IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция е световен лидер по ръст на цените на жилищата, според МВФ

Бългрия попада в групата на държавите с умерен ръст - до 5%, на цените през второто тримесечие

11:45 | 08.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Швеция е държавата в света с най-висок ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочат данни на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от онлайн изданието TheMoveChannel.com.

На годишна база ръстът на цените на жилищата в Скандинавската страна достига 14%. На второ място е Нова Зеландия с 11%, където вече действат и ограничения за ипотечното кредитиране, които да обезкуражат инвеститорите в имоти и да доведе до обрат в цените.

Третата позиция е за Литва, а топ 10 се допълва от Унгария, Малта, Израел, Катар, Колумбия, Турция и Великобритания.

На дъното на класацията е Украйна с годишен спад на цените на имотите от над 25%. Втора е Русия със спад от 15%, следвана от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

България попада в групата на държавите с умерен ръст на цените през второто тримесечие – до 5 на сто на годишна база. В тази група попадат още Испания, Чехия, Португалия, Мексико, Холандия, Индия, Германия и други страни.

Що се отнася до ръста на кредитирането, лидер в глобален мащаб е Мексико с над 15% на годишна база, следван от Естония, Филипините и Китай. Топ 10 се допълва от Словакия, Колумбия, Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.

Най-силен спад на жилищното кредитиране е отчетен в Украйна, следвана от Ирландия, Словения, Хонконг и Бразилия.

По отношение на достъпността на жилищата, която се изчислява като съотношение между тяхната стойност и годишните доходи на купувачите, най-недостъпният пазар в света е Нова Зеландия. Съотношението между цената на имотите и доходите достига 130%. Следват Австрия и Швеция, а топ 10 се допълва от Германия, Великобритания, Люксембург, Швейцария, Канада и Естония.

В дъното на тази класация са Испания, Полша и Холандия.

За България МВФ не предоставя данни за ръста на ипотечното кредитиране и достъпността на жилищата.

Възходът на пазара на жилища в Швеция, както и силните ръстове на пазарите в Турция и Нова Зеландия се потвърждава и от данни на консултантската компания Knight Frank. В нейната класация Турция е световен лидер по ръст на цените на жилищата, следвана от Нова Зеландия, а Швеция е на пето място, припомня изданието.

МВФ отдавна предупреждава за дисбалансите на жилищния пазар в Швеция, които се насърчават заради паричната политика на централната банка. Властите в страната въведоха някои ограничения пред купувачите на жилища, свързани със съотношението на цената на жилищата и доходите, както и с темповете на изплащане на дълговете на домакинствата. Мерките обаче изглежда не работят добре, защото силните ръстове на пазара продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
На годишна база ръстът на цените на жилищата в Скандинавската страна достига 14%. На второ място е Нова Зеландия с 11%, където вече действат и ограничения за ипотечното кредитиране, които да обезкуражат инвеститорите в имоти и да доведе до обрат в цените.---------------този абзац няма смисъл .... какъв инвеститор си като разчиташ на ипотечен кредит ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още