IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето и предлагането на офиси в София още е далеч от баланса

Строителството вече се активизира, до 2-3 години с новите проекти ще се постигне равновесие, според консултантска компания

13:18 | 11.02.16 г. 2
Търсенето и предлагането на офиси в София още е далеч от баланса

Темповете на усвояване на офисите в София изпреварват значително новото строителство, сочат данни на консултантската компания MBL.

През миналата година делът на празните офиси е продължил да се понижава, като към края на годината е паднал под 13% от 15,4% към края на 2014 г. – четиригодишно дъно, посочват от компанията.

Нетната абсорбция на офис площи през 2015 г. достига близо 109 хил. кв.м спрямо 73 хил. кв.м през 2014 г., като третото тримесечие е било най-силното досега – с усвоени 45 хил. кв. м площи.

Същевременно през миналата година на пазара излезе само един от големите проект – сградата на Capital Fort на “Цариградско шосе”, която беше в голяма степен отдадена още в процеса на строителството. Към предлагането се добавят и 23 хил. кв.м от новата сграда в “Търговски център Европа” на “Искърско шосе”, като през последното тримесечие на пазара не са излизали съществени нови проекти.

Така с темповете на усвояване и строителство общият запас от офис площи на пазара в столицата се е понижил до 1,63 млн. кв. м през миналата година, сочат още данните на компанията.

Недостигът на офиси се очертава най-вече в първокласния сегмент от пазара. Това е подкрепило и наемните равнища, които през миналата година записват ръст от около 5 на сто.

Наемите на офиси клас А в София варират между 11 и 14 евро за кв.м, а за сградите клас Б са от 6,5 до 8,5 евро за кв. м.

Инвеститорите вече дадоха отговор на търсенето. Докато през 2014 г. замразените площи бяха повече от тези в строеж, през миналата година тенденцията вече е противоположна. Към края на 2015 г. в процес на изграждане са били 160 хил. кв.м нови площи при 115 хил. кв.м замразени проекти.

Очакванията на компанията са, че ще стартират и нови проекти в офис сегмента, които ще спомогнат за балансиране на пазара до 2-3 години, в зависимост от обемите и времето, в което ще излязат на пазара.

Делът на незаетите търговски площи също намалява през миналата година, отчита компанията. В София той достига 10%, а за останалите градове – 12,4%. Съществени промени на пазара обаче няма. През миналата година нямаше нови проекти и такива не се и очертават, с изключение на Плаза Център в “Люлин”.

В сравнение с останалите столици в Централна и Източна Европа и предвид икономическата и социална среда компанията оценява разпределението на търговските площи на глава от населението в София (320 кв.м на 100 хил. жители) като високо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Хахахааа, град София..."Където всеки би искал да живее"...хахахаааааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
skeptika
преди 8 години
Кофти ситуация !Дефицитът ражда Високи цени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още