IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в ЗУТ въвеждат фигурата на водещия проектант

Няма да се допуска застрояване в свлачищни райони без изградена канализация

11:37 | 03.04.15 г.
Промени в ЗУТ въвеждат фигурата на водещия проектант

Фигурата на водещия проектант, за въвеждането на която настояваха от строителния бранш с цел по-ясно дефиниране на отговорността при проектирането на инвестиционните проекти, до няколко месеца ще бъде регламентирана от закона.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), за които миналия месец съобщи зам.-министърът Николай Нанков.

Браншовите организации в строителния сектор получават и правото да участват в конкурсните комисии за избор на главни архитекти в общините. Представителите на двете организации трябва да са най-малко една трета от състава на комисиите. Техни представители ще трябва задължително да участват и в районните експертни съвети за устройство на територията, предвиждат текстовете.

Текстовете са публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg, а крайният срок за изпращането на становища е 15 април.

С тези промени се затвърждават правомощията на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да контролира и санкционира нарушения на строителното законодателство по отношение на строежите от първа до трета категория, т. е. големите строежи. Малките остават в правомощията на местните власти.

Предвижда се и въвеждането на забрана на строителството в свлачищни райони без канализация, както и облекчаване на някои административни и съгласувателни процедури при одобряването на инвестиционните проекти. Отново се предлагат и промени, свързани с ремонти и пристройки на търпими строежи.

Водещият проектант

Водещ проектант е лицето, автор на водещата проектна част на инвестиционния проект, записано е в пректозакона. Предвижда се той да отговаря и за взаимното съгласуване и координация на всички части на инвестиционния проект.

Съкращава се съгласувателната процедура за проектите, преди да бъдат подадени за одобрение.

Предвижда се още всички промени по одобрен инвестиционен проект задължително да се съгласуват с водещия проектант. Запазва се изискването обаче те да са “несъществени”.

Предвидени са и санкции за водещите проектанти – за неизпълнение на задълженията им те могат да бъдат глобени с от 5 хил. до 20 хил. лева.

Надзорът

Предвижда се фирмите, които упражняват контрол на строителството, да извършват проверка и контрол и на доставените и влагани в строежа строителни продукти, с които се осигурява изпълнението на основните изисквания към строежите в съответствие с изискванията.

За вписване на надзорници в регистрите се увеличава броят на допустимите наказателни постановления за извършени нарушения при дейността – от 2 на 3, за период от две години.

Свлачищата

Няма да се допуска застрояване в свлачищни райони без изградена канализация, предвиждат поправките. Все пак ще може да се строи и в свлачищни райони, ако се осъществят одобрените геозащитни мерки след съответните инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания и от тях се отчете положителен ефект. Ще е необходимо и съгласието на регионалния министър, което ще се вписва в разрешителното за строеж.

Геозащитните мерки и дейности за ограничаване на свлачищата, ерозионните и абразионните процеси и за предотвратяване на аварии и щети обаче се предвижда да се осъществяват от централните и териториални органи на изпълнителната власт и от собствениците и ползвателите на имоти. Министерството на регионалното развитие ще осъществява само регистриране и мониторинг.

Кметовете на общините ще могат и да глобяват собственици на имоти, които са увредили или унищожили контролно-измервателна система в свлачищен район или геозащитно съоръжение. Предвидена е санкция в размер от 1 000 до 5 хил. лева.

Търпимите строежи

Строежите в режим на търпимост, които са с постоянен устройствен статут по действащия подробен устройствен план, могат да се пристрояват и надстрояват, предвижда се още в предложените промени в ЗУТ. Тези обекти ще подлежат на основни ремонти, реконструкции и преустройства и промяна на предназначението.

Търпимите строежи, които нямат постоянен устройствен статут по действащия подробен устройствен план,  могат при спазване на законодателните изисквания да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, но без да се изменя външното им очертание и без да се правят нови конструкции.

За търпими строежи, представляващи линейни обекти на техническата инфраструктура, може да се разрешава реконструкция или основен ремонт, без да се променя трасето, обхватът и границите на сервитутните зони, нанесени в кадастрална карта, специализирана карта, кадастрален план или карта на възстановената собственост, след одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж.

И още

За ремонт на елементите на техническата инфраструктура ще се изисква одобрен инвестиционен проект.

Строежите задължително ще се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията за достъпност, включително от хора с увреждания, и устойчиво използване на природните ресурси.

Решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу индивидуалните административни актове за одобряване на подробни устройствени планове или на комплексни проекти за инвестиционна инициатива за изграждане на обекти с национално значение и на общински обекти от първостепенно значение се предвижда да са окончателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още