Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще има ли София зелени коридори?

До края на 2019 г. ще приключи разработата по електронен регистър на зелената система на София

Ще има ли София зелени коридори?

Източник: Визия за София

Какви са възможностите за реализиране на зелените клинове на София, които да свързват парковете с планините около него – това проучва в свой анализ "Визия за София".

Зелените клинове са зелени ивици от паркова и горска територия с обща площ от около 6800 дка, разположени от центъра на града до планините на юг от София. Те могат да осигурят пешеходна връзка на центъра с планините и отлични условия за спорт и отдих.

Приблизително 39% от всички територии, попадащи в тях, са с общинска, около 36% - с частна, 19% - с държавна и 6% с друга собственост (съсобственост и неустановена).

Големият дял частни терени обуславя нуждата от търсене на гъвкави решения за зелените коридори.

Според авторите на изследването София е една от най-зелените столици в Европа и запазването на клиновете се потвърждава като един от основните приоритети на Столичната администрация от всички планове и действащия общ устройствен план (ОУП) от 2009 г.  Плановете отчитат тези зони като “съживителен елемент” на града и опитват да запазят съществуването им, без да ограничават съществено нарастването на градската тъкан.

Източник: Визия за София

В анализа се отчита дългогодишна тенденция устройствените планове на града да поставят предизвикателство пред осигуряването на необходимите ресурси за развитие и поддържане на тази зелена система на София в след-реституционна обстановка.

С изключение на по-големите части от Борисовата градина, Западния и Южния парк, днес много от предвидените за зелени клинове площи са все още нереализирани. Пред общината стои задачата да бъде намерен баланс между изграждането на зелените клинове и компенсиране на собствениците на земи. За запазване и развитие на зелените клинове трябва да бъдат търсени нови финансови и градоустройствени механизми.

Като възможни решения докладът от изследването посочва придобиването от Столична община на част от площта на поземлените имоти с частна собственост, намиращи се в обхвата на „зелените клинове“ по реда на чл. 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
4
 
9
dragomiryankov до: Tantum
преди 3 месеца
отзад-напред - съгласен съм с това и аз правя същото, където няма възможност използвам градски транспорт, всъщност дори и да има възможност, но да има удобен транспорт пак не използвам автомобила си. Ходил съм пеша на работа (при наличие на автомобил) по 8км при хубаво време. Като гледам обаче съм/сме малцинство в това.
2
 
2
 
8
dragomiryankov до: red6
преди 3 месеца
Къде са моите лични нападки? Защото ви нарекох "червенушко"? Нали така сте си избрали и името, ако не знаете проверете в интернет какво означава red. Извинявам се ако съм ви засегнал с това.
Колкото какво е мозъчна пръдня пак си е ваше мнение. Не съм писал нищо за южния парк и аз съм против той да се застроява, също както и за който и да е друг парк.
До колкото виждам заглавието на статията е дали ще ИМА зелени коридори, а не дали да се застрояват, затова коментирах, че е добре да се разгледат приоритетите.
Спирането в задръствания, калта от паркиралите по градинки коли, която после става на прах също допринася за лошото качество на въздух.
...и последно изобщо не съм си и помислил, че сме в "една цивилизация" :D
0
 
4
 
7
преди 3 месеца
Звездичките са господата от малцинствената група около Суходол, дето сече в Западен парк.
0
 
11
 
6
преди 3 месеца
Въобще не съм съгласен - тези т.нар. зелени коридори са замислени отдавна и допреди 20 години не бяха и много засегнати. Това, което трябва да се прекрати е корупцията и безразборното строителство - не само във зелените коридори, а и в останалите междублокови пространства. Масово градинки и паркинги бяха превърнати в кооперации.
И да - трябва да се строи инфраструктура, за да се понамалят задръстванията.
Трябва и да се намалят интервалите на градският транспорт, чиято цена и време да бъдат конкурентна на едно придвижване с автомобил. Това изисква инфраструктура, а не жълта, зелена или синя боя.
Свързването на трети метродиаметър след някоя друга година, вероятно ще има видим ефект.
Да се развива Северна София. Само приказват за нея, а там сякаш бомба е паднала.
Всичко това означава едно - да се работи за София с желание и без подкупи. Зелените коридори искат само едно - да не бъдат застроени. Останалото природата ще си го свърши сама.
Е и разбира се - *** да ги бутат в затвора дори за настъпана пръчка!
2
 
7
 
5
red6 до: dragomiryankov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Зелените коридори и състоянието им са много по-голям проблем от паркоместата и булевардите. В момента Южен парк се оказва, че 1/3 е ... частна собственост. Ако там не се направи нищо, щетите ще са непоправими. Булевард могат да ти построят или разширят и след 10 години. Застроят ли парка, пробвай да го правиш пак на парк.
Зелените коридори са едно от малкото неща, които ти подобряват въздуха, който дишаш. Ако за теб с по-висок приоритет е паркомястото пред въздуха, явно ни дели една цяла цивилизация.
И последно - в момента ние двамата сме еднакво анонимни. Нищо по никакъв начин не гарантира, че ти не се казваш Гаргамел Ристьов. Това, което е от значение е смисъла на поста, не източника кой е. Твоето във този конкретен случай е една мозъчна пръдня. Подхода с инвалидиране на мнение / теза на базата на нападки ad hominem е меко казано смешен и жалък. Прави си сам изводите.

Още от Анализи
Защо продажбите на жилища в САЩ не растат при ниските лихви?