Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Строителни фирми от големите градове в България търсят парцели в София

Най-висок е интересът към терени в центъра и източните квартали на столицата, а в по-бюджетни локации се търсят парцели с добра комуникация, най-вече метро

Строителни фирми от големите градове в България търсят парцели в София

Снимка: Pixabay.com

Търсенето на парцели за жилищно застрояване в София расте заедно с интереса на купувачите към сделки с имоти. Необичайно много обаче са запитванията от инвеститори и строители от големите градове в страната, съобщава консултантската компания Arco Real Estate.

Това е отчетлив индикатор за очакванията на строителните фирми за развитието на пазара на имоти в столицата в близко бъдеще.

Най-висок остава интересът към центъра и източните квартали на София, като не липсва такъв и към по-бюджетните локации като „Люлин” и „Надежда”. Водещи критерии в избора остават близост до метростанция и паркова зона, подчертава компанията.

Собствениците на парцели невинаги успяват да определят обективно цената на продавания от тях парцел, вземайки предвид зоната, в която се намира, и разгънатата застроена площ, която може да бъде постигната върху него, допълват от компанията. Трудна е реализацията на парцели, за които собственикът има нереалистични очаквания за цената или пък прекалено високите му претенции за обезщетение.

Нерядко някои подходящи терени пък са невъзможни за застрояване, защото имат много наследници, които не могат да се разберат помежду си.

Цени в широки граници

Най-ниските офертни цени на парцелите за застрояване в София са в кварталите „Дружба” и „Овча купел”, отчитат от Arco Real Estate. В „Дружба” те са от 45 до 85 евро/кв.м., като предприемачите дебнат да купят или сключат договор за застрояване на терен, намиращ се близо до линията на метрото.

В „Овча купел” интересът също е насочен към зоните около трасето на вече строящия се трети метродиаметър. Там собствениците на парцели искат от 70 до 150 евро/кв.м.

В четирите части на квартал „Надежда” предложенията в сегмента са в много широки граници от 80 до 320 евро/кв.м. за парцел за застрояване. В съседния квартал „Връбница“ цените са от 60 до 100 евро/кв.м, като търсенето отново се концентрира около метролинията или трамвая.

От 60 до 80 евро/кв.м. се предлагат парцелите за застрояване в периферните зони на квартал „Люлин”. В центъра на най-големия панелен комплекс в столицата и микрорайоните му, през които минава метрото обаче, цените варират от 100 до 230 евро/кв. м.

В „Красна поляна” офертите варират от 70 до 190 евро/кв.м. В „Карпузица” и „Павлово” офертните цени са от 90 до 250 евро/кв.м., а в „Кръстова вада” - от 130 до 360 евро/кв.м., отчита компанията.

В намиращия се близо до северните поли на Витоша кв. „Бъкстон”, собствениците са обявили офертни цени от 90 до 190 евро/кв.м., в съседната Бояна - от 125 до 330 евро/кв.м. В квартал „Витоша”, който също е край южната дъга на околовръстното шосе на София, офертите в сегмента варират от 60 до 150 евро/кв.м. В Драгалевци пък цените са в диапазона от 110 до 200 евро/кв.м. за парцел за застрояване. Малко по-на изток - в „Малинова долина” предложенията са от 50 до 110 евро/кв.м.

В центъра, който е най-желан от строителите, на практика предлагане няма, посочва компанията. В централните зони на София ново строителство на жилища може да се реализира главно на мястото на стара къща или малка кооперация с двор. Някои от терените в центъра обаче са много малки и трудно могат да се застроят рационално.

Офертните цени на парцели в центъра на столицата варират от 120 до 830 евро/кв.м., като на главните търговки улици са в диапазона от 1000 до 2500 евро/кв.м. В района на Докторски паметник офертните цени на парцелите варират между 700-850 евро/кв.м. В съседния квартал „Оборище” собствениците на парцели искат от 350 до 550 евро/кв.м. в зависимост от терена за застрояване. В тази зона предлагането също не е високо.

Още по темата

В източните райони на София цените варират от 190 до 450 евро/кв.м. В района на парк-хотел „Москва“ в „Изток“ предлагането е слабо и инвеститорите имат по-големи шансове в зоните, граничещи с трасето на демонтираната вече жп линия или близо до автогара „Юг”. В намиращия се наблизо „Дианабад” офертните цени на парцелите варират от 150 до 450 евро/кв.м.

От 110 до 480 евро/кв.м. се предлагат терените в петте части на ж.к. „Младост”. И тук по-високите цени са за имотите, разположени близо до метростанциите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Анализи имоти в софия

Последни новини

Още по темата

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Фирми бягат от големите градове в София. Ами малките градове и селата? Няма България вече.
1
 
2
 
5
ratten до: red6
преди 3 месеца
ти нещо против веселите рентиери ли имаш?
3
 
3
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Цените са такива по една проста причина - яко помпане от брокерите. Реално, освен ниски лихви друга причина за засилено търсене няма (което да вдига цените). Иначе ще е много добре да изпращи имотния сектор, но за съжаление ще завлече и други сектори. Т.е. няма как да го из.ду.хат само веселите рентиери и брокерите - едни от отявлените паразити в тая държава.

Причината за нереалние цени е до голяма степен бълнуванията на брокерите и алчността на собствениците. Тая статия е доказателството за това... Коментара на Крас е удар в десетката.
3
 
6
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Пазара на имоти в момента е във фаза имотен балон.
Цените само за 2 години са удвоени в София.Пита се с колко нараснаха доходите ,понеже аз може и да докарвам 4 хиляди на месец,ама масата народ не са така.Това е ,и няма значение че лихвите били ниски,понеже те са ниски изкуствено и за малко.Никой няма да държи лихвите ниски вечно,и от додгодина предстои вдигане на същите тези лихви.В момента всички хора които имат глава на раменете си се оттеглиха от пазара ,кеш на тези цени никой не е луд да изсипва.Съжалявам искрено хората които в момента теглят ипотечни кредити.
6
 
2
 
2
Ivan961 до: крас
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Интересното е, че хора като Вас говорят за колапс на недвижимите имоти още от времето на кризата 2009-2013, но няма как цените да паднат толкова, че най-накрая да се решите на купите нещо. На такива като Вас господине, които нямате пари винаги ще са Ви високи цените. Ако сега са Ви високи цените, защо не си купихте имоти по време на кризата, когато бяха на дъното? Нека само ви напомня, че миналия бум се срина заради световната криза, която започва от америка 2007 година, а не заради вътрешни фактори в България. Пазарът на имоти си има цикличност (15-20г) тоест, ако няма война следващия пик ще е 2023-2025. Доста сме далеч от пукане на някакъв балон, но щом сега са Ви високи цените, просто събирайте пари и след 10 години като дойде новата криза си купете на безценица. Както се казва "купувай на ниско, продавай на високо". И във двата етапа на имотния пазар човек има голям потенциал от печалба

Още от Анализи
С какво ще се сблъска пазарът на имоти през 2018 г.?