IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските паркове в Европа привличат все повече инвеститори

Германия е водещ пазар и привлича най-голям дял от вложенията

10:39 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преструктурирането на търговските паркове в Европа привлича все повече инвеститори към този сегмент от пазара, пише онлайн изданието property-magazine.eu, като се позовава на резултатите от проучване на консултантската компания Savills.

Общият обем на инвестициите за периода януари-септември възлиза на почти 6,6 млрд. евро, което достига 60% от обемите за миналата година и е почти двоен ръст спрямо 10-годишното средно ниво.

Този сегмент от пазара, включително хипермаркетите, супермаркетите, складове и други търговски единици, се развива доста бурно в последните години. Обемът на инвестициите през миналата година (11 млрд. евро) е 4,2 пъти по-висок спрямо 2007 г.

Най-силни ръстове отбелязват пазарите в Германия и Швеция – съответно 8,8 пъти и 5,7 пъти.

Данните показват, че Германия привлича най-голям обем инвестиции в сегмента – 41%, като затвърждава статута си на сигурна дестинация сред инвеститорите. На второ място е Великобритания с 27%.

"Търговците на дребно и наемодателите осъзнаха, че промените в сектора на търговията на дребно са по-скоро структурни, отколкото циклични", обяснява Ери Мицостергиу, директор проучвания в Savills за Европа.

Според нея за проектите е било време или да се приспособят, или да приключат съществуването си. Извънградските схеми пък трябва да предлагат разнообразна комбинация от продуктови категории, широка развлекателна програма и възможности за хранене и развлечения, както и цялостна привлекателна среда, за да се превърнат в предпочитана дестинация.

Все по-голям двигател на целия сектор са нетрадиционните търговци на дребно. Често те заемат ниши, освободени от свиването на други търговски единици.

"Промените в микса от наематели и пазарното позициониране на търговските паркове бяха улеснени от усилията на собствениците, управляващите активи и инвеститорите да оцелеят в една бързо променяща се среда, което от своя страна привлече капитал. В цяла Европа има много инициативи на инвеститори и строители за подобряване на ефективността на съществуващите схеми чрез активно управление на активите, обновяване и препозициониране на пазара“, коментира и Оли Фрейзър Лоен, ръководител на подразделението за трансгранични инвестиции в търговски имоти в Европа на Savills.

Наемите обаче все още не се възстановяват по същата траектория като инвестиционната активност, сочат данните на компанията. Средният наем в Европа е с 13% под цикличния връх, достигнат през 2007 г.

„В настоящия цикъл темпът на възстановяване на наемите е по-скромен, тъй като маржовете на търговците на дребно са подложени на натиск поради конкуренцията от онлайн търговците и инвестиционните разходи в търговия чрез много канали“, допълва Мицостергиу.

От гледна точка на инвеститорите основният складов сектор е един от най-конкурентните в спектъра на недвижимите имоти и със средна доходност от 5,7% в момента, което го превръща и в най-желания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още