IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е пазарът на жилища с най-голям ръст на цените в края на 2015 г.

Русия, Египет и Дубай са най-слабите пазари в глобален мащаб, според онлайн изданието Global Property Guide

12:50 | 22.03.16 г.
Турция е пазарът на жилища с най-голям ръст на цените в края на 2015 г.

Турция е била най-силният пазар на имоти в света в края на 2015 г., според доклад на онлайн изданието Global Property Guide. На другия полюс – най-слаб пазар в глобален мащаб, е Русия, където спадът на цените продължава да се ускорява.

България не е включена в класацията, тъй като от миналата година Националният статистически институт (НСИ), чиито данни изданието ползваше за съставянето на подреждането, спря да поддържа индекса на цените на жилищата в предишния му формат.

Очаква се НСИ да публикува на 31 март новия си индекс за цените на жилищата за последното тримесечие на миналата година.

Турция е лидер по ръст на цените на жилищата – 14,32% на годишна база през последното тримесечие на 2015 г., показват данните. За тримесечието увеличението на цените на имотите в страната достига 5,66%.

Втора е Швеция с 12,34% годишно увеличение и 2,2% за тримесечието. На трето място е Катар с годишен ръст от 10,6%, но спад за тримесечието от 3,6%. Шанхай в Китай е на четвърта позиция с ръстове от съответно 9,12% на годишна база и 3,79% за тримесечието.

Интересното е, че в топ 5 на пета позиция попада Румъния. През последното тримесечие на миналата година спрямо последните три месеца на 2014 г. цените на жилищата в страната са поскъпнали със 7,74%, но за тримесечието има спад от 2,05%.

Топ 10 се допълва от Германия, Исландия, Ирландия, САЩ и Израел.

В Русия се отчита най-силен спад на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година. Годишното понижение се ускорява до 15,35% от 6,15% година по-рано. Понижението за тримесечието е 3,62%.

Египет е на второ място по спад на цените на жилищата със съответно 14,22% и 6,73%. Третата позиция е за Дубай със съответно 14,09% и 1,14%.

В топ пет на най-слабите пазари на жилища в глобален мащаб попадат Пуерто Рико и Сао Пауло в Бразилия, а в топ 10 – Гърция, Тайван, Сингапур, Киев в Украйна и Испания.

Изданието посочва, че глобалният пазар на жилищни имоти в момента се движи на две скорости. В повечето от страните в Европа и Северна Америка се отчитат силни ръстове на цените, докато пазарите в Азия и Близкия изток осезаемо се забавят.

В края на миналата година е отчетен ръст на цените в 33 от наблюдаваните от изданието 44 пазара. В само 19 от тях обаче е отчетено ускоряване на ръста на цените, а в 25 повишенията се забавят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още