

„В сравнение с предходните години този спад е много по-малък, което говори, че пазарът вече се стабилизира“, посочват от компанията.

Най-силен спад е отчетен в Стара Загора – 6,5% , следва София с 2,8%, а в Шумен е регистрирано понижение от малко над 1%.

Според типа строителство най-висок на годишна база е спадът на офертните цени на панелните жилища - 1,92%, докато при монолитните понижението достига малко над процент. При новото строителство обаче се отчита лек ръст в цената – 0,6%.

„Забелязва се стабилизиране на ценовите нива на апартаметите в близост до вече изградените търговски центрове в градовете, както и около спирки на метрото в София, като на места е отчетен дори ръст в продажните цени", отчитат още от агенцията.

Средната доходност на жилищни имоти в страната към декември 2012 г. е 6,48%. В сравнение с 2011 г. тя е с 0,26 процентни пункта по-висока, сочат данните.

По отношение на сумата, която купувачите са склонни да заплатят, за София тя е средно около 55 хил. евро, във Варна – 53 хил. евро, в Бургас – 35 хил. евро, а в Стара Загора – 43 хил. евро. За вземане на решение за покупка са необходими 2-3 месеца, като в това време се извършват между 5 и 15 огледа, отчитат експертите.

Цената продължава да бъде сред основните фактори за покупка на имот, въпреки че в момента ценовата ножица между очакванията на продавачи и купувачи се стеснява. Процентът на корекция между офертната цена и цената, при която се сключва реално сделката, вече е между 3% и 10%, за разлика от предходните няколко години, когато достигаше до 20%. "Тази тенденция ще продължи и през 2013 година, което ще допринесе за повишаване на броя на сделките в сегмента", прогнозират от компанията.

Около 48% от реално търсещите клиенти предпочитат апартаменти ново строителство, въпреки често нефункционалното разпределение на площта. Все повече от търсещите се ориентират към нови затворени комплекси заради по-добрата среда и допълнителните услуги, които предлагат.

Интерес към сгради старо строителство също има, основно заради доброто съотношение качество-площ-цена. Панелните жилища пък се предпочитат основно от клиенти, които разполагат с по-малко финансови средства, а искат да живеят в голямо жилище, посочва се в доклада на компанията.

Важен фактор при вземането на решение за покупка е състоянието на инфраструктурата в района. Все по-голям е делът на купувачите, предпочитащи жилища в райони с добра инфраструктура – локални артерии, в близост до автобусни спирки, спирки на метрото. В някои градове се забелязва и повишено търсене и в районите около новоизградените шопинг центрове.

Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 8
Веск
преди 11 години
Продължение. Значи след 4-5 години малките набори (като брой деца) стават купувачи, а това е проблем. Населението твърдо намалява, отдолу идат малобройни набори и то.... малцинствени. Дай боже всички етноси да имат пари за имоти ама скоро не вярвам да стане. Отгоре на това руския проблем дебне - скоро може да си имаме кметове руснаци в някои морски общини. Аз лично не съм русофоб , даже обратно, но това ми е в повече. Та има и доста лоши тенденции. Например намалява броя членове на семейство - какво правим със скъпи четиристайни при средно 2.5 души на семейство искащо малуъ двустаен. Имаме малко време и следва да действаме. Инвестиции, строителство, саниране, програми, облекчения. Иначе няма ръст бе хора - ние сме развиваща се страна. Аз залагам на малките жилища в бъдеще и даже оглеждам за такова вече (на тези цени сега) само като инвестиция. То освен оптимизъм друго не ни и остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 8
Веск
преди 11 години
У нас никога не е било лесно да си купиш жилище. Без кредитиране няма ръст на сделките. Без ръст в строителството пък отказва да расте и икономиката като цяло. При Костов цените на кв.м спрямо заплати бяха като сега долу горе и нямаше много сделки - нямаше лесни кредити. Строителството обаче създава целогодишна заетост и аз си го предпочитам пред така хваления туризум например. Даже е сравнително по-прозрачен отрасъл откъм данъци и законосъобразност. Лошото е в ниското доверие, безработицата и т.н. социално-икономически параметри. Добре е да се гони растеж в икономика, строителство , имотни сделки и т.н. преди малобройните набори 1995, 96 и т.н. да станат основен купувач на имоти. След няколко години те влизат в играта............ следва продължение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 13
avramcho
преди 11 години
Истината ли - това е Твоята истина ;)Истинската истина - "скоро по БТВ""Чети" вота под всеки пост ..........."звездите не ти ли го говорят" ?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 12
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
Докато годишната доходност по срочен депозит е над 4 % год. , а кредита над 8-9 % год. с всякаква възможност за промяна на лихвата нагоре едностранно от банката. Докато няма закон за фалит на физическите лица, цените на имотите ще вървят само надолу с бавни темпове...това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 16
avramcho
преди 11 години
"Преброяването" на ................започна !Вече имаш 26 "+" , още 9 "-" от мен.........значи само от тази статия Купувач/ "мераклиите" са 35..........значи има на кого да се продава ;)и Ще се продава.......макар и не на желаните от вас цени........но пък на нас Цените ще ни харесат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 25
avramcho
преди 11 години
Истината е , че имаш 16 положителни вота...което значи че има още мераклии за еФтинко ;)А освен мареклии за еФтинко има и Банки-които трябва да продават кредити а Те Не залагат на еФтинкото а.........на обратното ;)Така че "Мармотът ще продължава" да "опакова " шоколада ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 74 rate down comment 14
studioaa
преди 11 години
Тоя филм вече съм го гледал много пъти в последните 5 години. Но истината е съвсем друга, доходите продължават да падат, безработицата да расте и имотите да поевтиняват. Няма никакви изгледи на подобряване на заетостта, следователно единствената възможна посока за цените е надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още