IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на продажбите на имоти с обратно наемане в Европа

Най-голяма е активността в сегмента на офисите, но се засилва интересът към индустриалните и логистични площи

14:10 | 05.03.15 г.
Силен ръст на продажбите на имоти с обратно наемане в Европа

Силен ръст на продажбите на имоти с обратно наемане в Европа отчита консултантската компания Colliers International. Към края на 2014 г. те са представлявали 6,4% от пазара, или 3,8 млрд. евро, спрямо 3% към края на 2013 г.

Докато високите нива на активност при този тип трансакции по време на пика на финансовата криза в Европа показаха, че този вид сделки в миналото са се характеризирали с котрацикличност – т.е. увеличават се при по-лоши икономически условия, то ръстът им от последния отчетен период, проследен в новия доклад на Colliers, говори, че има и други двигатели на този тип продажби, коментират от компанията.

"Продажбите с обратно наемане бяха предпочитани в периода на финансовата криза и лошите резултати при индустриалния сектор, но днес корпорациите осъзнават, че използването им дава и редица други конкурентни предимства като стратегия за управление на активи”, посочва Тим Дейвис, ръководител отдел „Индустриални площи“ в Colliers International за Европа, Близкия изток и Азия.

Офис сегментът от пазара на бизнес имоти доминира при трансакциите с обратно наемане през последните две години с дял от 63% от всички сделки. Следват търговските площи (25%), индустриалните имоти (12%) и хотелите.

Отчита се обаче ръст на търсенето на индустриални и логистични имоти от страна на инвеститорите.

"Свидетели сме на най-големия интерес до момента от страна на корпорации, проучващи SLB стратегията в логистичния сектор, където традиционно индустриалните имоти са високодоходен компонент, в сравнение с останалите сегменти. Това в комбинация с ръста в електронната търговия означава, че там се концентрира отчетлив интерес и свеж капитал от различни точки в чужбина, включително от северноамерикански и канадски пенсионни фондове, както и допълнителен капитал от Европа. Тези източници търсят инвестиции в големи, висококачествени промишлени портфейли, както и в не толкова популярни имоти, но с добър потенциал за управление на активите”, допълва Дейвис.

Германия, Великобритания и Франция доминират списъка с най-активни държави при този тип сделки в сегмента на офисите с дял от малко над 50%. Силен е интересът и към Швейцария и Скандинавските страни.

През последните две години банките са основен източник при офис сделките (около 44% от общия брой трансакции). Телекомуникациите и публичният сектор са други ключови отрасли и източници на активност, както и производственият и автомобилен сектор (13%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още