IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е най-бързо растящият пазар на жилища в света през първото тримесечие

В челната петица на Global Property Guide попада и Румъния

09:39 | 15.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Турция е най-бързо растящият пазар на жилища в света през първото тримесечие

Турция е най-бързо растящият пазар на жилища в света през първото тримесечие на годината, сочи класацията на онлайн портала GlobalPropertyGuide.com.

България не е включена в подреждането, след като от миналата година Националния статистически институт (НСИ) спря подробната си статистика за цените на жилищата в страната и започна да публикува само неясно формирани индекси.

Повече данни за движението на цените на жилищата в България ще има в средата на юли, когато европейската статистическа служба Евростат публикува индексите си за отделните държави в Европейския съюз и средно за блока.

Годишният ръст на цените на жилищата в Турция се е ускорил до малко над 19 на сто през първото тримесечие на годината спрямо 11,6% година по-рано, показват данните на изданието. За тримесечието увеличението е почти 5%.

С отчитане на инфлацията цените в югоизточната ни съседка записват ръст от почти 28% на годишна база през първото тримесечие, сочат още данните.

На второ място е Шанхай в Китай с годишен ръст от 16,6% и над 6% за тримесечието. Трета е Швеция с повишение от съответно 12,1% и 1,4%.

В топ пет попада и Румъния с годишен ръст на цените на жилищата за периода януари – март тази година от 11,55% спрямо спад от 1% година по-рано. За тримесечието увеличението достига 7,5%.

На пето място е Катар, а топ 10 се допълва от Ирландия, Германия, Холандия, Канада и Токио в Япония.

На другия полюс е Русия, където цените на жилищата продължават да ускоряват спада. През първото тримесечие на годишна база е отчетено понижение от малко над 13% спрямо 9,65% година по-рано. За тримесечието спадът е малко под 4%.

Втора по спад на цените на жилищата е Монголия, а на трето място е Пуерто Рико. Топ 10 се допълва от Хонконг, Египет, Дубай, Тайван, Сао Пауло в Бразилия, Гърция и Украйна.

В номинално изражение обаче глобален лидер по спад на цените на жилищата е Монголия, следвана от Пуерто Рико, Дубай, Хонконг и Тайван. Русия е шеста по спад в това подреждане.

Изданието отбелязва, че през първото тримесечие на годината глобалният пазар на жилища видимо се движи на две скорости. Силни ръстове се отчитат в Европа и Северна Америка, докато в Азия като цяло и Близкия Изток се наблюдава рязко забавяне.

През първото тримесечие е отчетен ръст на цените на 31 от наблюдаваните от изданието 45 пазара. На 21 от тях обаче се наблюдава ускоряване на ръста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Тя още оригиналната статия е боза, вътре пише че данните са за турция, а на таблиците пише че са за турция-истанбул, а пък след превода е съвсем омазано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Мисля си, че има разлика: най-бързо растящ ПАЗАР и най-бързо растящи ЦЕНИ. *** може и да греша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още